Ζωγραφισμένα επιχειρήματα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις γυναίκες «που πολύ τσαλακώνονται από τις γυρισμένες πλάτες των ανδρών» με αφορμή τη χθεσινή Ημέρα της Γυναίκας, αφιέρωσε η ποιήτρια και ακαδημαϊκός Κική Δημουλά ένα από τα 73 έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη που συνυπάρχουν στην έντυπη «Συνάντησή» τους, η οποία χθες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ικαρος». Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο δεσπόζει η γυμνή πλάτη ενός άνδρα, λίγο πιο κάτω η φωτογραφία μιας νέας γυναίκας, μερικά φλιτζάνια καφέ που ίπτανται και, τέλος, μια μεγάλη κρεμάστρα, η οποία μοιάζει να πασχίζει να κρατήσει την ισορροπία στις διαφορετικές κατευθύνσεις των σχέσεων.

Ποιητές, εικαστικοί, συγγραφείς υποδέχθηκαν χθες το μεσημέρι την έκθεση των 73 έργων στην γκαλερί Ζουμπουλάκη και την έκδοση του βιβλίου με τίτλο «Γιάννης Ψυχοπαίδης Συνάντηση Κική Δημουλά». Μια έκδοση με τα 73 έργα του Γ. Ψυχοπαίδη και τα 81 ποιήματα της Κ. Δημουλά, η οποία επισφράγισε αυτή τη συμπόρευση και τη συνομιλία, «δυο παράλληλοι δρόμοι που παντρεύτηκαν σ’ ένα βιβλίο», όπως είπε η Κατ. Καρύδη από τον «Ικαρο».

«Ημουν ο παθητικός καπνιστής στην ιστορία», είπε με τον γνωστό της τρόπο η Κική Δημουλά, καλωσορίζοντας τη συνάντηση με τα έργα του Γ. Ψυχοπαίδη, «που τα εξεμαίευσε η ποίησή μου. Ενδεχομένως να επηρέασε πολύ τον Γ. Ψυχοπαίδη ότι στη λέξη »συνάντηση» κυριαρχεί το μέγα ανεκπλήρωτο». Αναφέρθηκε στις ερμηνείες που μπορεί να δώσει ο καθένας σ’ ένα έργο τέχνης και σημείωσε: «Η τέχνη στηρίζει τη γόνιμη ύπαρξή της πιο πολύ στις παρερμηνείες». Είπε ότι η ζωγραφική είναι «λόγος υπαινικτικά παρηγορών με ζωγραφισμένα επιχειρήματα» κι ότι «η έλξη που νιώθει το διαφορετικό για το διαφορετικό συνήργησε σ’ αυτή τη συνύπαρξη. Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης που πήρε το λόγο αμέσως μετά, επισήμανε ότι «είναι αμετροέπεια να μιλήσω μετά τη Δημουλά. Ο,τι έχω να πω το λέω στα έργα μου». Πρόσθεσε όμως ότι θέλει να τιμήσει μ’ αυτή τη δουλειά «οτιδήποτε αντιστέκεται με τον τρόπο του». Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε επίσημα χθες το βράδυ, θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή