Κινηματογραφικοί σταθμοί

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις μεγάλες κινηματογραφικές στιγμές έχει συμπεριλάβει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI) τις καριέρες του Κλιντ Ιστγουντ και του πρόσφατα χαμένου Ρόμπερτ Ολτμαν.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του AFI, ο Ιστγουντ χαρακτηρίζεται «εθνικός θησαυρός», ενώ επισημαίνεται το γεγονός ότι μέσα στο 2006 ο Ιστγουντ ολοκλήρωσε δύο ταινίες, τις «Σημαίες των προγόνων μας» και τα «Γράμματα από την Ιβο Τζίμα». Το AFI τονίζει ότι «οι δύο ταινίες όχι μόνο αλληλοσυμπληρώνονται, αλλά μαζί δημιουργούν μια από τις σπουδαίες κινηματογραφικές εμπειρίες του νέου αιώνα».

Ο Ρόμπερτ Ολτμαν, που πέθανε στις 20 Νοεμβρίου, είναι ο δεύτερος δημιουργός που συμπεριλαμβάνεται προσωπικά στη λίστα του AFI. Αναφέρεται ως «πραγματικός πρωτοπόρος της αμερικανικής κινηματογραφίας. Το σώμα της δουλειάς του, τόσο στον κινηματογράφο όσο και στην τηλεόραση, αντανακλά μια αξιοσημείωτη ποικιλία σε ό,τι αφορά τα είδη, πάντοτε όμως με την ανεξίτηλη υπογραφή του. Από τον επικαλυπτόμενο διάλογο, μέχρι τις επικές ομαδικές ιστορίες που ήταν γεμάτες από ηθοποιούς που τον σέβονταν, το στιλ του Ολτμαν εξακολουθεί να εμπνέει τους καλλιτέχνες και το κοινό». Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου έχει σημειώσει την επιρροή κάποιων ντοκιμαντέρ, όπως το «Μια άβολη αλήθεια» με τον Αλ Γκορ και το «Iraq in Fragments», την ιλιγγιώδη εξέλιξη του διαδικτυακού Youtube.com. όπου ο καθένας μπορεί να «ανεβάσει» τα δικά του βίντεο, παράλληλα με τον οριστικό «θάνατο» της βιντεοκασέτας. Ανάμεσα στα γεγονότα που σχολιάζει τέλος, το AFI, είναι και η μεταφορά των τηλεοπτικών ειδήσεων στο Ιντερνετ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή