«Διαβάζοντας ζωγραφιές»

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υποβλητική αίθουσα του αναγνωστηρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης παρουσιάζεται μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου η έκθεση του εικαστικού Μάριου Σπηλιόπουλου, «Διαβάζοντας ζωγραφιές». Ο καλλιτέχνης αντλεί την έμπνευσή του από τη Βυζαντινή και μεταβυζαντινή παράδοση, προσφέροντας ταυτόχρονα εικαστικά αποσπάσματα από τις προσωπικές αναγνώσεις, που έχουν σημαδέψει την πνευματική του εξέλιξη. Δεξιά και αριστερά από τα γραφεία όπου κάθονται οι επισκέπτες της Βιβλιοθήκης φιλοξενούνται μέσα σε προθήκες τα έργα του ζωγράφου, των οποίων το σχήμα παραπέμπει σε βιβλίο.

Η κορνίζα έχει καταργηθεί και στη θέση της μπαίνει η γραφή, η οποία λειτουργεί και εικαστικά και πληροφοριακά. Ο προσωπικός φόρος τιμής στα αναγνώσματα που τον ενέπνευσαν αποκτά μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αισθητική προσέγγιση. Εικόνες και λέξεις μπλέκονται πάνω στο χαρτί και σε «αναγκάζουν» να δεις τα έργα από κοντά και από μακριά.

Εξέχουσα θέση στο αφιέρωμα έχει η προσωπικότητα και ο λόγος του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη (1908 – 1993) με τον οποίον ο καλλιτέχνης διατηρούσε φιλική σχέση. Η Βιβλιοθήκη θα είναι κλειστή την Κυριακή (όπως πάντα) και την Πρωτοχρονιά, αλλά ξανανοίγει από την Τρίτη. Το ωράριο είναι Δευτέρα – Πέμπτη: 9.00 – 19.30 και Παρ. – Σάβ. 9.00 – 13.30.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή