Το «Χιόνι» του Παμούκ έφθασε και στην Ελλάδα

Το «Χιόνι» του Παμούκ έφθασε και στην Ελλάδα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υψηλές προσδοκίες υποδέχεται η ελληνική αγορά το πιο πρόσφατο βιβλίο του Τούρκου νομπελίστα Ορχάν Παμούκ με τίτλο «Χιόνι». Μυθιστόρημα με πολιτικές διαστάσεις αλλά και με τη γνώριμη στοχαστική διάσταση που έχει η γραφή του Παμούκ, το «Χιόνι» έρχεται στην Ελλάδα -με καθυστέρηση- έχοντας ήδη ένα βραβείο Medicis στη Γαλλία και θερμές κριτικές από τον διεθνή Τύπο. Οι Ελληνες αγαπούν τα βιβλία του Ορχάν Παμούκ. Οι εκδόσεις «Ωκεανίδα», που εκδίδουν σταθερά όλα τα βιβλία του, προωθούν την πρώτη έκδοση σε 10.000 αντίτυπα, εντυπωσιακός αριθμός για μυθιστόρημα ξένου συγγραφέα. Το «Χιόνι», μεταφρασμένο από τη δόκιμη μεταφράστρια του Παμούκ, Στέλλα Βρετού, βγαίνει στην αγορά άμεσα με τις καλύτερες προοπτικές. Μεγάλα βιβλιοπωλεία (Ελευθερουδάκης, Ιανός, Παπασωτηρίου, Fnac) έχουν προ-παραγγείλει κατά μέσο όρο 200 – 250 αντίτυπα ενώ η «Ωκεανίδα» προωθεί διαφημιστική επένδυση που περιλαμβάνει μπάνερ και αφίσες.

Γερμανία – Καρς

Με τον έντονο συμβολισμό του χιονιού που καλύπτει την πόλη του Καρς στα βάθη της Ανατολής, ο Ορχάν Παμούκ εξυφαίνει ένα σύγχρονο μύθο πολιτικού στοχασμού. Ο ήρωάς του είναι ένας ποιητής και πολιτικός εξόριστος στη Γερμανία, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του ’90 επιστρέφει στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο Καρς, εκεί όπου στο παρελθόν έσμιγαν δύο αυτοκρατορίες, η σφαίρα επιρροής των Οθωμανών και η αντίστοιχη των Ρώσων. Επιστρέφει με την ιδιότητα του δημοσιογράφου και με σκοπό να ερευνήσει μία σειρά από ανησυχητικά γεγονότα. Πολιτικές έριδες και θρησκευτικές εντάσεις αποκαλύπτουν πολλά περισσότερα γι’ αυτήν την απομακρυσμένη κοινωνία που έχει εθιστεί να καλύπτει τις εσωτερικές συγκρούσεις κάτω από τη βελούδινη σιωπή του χιονιού.

«Η σιωπή του χιονιού, σκεφτόταν ο άντρας εκεί που καθόταν στο λεωφορείο, ακριβώς πίσω από τον οδηγό. Αν ήταν αρχή ενός ποιήματος, θα ονόμαζε αυτό που ένιωθε μέσα του «η σιωπή του χιονιού»». Αυτές είναι οι πρώτες φράσεις του βιβλίου, με τις οποίες ο Παμούκ εισάγει στον κόσμο του τον αναγνώστη. Μετά τη βράβευσή του με το Νομπέλ, ο Παμούκ έχει αυξήσει σημαντικά την επιρροή του στη Δύση. Θα αρχίσει να διδάσκει στο Columbia University της Νέας Υόρκης ένα μάθημα για τον διδάσκει τον συνδυασμό κειμένων και εικόνων, μία δική του δημιουργική εμμονή που θα εφαρμόσει στο επόμενο βιβλίο του, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στον «Γκάρντιαν». Παράλληλα γράφει ακόμη ένα μεγάλο μυθιστόρημα («Το Μουσείο της Αθωότητας») με θέμα μια ερωτική ιστορία με φόντο την υψηλή κοινωνία της Κωνσταντινούπολης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή