Ξένη μουσική: Και τζαζ και έθνικ και λίγοι αλλά σταρ

Ξένη μουσική: Και τζαζ και έθνικ και λίγοι αλλά σταρ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και στις λίγες, σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, συναυλίες ξένης μουσικής στην Ελλάδα, υπάρχει φέτος μεγάλη ποικιλία. Και τζαζ μπορεί να απολαύσει κανείς μέσα στο καλοκαίρι, και έθνικ και χιπ-χοπ. Οι επιλογές που ακολουθούν είναι συναυλίες, που, εκτός απροόπτου φυσικά, θα σας αφήσουν γλυκιά γεύση. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται ονόματα που έχουν γράψει και γράφουν ιστορία, μαζί με κάποια που «σκάνε» τώρα στη μουσική σκηνή κάνοντας, όμως, αρκετά αισθητή την παρουσία τους.

Η φωνή του αραβικού κόσμου. H Φαϊρούζ δεν είναι μόνο η «ψυχή του Λιβάνου», όπως την αποκαλούσαν ήδη από τη δεκαετία του ’70. Και σίγουρα, δεν είναι γνωστή μονάχα για την ερμηνεία και το μουσικό της ταλέντο. Από τη χορωδία του ραδιοφωνικού σταθμού της χώρας της, στα τέλη της δεκαετίας του ’40, ώς την ενθουσιώδη υποδοχή της από τους κριτικούς και το κοινό, στη δεκαετία του ’50, μέχρι και σήμερα, η μικροκαμωμένη Νουχάντ Χαντάντ, όπως είναι το πραγματικό της όνομα -Φαϊρούζ, που σημαίνει «τιρκουάζ», τη βάφτισε ο μέντοράς της στη μουσική- έχει καθιερωθεί σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο ως μια γυναίκα-σύμβολο του απλού ανθρώπου, του πολιτισμού, της ειρήνης και της ανθρωπιάς. Η σπουδαία αυτή φωνή και προσωπικότητα έρχεται το καλοκαίρι στην Αθήνα για μία και μοναδική συναυλία. Μην τη χάσετε.

Ηρώδειο, 5/7

Για τη Νέα Ορλεάνη. Ο τυφώνας «Κατρίνα» έφερε κοντά τον Ελβις Κοστέλο και τον Αλέν Τουσέν. Οι δύο πολυγραφότατοι και εμπνευσμένοι μουσικοί έφτιαξαν παρέα έναν δίσκο-ύμνο στη ζωή και την ελπίδα, αφιερωμένο στην αγαπημένη τους Νέα Ορλεάνη. Τα τραγούδια αυτά θα παρουσιάσουν στη συναυλία τους στο Ηρώδειο, συνοδευόμενοι από τους συνοδοιπόρους του Ελβις Κοστέλο, Τhe Imposters, και την υπέροχη μπάντα πνευστών του Αλέν Τουσέν, The Crescent City Ηorns.

Ηρώδειο, 10/7

Μια νύχτα με τη Νόρα. Στα 28 χρόνια της είναι ήδη μια ολοκληρωμένη μουσικός: παίζει πιάνο, συνθέτει, τραγουδάει, ενορχηστρώνει, πουλάει εκατομμύρια δίσκους, έχει 8 βραβεία Γκράμι στο ενεργητικό της και, κυρίως, την αγάπη του κόσμου από τη μια άκρη της γης ώς την άλλη. H σούπερ σταρ Νόρα Τζόουνς έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, να παρουσιάσει μια επιλογή από τη μέχρι τώρα δισκογραφία της. Τραγούδια με σωστές δόσεις σοφιστικέ ποπ, τζαζ, σόουλ και κάντρι σ’ ένα φρέσκο ηχητικό μείγμα που ξαφνιάζει ευχάριστα με τη μουσική του ωριμότητα.

Ηρώδειο, 25/7

Χιπ-χοπ χρώματος λευκού. Πάντρεψαν το χιπ-χοπ με τη ροκ. Οι τρεις λευκοί Νεοϋορκέζοι, Beastie Boys, ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 χρειάστηκε, όμως, να φτάσουμε στα τέλη του ’90 για να αναγνωριστεί η αξία τους. Από μια συγκλονιστική πορεία τριών δεκαετιών με τεράστιες επιτυχίες, στην Αθήνα θα παρουσιάσουν μια αντιπροσωπευτική επιλογή στο πλαίσιο του φεστιβάλ Εjekt.

Γήπεδο Μπέιζμπολ, Ελληνικό, 16 /6

Μουσικές του κόσμου. Οι Beirut, το προσωπικό όχημα του 21χρονου Αμερικανού Ζακ Κόντον, που παντρεύει υπέροχα τη βαλκανική μουσική με την indie- rock, μαζί με τους γνωστούς κι αγαπημένους Calexico και τη Βρετανίδα βιολίστρια Σόφι Σόλομον θα εμφανιστούν στο πλαίσιο του Gagarin Open Air Festival. Οι mariachi, ο Ενιο Μορικόνε, οι βαλκανικοί ήχοι και οι ρυθμοί της Αφρικής σε μια βραδιά, δεν είναι και λίγο…

Γήπεδο Μπέιζμπολ, Ελληνικό, 10/7

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή