Σύγχρονος χορός, νέα αστέρια

Σύγχρονος χορός, νέα αστέρια

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα νέα αστέρια του σύγχρονου χορού ο Φλαμανδο-μαροκινός χορογράφος Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι, ένας φίλος από τα παλιά ο κορυφαίος Ισραηλινός Οχάντ Ναχαρίν σε ένα από τα πιο πρόσφατα έργα του, μια νέα ομάδα χορού, η «RootlessRoot» της δικής μας Λίντας Καπετανέα και του Jozef Frucek. Είναι μερικοί μόνο από τους πρωταγωνιστές του φετινού 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που ξεκινάει στις 13 και ολοκληρώνεται στις 22 Ιουλίου. Με παραστάσεις κορυφαίων ομάδων σύγχρονου χορού, με αυξημένο προϋπολογισμό, με παράλληλες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την πόλη. Η Καλαμάτα μας προσκαλεί σε μια από τις πιο δυνατές χορευτικές συναντήσεις των τελευταίων χρόνων.

«Το Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας είναι ήδη ένας καταξιωμένος θεσμός, έχει προσφέρει πολλά στο ελληνικό κοινό. Είναι σημαντικό ότι γίνεται σε μια επαρχιακή πόλη, ο κόσμος ταξιδεύει για να το δει, το έχει στην ατζέντα του», ανέφερε μεταξύ άλλων χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης. Η υποστήριξη του ΥΠΠΟ φέτος εκφράζεται με σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ στο Φεστιβάλ της Καλαμάτας. «Εχω πει σε άλλη ευκαιρία ότι κατά τη γνώμη μου ο χορός είναι ένα προνομιακό πεδίο. Ενα πεδίο, στο οποίο αν επενδύσει η χώρα μας μπορεί πραγματικά να έχει αποτελέσματα, διότι καταρχήν ο χορός υπερβαίνει το εμπόδιο της γλώσσας», επισήμανε ο Γ. Βουλγαράκης. Ανάμεσα στα πρώτα βήματα της συνολικής πολιτικής του ΥΠΠΟ για τον χορό είναι η παραχώρηση του θεάτρου «Εμπρός» που θα δοθεί αποκλειστικά για παραστάσεις χορού σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πρόσφορο έδαφος

«Οποιος με ρωτάει πώς μπόρεσε ένα φεστιβάλ με σύγχρονο χαρακτήρα να στεριώσει σε μια μικρή πόλη, το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι η ύπαρξη της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας, που ξεκίνησε είκοσι χρόνια πριν. Αν δεν υπήρχε αυτό το πρόσφορο έδαφος δεν θα μπορούσε ποτέ το φεστιβάλ να ανθίσει», ανέφερε από την πλευρά της η Βίκυ Μαραγκοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Στη συνέχεια παρουσίασε τις ομάδες που εμφανίζονται φέτος, τις παράλληλες εκδηλώσεις που απλώνονται από το Λιμάνι της Καλαμάτας έως το Πάρκο Σιδηροδρόμου και το σεμινάριο με τον μίμο-χορευτή και ηθοποιό Φρέι Φάουστ.

Το πρόγραμμα ανοίγει με τον Βιμ Βαντεκέιμπους που επιστρέφει στο Φεστιβάλ της Καλαμάτας γιορτάζοντας τα είκοσι χρόνια της ομάδας του «Ultima Vez» με το «Spiegel» («Καθρέφτης»), έργο με θραύσματα από παλαιότερες δημιουργίες του Βαντεκέιμπους, ενός καλλιτέχνη που άφησε ιστορία με τις φρενήρεις κούρσες, τις βίαιες πτώσεις και την έντονη σφραγίδα της ζωικότητας στην κίνησή του (13, 14/7). Ο διάσημος Ισραηλινός χορογράφος Οχάντ Ναχαρίν και το συγκρότημα «Batsheva» από το Ισραήλ έρχονται στην Καλαμάτα με το μινιμαλιστικό «Mamootot» που δημιούργησε ο Ναχαρίν μετά τον θάνατο της γυναίκας του (14, 15, 16/7) ενώ οι Γάλλοι χορογράφοι χορευτές Dominique Boivin και Pascale Houbin θα παρουσιάσουν το έργο «Bonte Divine» («Θεία Καλοσύνη») μια διαχρονική ιστορία αγάπης πάνω στο μεσαιωνικό θρύλο του Αβελάρδου και της Ελοΐζας (15, 16/7).

Μια από τις κορυφαίες στιγμές του φετινού Φεστιβάλ είναι οι δύο παραστάσεις του «Myth» του τριαντάχρονου Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι (18, 19/7), έργο που σαν θέμα έχει το τραύμα και πως αυτό επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων. Μαζί με τους 21 ερμηνευτές του (χορευτές, ηθοποιούς, μουσικούς) σχεδιάζει έναν κόσμο ανάμεσα στον Ιερώνυμο Μπος και στα γιαπωνέζικα μάνγκα που ζωντανεύει στη σκηνή υπό τους ήχους μεσαιωνικής πολυφωνικής μουσικής.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έρχεται ο Σουηδός Palle Dyrvall με το σόλο «Catastrophe Communication Combinatoria» που χορογράφησε με την Caroline Hainaut (20, 21/7). Σημαντικές και οι ελληνικές παρουσίες: η παράσταση «Ωρα Ενάτη» της ομάδας «X-IT» του Φώτη Νικολάου (18, 19/7) και το έργο «Sudden Showers of Silence» της Λίντας Καπετανέα και του Jozef Frucek (ομάδα «RootlessRoot», 20/7). Το 13ο Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας κλείνει με το κορυφαίο βελγικό σχήμα, «Les Ballets C. de la B.» και την τελευταία παραγωγή του Κουν Αουγκουστέινεν «Import Export» (21, 22/7).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή