Ο Κων. Καραμανλής και η σύγχρονη ιστορία

Ο Κων. Καραμανλής και η σύγχρονη ιστορία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πιο σημαντικές στιγμές της πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας στην Ελλάδα του 20ού αιώνα, έτσι όπως συνδέθηκαν με την προσωπική και πολιτική διαδρομή ενός μεγάλου πολιτικού ηγέτη, παρουσιάζονται από χθες στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η εποχή του», την οποία εγκαινίασε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», και με οδηγό ένα πλουσιότατο φωτογραφικό και εικαστικό υλικό, ανασύστησε τη διαδρομή ενός ανθρώπου, αλλά και μιας ολόκληρης κοινωνίας, στα χρόνια του Μεσοπολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου, της μεταπολεμικής Ελλάδας, της ανατρεπτικής και δημιουργικής δεκαετίας του ’60, της δικτατορίας και της μεταπολίτευσης.

«Αυτό που αναδεικνύεται είναι το ιστορικό πορτρέτο του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ο ελληνικός 20ός αιώνας», είπε στην «Κ» ο επιμελητής της έκθεσης, ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος. «Η προσέγγιση γίνεται έχοντας ένα εξαιρετικά θετικό στοιχείο, τη μεταπολίτευση, και πηγαίνοντας προς τα πίσω. Από αυτή την αφετηρία έγινε η ανασκόπηση των ετών που διαμόρφωσαν τον ίδιο και την Ελλάδα. Δεν έχει μείνει κανένα γεγονός απ’ έξω, όμως δεν προβάλλεται ως στοιχείο η πολιτική σύγκρουση, αλλά η έννοια του προσώπου και της εποχής», συμπλήρωσε.

«Μάθημα αυτογνωσίας» το χαρακτήρισε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβοριάς, υπογραμμίζοντας ότι η έκθεση «δεν προβάλλει ένα βιογραφικό, αλλά συνυφαίνει τα καυτά γεγονότα μιας μεγάλης περιόδου».

Είναι μια διαδρομή με πολλές εκπλήξεις για τον επισκέπτη. Δίπλα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή βλέπουμε πρόσωπα που είτε έπαιξαν κεντρικό ρόλο στο παρελθόν, είτε σήμερα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική και κοινωνική σκηνή. Εξίσου παρόντες είναι και οι ανώνυμοι: οι πρόσφυγες, οι εξόριστοι, οι μετανάστες, οι στρατιώτες, οι διαδηλωτές, τα πλήθη των πολιτικών συγκεντρώσεων. Στιγμές της ίδιας διαδρομής όλα.

Τα εικαστικά τεκμήρια μιας εποχής που συγκεντρώθηκαν με επιμονή και επιμέλεια από έναν μεγάλο αριθμό αρχείων και συλλεκτών, αναδεικνύοντας την προσωπική και την πολιτική πορεία του Κ. Καραμανλή, τις κρίσιμες επιλογές του, τους τομείς της κυβερνητικής του δράσης. Η διαδρομή ξεκινάει από τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια στην Πρώτη Σερρών και ολοκληρώνεται την ημέρα που αφήνει πίσω του το Προεδρικό Μέγαρο, ολοκληρώνοντας έτσι μια πλούσια σε δράση και εμπειρίες πολιτική πορεία.

Την έκθεση συνοδεύει μια κομψή έκδοση, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο του εκτιθέμενου υλικού, και την οποία φρόντισε η Ελλη Παγκάλου. Χορηγός της έκθεσης και της έκδοσης είναι ο Ομιλος Λαυρεντιάδη. Το κοινό μπορεί να την επισκεφτεί τις εργάσιμες ημέρες και ώρες του Μουσείου Μπενάκη μέχρι τις 29 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή