Αναζητούνται λύσεις για το ελληνικό σινεμά

Αναζητούνται λύσεις για το ελληνικό σινεμά

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτάσεις και ένα βιώσιμο μέλλον για τον ελληνικό κινηματογράφο πρόκειται να αναζητήσει το τρίτο Κινηματογραφικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στο Μέγαρο Μουσικής. Ολοι οι παράγοντες της ελληνικής κινηματογραφίας παραδέχονται ότι ο ελληνικός κινηματογράφος τις τελευταίες δεκαετίες βρίσκεται σε στασιμότητα σε ό,τι αφορά την παραγωγή και την ανάπτυξη ιδεών. Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών διοργανώνει λοιπόν το συνέδριο με την αρωγή του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις και να αναζητηθούν λύσεις για μια διαφορετική πορεία, που να συμβαδίζει με τις σύγχρονες συνθήκες παραγωγής και διανομής.

Προς νέο νόμο

Σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Ζακ Λανγκ και ο Κώστας Γαβράς, θα βρίσκονται στην Αθήνα την Παρασκευή και το Σάββατο, ώστε να συζητήσουν με τους υπόλοιπους συνέδρους τις ιδέες που πιθανότατα θα οδηγήσουν σε έναν νέο νόμο για τον κινηματογράφο. Το συνέδριο, έπειτα από πρόταση και του υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη, έχει σκοπό την τροποποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, που θεωρείται πλέον γερασμένος. Αλλοι στόχοι, η αναγκαιότητα σταθερής οικονομικής ενίσχυσης της κινηματογραφίας, τα κίνητρα για επενδύσεις στον κινηματογράφο, η κατοχύρωση σχέσεων και δημιουργικού διαλόγου κινηματογράφου – τηλεόρασης.

Την εμπειρία του από την περίοδο που ήταν υπουργός Πολιτισμού στη Γαλλία και χάραξε μια επιτυχημένη κινηματογραφική πολιτική, θα μεταφέρει στην αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής ο Ζακ Λανγκ, που είναι ο επίσημος προσκεκλημένος του συνεδρίου. Επίσης, μια σειρά από προσωπικότητες του ελληνικού κινηματογράφου με διεθνή απήχηση, αποτελούν την τιμητική επιτροπή του συνεδρίου. Ανάμεσά τους, ο Ζυλ Ντασσέν, ο Κώστας Γαβράς, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Νίκος Παπατάκης, ο Ροβήρος Μανθούλης, ο Γιάννης Δαλιανίδης, η Ντένη Βαχλιώτη. Στο συνέδριο θα παρευρεθούν επίσης, ύστερα από πρόσκληση, εκπρόσωποι από διαφορετικούς τομείς της κινηματογραφικής παραγωγής από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αποχές

Η διοργάνωση έχει και αρκετές απώλειες. Αρκετά από τα σωματεία έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν, όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, η ΕΤΕΚΤ, το σωματείο παραγωγών ΣΑΠΟΕ, η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου και το Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών Παραγωγών. Ωστόσο, η Οργανωτική επιτροπή κάνει μια τελευταία κίνηση. Οπως αναφέρει, «καλεί ανοιχτά, χωρίς αποκλεισμούς, όλους τους ανθρώπους του οπτικοακουστικού χώρου να συμμετάσχουν σε αυτό το συνέδριο και να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ένα δυνατό μοντέλο που θα καλύπτει όλους τους δημιουργούς και θα απαντά στο ερώτημα, τι κινηματογράφο θέλουμε να κάνουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή