Με Πρωτοψάλτη, αυλαία στην «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα»

Με Πρωτοψάλτη, αυλαία στην «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλη συναυλία της Αλκηστης Πρωτοψάλτη οδηγείται σήμερα στην τελετή λήξης η «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006». Οπτικά και ηχητικά εφέ, μουσικοί με Κουβανέζες τραγουδίστριες και ένας ντι-τζέι από το Βέλγιο θα πλαισιώσουν την τραγουδίστρια, που θα παρουσιάσει ένα σύνθετο πρόγραμμα στην πλατεία Γεωργίου. Στις 8 μ. μ. στον ίδιο χώρο θα περιμένουν ο Αλκης Κόλλιας και οι «Μπαλικού», οκταμελές συγκρότημα με Λατινοαμερικάνους μουσικούς και τραγουδιστές που ζουν στην Ελλάδα. Μαζί τους θα εμφανιστεί ο σαξοφωνίστας Δημήτρης Βασιλάκης και η Ζωή Τηγανούρια.

Απολογισμός

Στο μεταξύ, συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες ο Συντονιστής του Οργανισμού «Πάτρα 2006», κ. Χρήστος Ροϊλός, με αφορμή την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων του Θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. «Δεν πρόκειται για απολογισμό», τόνισε, και πρόσθεσε πως «αυτός θα γίνει μέσα στις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού». Ο κ. Ροϊλός, κάνοντας μία αναδρομή στο ιστορικό της διοργάνωσης, ανέφερε ότι η ουσιαστική προετοιμασία του Θεσμού διήρκεσε μόλις εννέα μήνες (από τον Μάρτιο του 2005 μέχρι και την έναρξη τον Ιανουάριο του 2006). «Πρόκειται για το μικρότερο διάστημα προετοιμασίας στην ιστορία του θεσμού και σίγουρα στο σημείο αυτό η Πάτρα κατέχει ένα ρεκόρ!»

Στη συνέχεια, ο κ. Ροϊλός αναφέρθηκε στο θέμα της χρηματοδότησης του «Πάτρα 2006». «Ο Οργανισμός επιχορηγήθηκε κατά κύριο λόγο από το υπουργείο Πολιτισμού, με το ποσό των 22.800.000 ευρώ. Αλλες πηγές εσόδων ήταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χρηματοδότησε το Συνεδριακό Πρόγραμμα «Τι Τρέχει με την Ευρώπη;» με το ποσό των 500.000 ευρώ, οι χορηγοί, τοπικοί και εθνικοί, που υποστήριξαν τη διοργάνωση είτε σε είδος είτε με χρηματικά ποσά, αλλά και τα έσοδα από τα εισιτήρια». Οσον αφορά την επικοινωνιακή στρατηγική που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια του Πολιτιστικού Ετους, ο κ. Ροϊλός παραδέχθηκε ότι η αρχική απόφαση που είχε ληφθεί από το Δ. Σ., σχετικά με την κατανομή του προϋπολογισμού, αποδείχτηκε ότι δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Κατόπιν προτροπής του τότε καλλιτεχνικού διευθυντή, το 70% του προϋπολογισμού δαπανήθηκε για τους σκοπούς του καλλιτεχνικού προγράμματος, ενώ το 30% που χρησιμοποιήθηκε για τους λοιπούς σκοπούς δεν άφηνε πολλά περιθώρια για εκτεταμένη επικοινωνιακή καμπάνια. «Ισως να έπρεπε να κάνουμε λιγότερες εκδηλώσεις και να τις επικοινωνήσουμε περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ροϊλός, πάντως, τόνισε ότι η χρηματοδότηση της επικοινωνιακής στρατηγικής σε καμία περίπτωση δεν οφειλόταν σε ελλιπή κονδύλια, αλλά καθαρά σε θέματα κατανομής.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι Εθελοντές, ενώ πρόσθεσε ότι «η Πολιτιστική Πρωτεύουσα αποτελεί όχι τον τερματισμό, αλλά την αφετηρία για την αναπτυξιακή πορεία που θα γνωρίσει η Πάτρα. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται στρατηγική, χρόνος και πολλή δουλειά».

Επεσήμανε ότι «η οικονομική διαχείριση έγινε με άριστο τρόπο». «Η πίεση χρόνου δεν αποτέλεσε με κανένα τρόπο δικαιολογία για να γίνουν υπερβάσεις στον προϋπολογισμό ή σπατάλες. Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν θα θυμάται την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Πάτρας για τους ίδιους λόγους που θυμούνται -ειδικά στην Ευρώπη- τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή τις σπατάλες». «Εχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι προσπάθησα να κάνω ό, τι καλύτερο μπορούσα από τη θέση που είχα», κατέληξε ο Χρ. Ροϊλός. «Αναρωτιέμαι αν όλοι αυτοί που είχαν μια θέση από την οποία μπορούσαν να βοηθήσουν στην Πολιτιστική το έκαναν. Εγώ δεν έχω αντιπαλότητα με κανέναν. Αναρωτιέμαι εάν και κατά πόσο όσοι μπορούσαν να βοηθήσουν το έκαναν. Τα συμπεράσματα ανήκουν στους πολίτες της Πάτρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή