Αφιέρωμα στον Πραξιτέλη στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Αφιέρωμα στον Πραξιτέλη στο Αρχαιολογικό Μουσείο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκθεση στο Λούβρο ήταν μια καλή εμπειρία για να δούμε τα σωστά και τα λάθη. Ισως λοιπόν το αφιέρωμα στον Πραξιτέλη που οργανώνει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από τις 25 Ιουλίου έως και τις 31 Οκτωβρίου να είναι εντυπωσιακότερο και να αποφύγει τον συνωστισμό, τις επαναλήψεις και την υπερβολή. Θα έχει βέβαια κάποια αβαντάζ. Τον περίφημο έφηβο του Μαραθώνα, το χάλκινο αριστούργημα που δεν αποτέλεσε το κύριο έκθεμα της έκθεσης στο Λούβρο, γι’ αυτό άλλωστε δημιουργήθηκε ολόκληρη παρεξήγηση μεταξύ των δύο πλευρών. Ακριβώς επειδή είναι ιδιαιτερα ευαίσθητο έργο, θα μεταφερθεί με τη βάση του στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων όπου θα αποτελέσει βασικό έκθεμα μαζί με την έκπληξη που σχεδιάζει ο διευθυντής του μουσείου, Νίκος Καλτσάς. Τον μαρμάρινο έρωτα των Θεσπιών (τύπου Τσεντοτσέλε) που βρήκε πριν από δυο – τρία χρόνια στις γεμάτες «θησαυρούς» αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Μικρούλης αλλά εντυπωσιακός. Μαζί και το ελεφαντοστέινο αγαλματάκι του Απόλλωνα που με αρκετή επιφύλαξη έδωσε η Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αφού θεωρείται εύθραυστο επειδή είναι συγκολλημένο από 240 κομματάκια.

Συνολικά η έκθεση που οργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο θα περιλαμβάνει 80 αρχαιότητες. Οι 27 μας έρχονται από μουσεία άλλων χωρών, άλλες τόσες από ελληνικά μουσεία (ανάμεσά τους από τα μουσεία Ηρακλείου, Νομισματικό, Βραυρώνας κ.ά.) και 26 από το Εθνικό Αρχαιολογικό. Τρεις θα είναι οι καινοτομίες. Η βασικότερη είναι πως τα έργα που θα εκτεθούν είναι μόνο της εποχής Πραξιτέλη και ρωμαϊκά αντίγραφα, όχι όμως μεταγενέστερα για τα οποία έγινε τόση συζήτηση στο αφιέρωμα του Λούβρου. Οι ενστάσεις πολλών επιστημόνων ήταν ότι παρουσίαζε και άλλα εκθέματα, στην προσπάθειά του να τονίσει ότι το έργο του Πραξιτέλη δεν επηρέασε μόνο την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή αρχαιότητα αλλά και την αναγέννηση και του νεότερους χρόνους.

Στο αθηναϊκό κοινό οι αρχαιότητες θα παρουσιαστούν με σειρά, δηλαδή από τα πιο βέβαια στα πιο αβέβαια, ενώ σκοπός είναι ο επισκέπης της έκθεσης να γνωρίσει το εργαστήρι του Πραξιτέλη (γεννήθηκε περί το 395 π.Χ.) που είχε παράδοση ενός αιώνα. Από τον πατέρα του Κηφισόδοτο τον Πρεσβύτερο, τον πιο γνωστό Αθηναίο χαλκοπλάστη των χρόνων 390 – 370 π.Χ. δίπλα στον οποίο μαθήτευσε ο Πραξιτέλης, μέχρι και τους γιους του, Κηφισόδοτο και Τίμαρχο. Οι διοργανωτές της έκθεσης, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, θέλουν να αποφύγουν τα εκμαγεία σε αυτό το αφιέρωμα, με εξαίρεση τον Ερμή από την Ολυμπία.

Στο πρώτο μουσείο της χώρας θα δούμε και τα έργα που ταξίδεψαν από την Αθήνα στο Παρίσι, όπως οι δύο ενεπίγραφες βάσεις που φέρουν την υπογραφή του Πραξιτέλη από το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, το κεφάλι της Βραυρωνίας από το παλιό Μουσείο Ακροπόλεως, ο κορμός Αφροδίτης τύπου Arles, επιτύμβια στήλη με ανάγλυφο τύπου Μεγάλης Ηρακλειώτισσας, η Πλάκα της Μαντίνειας κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή