Ποιες ταινίες χρηματοδοτεί το ΕΚΚ

Ποιες ταινίες χρηματοδοτεί το ΕΚΚ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισες αποστάσεις και προσπάθεια για μετρημένη διαχείριση δείχνουν οι πρώτες εγκρίσεις χρηματοδότησης ελληνικών ταινιών από την ηγεσία του Γιώργου Παπαλιού στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Ολες οι ταινίες που συμμετέχουν στα προγράμματα «Ορίζοντες» και «Νέο βλέμμα» χρηματοδοτούνται με το ίδιο ποσό (250.000 για τους «Ορίζοντες», 225.000 για το «Νέο βλέμμα»), ενώ γίνεται μια επιλογή από νέους και περισσότερο έμπειρους κινηματογραφιστές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΚ, «τα χρήματα που δίνονται είναι κάπως μειωμένα (ανά ταινία) προκειμένου να χρηματοδοτηθούν περισσότερες ταινίες με δεδομένες τις δυνατότητες του Κέντρου».

Αναλυτικά, στους «Ορίζοντες» εγκρίθηκαν οι 8 από τις 35 προτάσεις. Η «Τρελή καρδιά» του Ντένη Ηλιάδη (ένα τριήμερο στην εξοχή με ψυχολογικά παιχνίδια), το «Δεν θα γίνεις Ελληνας ποτέ» του Φίλιππου Τσίτου (ένας ρατσιστής Ελληνας και ένας Αλβανός βρίσκονται να είναι αδέλφια), το «Φεύγοντας» του Λάκη Παπαστάθη (ένας μουσικός επιστρέφει έπειτα από χρόνια στον τόπο του εξαιτίας μιας κληρονομιάς), ο «Διαχειριστής» του Περικλή Χούρσογλου (ένας 45άρης σε κρίση ηλικίας), τα «Πρώτα μου βαφτίσια» της Ολγας Μαλέα (μια ιστορία πολιτικής μέσα από κουμπαριές), ο «Αννίβας προ των πυλών» της Ελισάβετ Χρονοπούλου (δύο νεαρές κοπέλες συνδέονται εξαιτίας ενός αλόγου, του Αννίβα), το «Lonsdale» του Χρήστου Δήμα (μια σειρά από γεγονότα μετατρέπει αδελφικούς φίλους σε θανάσιμους εχθρούς) και η «Απνοια» του Αρη Μπαφαλούκα (ένας κολυμβητής με προσωπικά βάρη).

Οι τρεις (από τις 13 προτάσεις) ταινίες του «Νέου βλέμματος» που επελέγησαν είναι το «Μαύρο λιβάδι» του Βαρδή Μαρινάκη (ένας Τούρκος πολεμιστής βρίσκει καταφύγιο σε ένα μοναστήρι στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα του 170ου αιώνα), το «Βουνό μπροστά» του Βασίλη Ντούρου (μια Μεγάλη Εβδομάδα με ρατσιστικά πάθη) και το «Ξάφνιασμα του έρωτα» του Πέτρου Σεβαστίκογλου (τρεις άντρες και τρεις γυναίκες συμβιώνουν για ένα βράδυ κάτω από την ίδια στέγη και αντιμετωπίζουν πληγές του παρελθόντος).

Τέλος, οκτώ ταινίες ντοκιμαντέρ χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα «Τεκμήριο» μεγάλου και μεσαίου μήκους. Με 105.000 ευρώ χρηματοδοτούνται οι ταινίες μεγάλου μήκους «Στη σκιά του Βυζαντίου» του Γιώργου Ζαφείρη και «Ο νέος Παρθενώνας» της Εύης Καμπάτσου και του Ηλία Γιαννακάκη.

Με 65.000 ευρώ χρηματοδοτούνται έξι ταινίες ντοκιμαντέρ μεσαίου μήκους, οι: «Hip hop» της Ιωάννας Τσινιβίδη, «Ελένη Αλταμούρα» της Κλεώνης Φλέσσα, «Αλλος δρόμος δεν υπάρχει» του Σταύρου Ψυλλάκη, «Εθνικός κήπος» του Απόστολου Καρακάση, «Bells & Threads» της Μαριάννας Οικονόμου και «Τα παιδιά της χορωδίας» της Λουκίας Ρικάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή