Και οι θεοί των αρχαίων Ελλήνων ήταν πολύχρωμοι

Και οι θεοί των αρχαίων Ελλήνων ήταν πολύχρωμοι

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τέλος Ιανουαρίου μάς έρχεται από τη Γλυπτοθήκη του Μονάχου η γνωστή έκθεση «Bunte Gotter» που είναι αφιερωμένη στα χρώματα των αγαλμάτων, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα στο Λουξεμβούργο θα παρουσιαστούν αρχαία νομίσματα από τη συλλογή της Τραπέζης της Ελλάδος στην έκθεση «Monnais Grecques-Monnaies Gauloises». Η πρώτη έκθεση, που έχει σκοπό να δείξει στο κοινό ότι και οι… θεοί ήταν πολύχρωμοι, τα αγάλματα και τα μνημεία στα οποία κυριαρχούσαν τα έντονα χρώματα όπως το κόκκινο, το μπλε, το πράσινο και η ώχρα, θα παρουσιαστεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και θα περιλαμβάνει 21 αντίγραφα αλλά και πρωτότυπα έργα, τα οποία σώζουν ίχνη χρώματος. Ανάμεσά τους είναι η στήλη του Αριστίωνα, καθιστός Διόνυσος, αρχαϊκός επιτύμβιος λέοντας, ενώ από το Μουσείο Ακρόπολης -με την άδεια του ΚΑΣ και τη σύμφωνη, βέβαια, γνώμη της Α΄ ΕΠΚΑ- θα μεταφερθεί ο θωρακοφόρος.

Η έκθεση αυτή, όπως είχε εξηγήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο στην «Κ» ο διευθυντής του μουσείου Ν. Καλτσάς, είναι το αποτέλεσμα μιας σημαντικής έρευνας και συστηματικής εργασίας για το χρώμα στην αρχαιότητα που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στα εργαστήρια της Γλυπτοθήκης του Μονάχου. Θα εγκαινιαστεί στις 29/1 στο Εθνικό Μουσείο όπου θα παραμείνει ώς τις 31 Μαρτίου.

Εκθεση νομισμάτων

Το ΚΑΣ, προχθές, έδωσε άδεια στην Τράπεζα της Ελλάδος για προσωρινή εξαγωγή και επανεισαγωγή 85 αρχαίων νομισμάτων από την πλούσια συλλογή της, προκειμένου να παρουσιαστούν στην έκθεση που οργανώνεται στο Λουξεμβούργο από τις 12 Ιανουαρίου και για τρεις εβδομάδες. Τα περισσότερα νομίσματα προέρχονται από δύο παλιότερες συλλογές, ενώ ο μικρότερος αριθμός αγοράστηκε από οίκους του εξωτερικού. Το αίτημα της προσωρινής εξαγωγής έγινε δεκτό κατ’ εξαίρεση για να μη δημιουργηθούν προβλήματα, όπως τονίστηκε ωστόσο στο Συμβούλιο, η Εφορεία Αρχαιοπωλών και Ιδιωτικών Συλλογών θα ελέγξει στη συνέχεια τα αντικείμενα για να δοθεί κατ’ αρχήν άδεια κατοχής και εν συνεχεία συλλέκτη.

Προσλήψεις

Τρεις χιλιάδες άτομα θα προσληφθούν στο ΥΠΠΟ μέσω του κοινοτικού προγράμματος stage (απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ), ενώ μέσα στο 2007 θα προσληφθούν 100 άτομα ως αρχαιοφύλακες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή