«Νυχτερίδα» στο Ολύμπια

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Νυχτερίδα», η κεφάτη οπερέτα του Γιόχαν Στράους, είναι η εορταστική πρόταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που κάνει πρεμιέρα στις 30 Δεκεμβρίου στο θέατρο «Ολύμπια». Παλαιότερη παραγωγή της ΕΛΣ, βασίζεται στο βωντβίλ «Το ρεβεγιόν» των Ανρί Μεγιάκ και Λιντοβίκ Αλεβί. Το ποιητικό κείμενο είναι των Καρλ Χάφνερ και Ρίχαρντ Ζενέ.

Ολα ξεκινούν από μια φάρσα του παρελθόντος: ύστερα από έναν αποκριάτικο χορό, ο δρ Φάλκε βρίσκεται να τριγυρνά στους δρόμους, μέρα μεσημέρι, μασκαρεμένος με κοστούμι νυχτερίδας. Υπεύθυνος είναι ο Αϊζενστάιν, στον οποίο ο Φάλκε αποφασίζει να ανταποδώσει τα ίσα κατά τη διάρκεια χορού που δίδει ο Ρώσος πρίγκιπας Ορλόφσκι. Αφθονη σαμπάνια και μάσκες φροντίζουν για το κέφι, παρασύροντας τους πρωταγωνιστές σε σειρά παρεξηγήσεων που οδηγούν στη φυλακή, όπου τελικά αποκαλύπτεται η πραγματικότητα.

Με τη «Νυχτερίδα» εγκαινιάστηκαν στις 5 Μαρτίου του 1940 οι δραστηριότητες της λυρικής μας σκηνής, που λειτούργησε αρχικά ως τμήμα του Βασιλικού, τότε, Θεάτρου. Η δημοφιλέστατη οπερέτα αποτελούσε εύλογη επιλογή στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής καθώς, επιπλέον, επέτρεπε την αξιοποίηση ηθοποιών πρόζας από το δυναμικό του τότε Βασιλικού Θεάτρου. Η συγκεκριμένη παραγωγή πρωτοανέβηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 1991. Η μουσική διεύθυνση είναι του Μάνφρεντ Μάιρχοφερ, η σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιώργου Ζιάκα, οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα και η χορογραφία του Αγγελου Χατζή. Η «Νυχτερίδα» θα ανέβει στις 30 και στις 31 Δεκεμβρίου και στις 3, 4, 5, 7, 9 και 10 Ιανουαρίου με ώρα έναρξης στις 8 μ. μ. (εξαίρεση η παράσταση της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς που θα αρχίσει μία ώρα νωρίτερα, στις 7 μ. μ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή