Ελληνική Βιβλιογραφία: Ιστορία γραμμάτων και ανθρώπων

Ελληνική Βιβλιογραφία: Ιστορία γραμμάτων και ανθρώπων

44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βιβλία καλά εκδόθηκαν πολλά το 2006. Η «Ελληνική Βιβλιογραφία 1864-1900» όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία έκδοση. Είναι η έρευνα, η καταγραφή και η δημοσίευση των βιβλίων που εκδόθηκαν αυτό το διάστημα του 19ου αιώνα. Το ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια ο ιστορικός Φίλιππος Ηλιού, που πρόλαβε εν ζωή να δει ολοκληρωμένο μόνο έναν τόμο (1801-1818).

Οι συνεργάτες του, με επικεφαλής την Πόπη Πολέμη, ανέλαβαν να το συνεχίσουν και να το ολοκληρώσουν με την αρωγή του ΕΛΙΑ και του Μουσείου Μπενάκη. Και κατέγραψαν, μόνο γι’ αυτό το διάστημα, 32.156 λήμματα-έντυπα. Πρόκειται για ένα γοητευτικό ταξίδι, που πίσω από τους τίτλους των χιλιάδων εντύπων και τα ονόματα των συντελεστών τους, κρύβεται η εξέλιξη μιας κοινωνίας και μιας εποχής, η αύξηση της παραγωγής που δηλώνει τη μείωση του αναλφαβητισμού στο νεοσυσταθέν ελληνικό κράτος και η σχέση των ανθρώπων με το βιβλίο και τις εφημερίδες τον 19ο αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή