«Destroy Athens»: καλά νέα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευτυχώς υπάρχουν και καλά νέα μέσα στο κλίμα λογοκρισίας των ημερών. Η Μπιενάλε της Αθήνας «Destroy Athens» ανοίγει τις πόρτες της στις 10 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη, αντανακλώντας νέες δυναμικές και ισορροπίες. Σε συνέντευξη Τύπου χθες πήραμε μια μικρή γεύση του κλίματος της φιλόδοξης διοργάνωσης που ξεκίνησε από μια ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά στο δρόμο κέρδισε αρκετούς και καλούς συμπαραστάτες. Το θετικό είναι ότι οι δημοτικές αρχές -διά στόματος Φώτη Ιγνατίου, διευθυντή της Τεχνόπολης- δεσμεύτηκαν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν καμιά αποκαθήλωση έργου και καμιά επέμβαση της αστυνομίας, στηρίζοντας τους επιμελητές και τις επιλογές τους.

Είναι αναγκαία μια τέτοια δέσμευση; Σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη ίσως όχι, αλλά στην Ελλάδα ναι, τη στιγμή μάλιστα που θα συμμετέχει με έργο της και η Εύα Στεφανή, αλλά και ο Θανάσης Τότσικας που αντιμετώπισαν προβλήματα για τις δημιουργίες τους σε Art Athina και Outlook, αντιστοίχως.

Συμμετοχές

Ομως, θα ήταν άδικο να εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο σε αυτούς τους δύο καλλιτέχνες καθώς χθες ανακοινώθηκαν και πολλά άλλα ονόματα, συνθέτοντας ένα πολύ ενδιαφέρον πανόραμα. Ανάμεσά τους είναι ιδιαίτερα καταξιωμένοι δημιουργοί όπως ο Σαντιάγκο Σιέρρα και ο Ολαφ Νικολάι, οι Τόλολιθ Γκρουπ, ο Ντέρεκ Τζάρμαν, ο Τζον Μποκ, ο Κρις Εβανς. Εκπροσώπηση έχουν και ανερχόμενοι νέοι καλλιτέχνες από το εξωτερικό αλλά και από την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Βασίλη Καρούκ, τον γκραφιτά Στέλιο Φαϊτάκη, τον Γιώργο Σαπουντζή, τον Γιάννη Σαββίδη, τον Γιάννη Βαρελά και τη Γεωργία Σαγρή.

Οπως επεσήμαναν οι επιμελητές Αυγουστίνος Ζενάκος, Ξένια Καλπακτσόγλου και Poka Yio στόχος τους ήταν να δώσουν στη διοργάνωση ένα ξεκάθαρο στίγμα και όχι να υποκύψουν στη μόδα των ποσοστώσεων για άνδρες/γυναίκες καλλιτέχνες καθώς και για Ελληνες/ξένους.

Παράλληλες δράσεις

Αξίζει να αναφερθεί ότι θα γίνουν και διάφορες παράλληλες δράσεις με δύο εκθέσεις σε κτίσματα του Μεταξουργείου. Η πρώτη έχει τίτλο «How to Endure» (Πώς να υπομένεις) σε επιμέλεια Τομ Μόρτον που δανείζεται την κεντρική της ιδέα από τον χώρο της μαγείας και η δεύτερη με τίτλο «Young Athenians» (Νέοι Αθηναίοι) που παρουσιάζει μια ομάδα καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στο Εδιμβούργο σε επιμέλεια Νιλ Μαλχόλαντ και Ντέμπορα Τζάκσον. Θα υπάρχουν προγράμματα, επίσης, με ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους καθώς και μουσικές εκδηλώσεις. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 18 Νοεμβρίου, ενώ θα υπάρχει συνεργασία με τις Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης και Λυών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή