Greek Classics: νέα σειρά από την εταιρεία «Naxos»

Greek Classics: νέα σειρά από την εταιρεία «Naxos»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιγμα της ελληνικής κλασικής μουσικής στη διεθνή δισκογραφία σηματοδοτεί η νέα σειρά Greek Classics που εγκαινίασε πρόσφατα η μεγάλη δισκογραφική εταιρεία Naxos. Ηδη, κυκλοφόρησαν δύο άλμπουμ με τα οποία οι Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης κάνουν την πρώτη τους επίσημη εμφάνιση με αποδέκτες το ευρύ κοινό μέσα από το κανάλι μιας έγκυρης και δημοφιλούς δισκογραφικής εταιρείας. «Τα εθνικά χαρακτηριστικά παραμένουν πολύ σίγουρο χαρτί στον διεθνισμό της εποχής μας», λέει η Ελένη Σαράτση εκ μέρους της «Λέσχης του Δίσκου», μέσω της οποίας διακινούνται στην Ελλάδα τα cd της Νaxos.

Η ελληνική σχολή

Εργα Μανώλη Καλομοίρη ερμηνεύει η ΚΟΑ υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή στο άλμπουμ με τίτλο Triptych. Με αφηγητή τον Νικήτα Τσακίρογλου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Τρίπτυχο για ορχήστρα, τη Συμφωνία αρ. 3, τους Τρεις Ελληνικούς Χορούς και την Καταστροφή των Ψαρών. Τα έργα ηχογραφήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2005.

Στο δεύτερο ελληνικό cd, η αναγεννημένη Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη παρουσιάζει το άλμπουμ Impressions for Saxophone and Orchestra – Virtuosic Works by 20th Century Greek Composers. Σαξοφωνίστας είναι ο διακεκριμένος σολίστ Θεόδωρος Κερκέζος ο οποίος συμπράττει σε έργα Μίκη Θεοδωράκη, Νίκου Σκαλκώτα, Θεόδωρου Αντωνίου, Μηνά Αλεξιάδη, Βασίλη Τενίδη και Μάνου Χατζιδάκι. Είναι σημαντικό να σκεφτεί κανείς ότι μέσα από το μεγάλο δίκτυο διανομής της Naxos, με τον ευρύτατο κατάλογό της, η ελληνική κλασική και σύγχρονη μουσική – με Ελληνες συντελεστές – ξανοίγεται στα βαθιά νερά. Είναι μία αρχή, χρειάζεται πολύς χρόνος αλλά το βήμα αυτό μοιάζει με άλμα αν αναλογιστεί κανείς την απομόνωση και την υπανάπτυξη του πρόσφατου παρελθόντος.

Καθώς η Naxos γιορτάζει φέτος τα 20 χρόνια της τιμάει την επέτειο με διάφορες συναυλίες. Μία από αυτές θα γίνει και στην Αθήνα – χάρη στη νέα σειρά Greek Classics. Η συναυλία της ΚΟΑ θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 15 Ιουνίου υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή και με σολίστ τους Αγγελο Λιακάκη, Κώστα Παναγιωτίδη, Ισίδωρο Σιδέρη και Απόστολο Παληό. Θα ερμηνευτούν έργα Μαρτινού, Προκόφιεφ, Βάρβογλη και Σοπέν.

Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα τιμήσει με την παρουσία του ο Klaus Heymann, ο ευφυής Γερμανός ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Naxos που θα έρθει στην Ελλάδα για ολιγοήμερη επίσκεψη με αφορμή τα «ελληνικά» cd. Η «άνοδος» της Ελλάδας σε υψηλότερη κατηγορία συμβολίζεται και από αυτήν την επικοινωνιακή βελτίωση.

Ποιος θα φανταζόταν πριν από 10-20 χρόνια ότι συναυλία της ΚΟΑ στην Αθήνα θα ήταν μέσα σε κύκλο επετειακών εκδηλώσεων μιας μεγάλης δισκογραφικής που άλλαξε το τοπίο στο μάρκετινγκ και στη διάχυση της κλασικής μουσικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή