Νέες εκδόσεις

7' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Χαρούκι Μουρακάμι

Νορβηγικό δάσος

μτφρ. Μαρία Αγγελίδου

εκδ. Ωκεανίδα

σελ. 505 – 18 ευρώ

Η τεράστια εμπορική επιτυχία του πέμπτου μυθιστορήματος του Χαρούκι Μουρακάμι εκτόξευσε τη φήμη του Ιάπωνα συγγραφέα στα ύψη. Το βιβλίο, που ξεπέρασε τα τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα, παραπέμπει σε συγγραφείς όπως ο Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, ο Τζ. Ντ. Σάλιντζερ και ο Τομ Ρόμπινς. Θεματικά, εξάλλου, κυριαρχεί η εμμονή του Μουρακάμι στην απώλεια. «Δεν είχα ποτέ επιχειρήσει να γράψω μια άμεση, απλή, περισσότερο συναισθηματική ιστορία, και ήθελα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου», έγραψε ο Μουρακάμι, ο οποίος αντιμετώπισε τη συγγραφή του βιβλίου αυτού σαν ένα «πείραμα απλότητας». Μετά τη δημοσίευσή του, το 1987 και τη φρενίτιδα που προξένησε στους νέους, οι θαυμαστές του θέλησαν να ανακαλύψουν τις τοποθεσίες, τα μπαρ και τα εστιατόρια που παρελαύνουν στις σελίδες του μυθιστορήματος. Κυκλοφόρησαν μουσικές συλλογές με τα αγαπημένα τραγούδια των ηρώων του, ενώ στα μαγαζιά κυκλοφόρησαν ακόμη και σοκολάτες με εικόνες δασών στο περιτύλιγμα.

Χουάν Γκοϊτισόλο

Στοιχεία ταυτότητας

μτφρ. Κατερίνα Ρούφου

εκδ. Κέδρος, σελ. 528 – 20 ευρώ

Γόνος μιας ξεπεσμένης αριστοκρατικής οικογένειας, που είχε πλουτίσει από τις φυτείες ζαχαροκάλαμου στην Κούβα στην εποχή της αποικιοκρατίας, ο Αλβάρο Μεντιόλα ζει αυτοεξόριστος στο Παρίσι. Επιστρέφει, όμως, στην Ισπανία επί φρανκικού καθεστώτος για να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ. Φορτισμένος συναισθηματικά και με κλονισμένη υγεία, ο τριανταδυάχρονος Ισπανός αναπολεί το παρελθόν του, καθώς η προσωπική του ιστορία διασταυρώνεται με αυτήν της χώρας του σε μια περιπέτεια χωρίς αρχή και τέλος. Αυτοεξόριστος για περισσότερα από 45 χρόνια εξ αιτίας του φρανκικού καθεστώτος, ο Χουάν Γκοϊτισόλο (γ. 1931) είναι, σύμφωνα με τον Κάρλος Φουέντες, ο σημαντικότερος εν ζωή Ισπανός συγγραφέας. Τα «Στοιχεία ταυτότητας» αποτυπώνουν έναν οργισμένο και επώδυνο προσωπικό αγώνα ενός άντρα που δεν αγαπά ούτε την πατρίδα του, ούτε τη γενιά του, ούτε τον ίδιο τον εαυτό του.

Τόμας Πύνσον

V.

μτφρ. Προκόπης Προκοπίδης

εκδ. Χατζηνικολή, σελ. 672, 31,89 ευρώ

Τι κρύβεται πίσω από το αρχικό γράμμα του τίτλου; Ποια ή τι είναι η V.; Αυτό προσπαθεί να ανακαλύψει ο Χέρμπερτ Στένσιλ, ένας Αγγλος τυχοδιώκτης που το 1956 σέρνει τα βήματά του στις παρυφές μιας κλίκας καλλιτεχνών της Νέας Υόρκης. Ανατρέχοντας στα ημερολόγια του κατασκόπου πατέρα του και αναζητώντας τα ίχνη της V. σε εξεγέρσεις, πολιορκίες και πολέμους, ο Στένσιλ δεν σταματά να συνταιριάζει επίσημα αρχεία και απόκρυφες ιστορίες, για να ανακατασκευάσει μια συνωμοσία που ίσως πυροδότησε κάθε βίαιη πολιτική κρίση στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Καθώς ο Στένσιλ ερευνά ή αναπλάθει με τη φαντασία του τις μεταλλάξεις της αινιγματικής V. στις σελίδες του βιβλίου εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, η ερωτευμένη Βικτώρια και η σαδίστρια Βέρα, η Βερόνικα, μια θεοσεβούμενη στους υπονόμους του Μανχάταν, αλλά και η Βεϊσού, μια βαρβαρική Εδέμ στην άκρη του κόσμου.

Craig Russell

Το παραμύθι του Θανάτου

μτφρ. Μαρία-Ρόζα Τραϊκόγλου

εκδ. Bell, σελ. 432 – 7,70 ευρώ

Σε μια παραλία του Αμβούργου ανακαλύπτεται το πτώμα μιας νεαρής κοπέλας. Εχει στραγγαλιστεί και στην παλάμη της υπάρχει το σημείωμα: «Ημουν κάτω από τη γη και τώρα ήρθε η ώρα να γυρίσω σπίτι». Ο Γιαν Φάμπελ του τμήματος Ανθρωποκτονιών πασχίζει να ερμηνεύσει το νόημα της ανατριχιαστικής αυτής εικόνας, όταν τέσσερις μέρες μετά ανακαλύπτονται στο δάσος ένας άντρας και μια γυναίκα με κομμένους τους λαιμούς και δύο χαρτάκια στη φούχτα με τα ονόματα «Χάνσελ» και «Γκρέτελ». Και οι φόνοι δεν σταματούν εδώ. Γίνεται έτσι φανερό ότι κάθε δολοφονία αποτελεί μια μακάβρια αναφορά στους λαϊκούς μύθους που είχαν συγκεντρώσει πριν από διακόσια χρόνια οι αδελφοί Γκριμ. Και ο μανιακός δολοφόνος δείχνει να μοιάζει με το κακό τέρας που όλοι φοβόμαστε σαν είμαστε παιδιά.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Αντρέ Κοντ – Σπονβίλ

Ο μύθος του Ικάρου

Πραγματεία περί απελπισίας και μακαριότητας

μτφρ. Γιάννης Καυκιάς

εκδ. Κέδρος, σελ. 416 – 19 ευρώ

Κάθε κοινωνία είναι ένας λαβύρινθος, ένας ατέρμονος αγώνας ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα. «Ο μύθος του Ικαρου» είναι μια πραγματεία γύρω από την ευτυχία και τα ανεκπλήρωτα όνειρα όπου εξετάζονται τρία βασικά θέματα: οι λαβύρινθοι του Εγώ, της Τέχνης και της Πολιτικής καθώς και οι εκφάνσεις δύο θεμελιωδών ψυχικών καταστάσεων, του απελπισμού και της μακαριότητας. Ο Γάλλος φιλόσοφος υποστηρίζει ότι διανύουμε την εποχή της αποκαρδίωσης και ότι οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι διότι είναι απογοητευμένοι. Και στην προσπάθειά τους να υπομείνουν το παρόν γίνονται δέσμιοι του μέλλοντος: κάθε νέα ελπίδα έχει ως στόχο να καταστήσει υποφερτή τη μη πραγματοποίηση της προηγούμενης. Πρέπει, ωστόσο, να ζήσουμε και να αγωνιστούμε, να προετοιμάσουμε όπως μπορούμε τη δική μας «έφοδο στον ουρανό». Αυτή είναι η πρόκληση του φιλοσοφικού υλισμού, υποστηρίζει ο Αντρέ Κοντ-Σπονβίλ, όπως φαίνεται να τη συμβολίζει ο Ικαρος.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Κωστής Γαϊτάνος

Μπετόβεν – ο πρωτοπόρος δημιουργός

Οι 9 Συμφωνίες

εκδ. Φίλιππος Νάκας, σελ. 260 – 29,50 ευρώ

Η ενασχόληση του πιανίστα, μουσικολόγου και παιδαγωγού Κωστή Γαϊτάνου με τις εννέα συμφωνίες του Μπετόβεν ξεκίνησε από τα νεανικά του χρόνια. Οι συνεχείς ακροάσεις της μουσικής από ηχογραφήσεις και η λεπτομερειακή της μελέτη έγιναν βιώματα μιας ολόκληρης ζωής, δίνοντάς του κάποια στιγμή τη δυνατότητα να μεταδώσει τις γνώσεις του στα νέα παιδιά. Οι ενδελεχείς έρευνες και η πολύχρονη συλλογή ντοκουμέντων και ιστορικών στοιχείων τον καθοδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου αυτού που έχει στόχο να φέρει τους αναγνώστες πιο κοντά στο πνεύμα και στο μεγαλείο της μουσικής του πρωτοπόρου Γερμανού δημιουργού.

ΜΕΛΕΤΗ

Α. C. Grayling

Ανάμεσα στις νεκρές πόλεις

μτφρ. Αχιλλέας Φακατσέλης

εκδ. Κασταλία, σελ. 464 – 21,80 ευρώ

Πόσο μπορεί η σκοπιμότητα, η απάντηση δηλαδή στους βομβαρδισμούς της γερμανικής αεροπορίας κατά του Λονδίνου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, να δικαιολογεί «ανταποδοτικούς» βομβαρδισμούς στόχων του επιτιθέμενου; Και μάλιστα στόχων αμάχων κατά παράβαση κάθε έννοιας Δικαίου του πολέμου; Την απάντηση στο βασανιστικό αυτό ερώτημα επιχειρεί να δώσει ο A.C. Grayling, καταφεύγοντας στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ κατά της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα την καταστροφή της Δρέσδης, του Αμβούργου, του Τόκιο, της Χιροσίμας και του Ναγκασάκι. Το θέμα αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς εξήντα χρόνια μετά, τα παιδιά και τα εγγόνια των βομβαρδισθέντων θεωρούν του πατεράδες και τους παππούδες τους αθώα θύματα των επιθέσεων αυτών.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τhomas W. Laqueur

Οι κατά μόνας ηδονές

Πολιτισμική ιστορία του αυνανισμού

μτφρ. Πελαγία Μαρκέτου

εκδ. Νεφέλη, σελ. 528 – 27 ευρώ

Σε μια εποχή που όπως στη δική μας όλες οι αβλαβείς σεξουαλικές πρακτικές έχουν τους δημόσιους υπερασπιστές τους, η πιο απλή ανάμεσά τους προκαλεί αμηχανία και δυσφορία. Δεν συνέβαινε, ωστόσο, έτσι ανέκαθεν. Ο αυνανισμός ενδιέφερε ελάχιστα τον αρχαίο κόσμο. Και δεν αποτέλεσε μέλημα ούτε της εβραϊκής ούτε της χριστιανικής διδασκαλίας για τη σεξουαλικότητα. Ο Τόμας Λακέρ του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια καταδεικνύει ότι στην πραγματικότητα ο αυνανισμός αναδύεται ως σημαντικό ιατρικό και ηθικό ζήτημα σε μια συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, η οποία εντοπίζεται με ακρίβεια στις αρχές του 18ου αιώνα ως δημιούργημα του Διαφωτισμού. Και εξηγεί πως η σε άλλες εποχές αφανής αυτή σεξουαλική ευχαρίστηση μετατράπηκε στην κακή δίδυμη αδελφή των αρετών τις οποίες ενστερνίστηκε η νεωτερική εμπορική κοινωνία.

Richard Κearney

Ξένοι, θεοί & τέρατα

μτφρ. Νίκος Κουφάκης

εκδ. Ινδικτος, σελ. 488 – 28 ευρώ

Ο Richard Kearney εξερευνά το ερώτημα της σχέσης με τον Αλλο, μεταβαίνοντας από τη φιλοσοφία και την πολιτισμική ανθρωπολογία στη λογοτεχνία, και από τον κινηματογράφο στην ψυχανάλυση και από τον στοχασμό πάνω στα γεγονότα της επικαιρότητας (επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου) στον σχολιασμό θρησκευτικών κειμένων. Τα κεφάλαια για τον Αμλετ ή τον «Οδυσσέα» του Τζόυς συναντούν τις συνομιλίες του συγγραφέα με τον παρανοϊκό συνταγματάρχη Κουρτς στο «Αποκάλυψη τώρα» του Κόππολα και τις γριφώδεις έννοιες του Χάιντεγγερ, του Ντεριντά, της Κρίστεβα και του Ζιράρ.

ΝΟΜΙΚΟ

Ιωάννης Γκιτσάκης

Η παραχώρηση δημόσιας υπηρεσίας και δημόσιου έργου

εκδ. Σάκκουλα, σελ. 1296 – 110 ευρώ

Πρόκειται για την πρώτη μονογραφία που προβαίνει σε μια συνολική νομική θεώρηση του συστήματος παραχώρησης με επίκεντρο την παραχώρηση δημόσιας υπηρεσίας και την παραχώρηση δημόσιου έργου, στο πλαίσιο του ελληνικού και του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου με παράλληλες αναφορές συγκριτικού δικαίου. Το βιβλίο εξετάζει τα σημαντικότερα νομικά ζητήματα που συνδέονται με την έννοια της παραχώρησης τα οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ελληνική έννομη τάξη λόγω της αλματώδους ανάπτυξης που γνωρίζει η εφαρμογή του θεσμού σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το αντικείμενο της μελέτης συνδέεται άμεσα και με την πρόσφατη εφαρμογή στη χώρα μας μέσω του ν. 3389/2005 του θεσμού των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

ΖΩΗ

Αndrew Μarshall

Σ’ αγαπώ… αλλά ο έρωτας έχει σβήσει

μετ. Αλκηστη Κελεσίδη

εκδ. Κριτική, σελ. 384 – 16 ευρώ

Ολοένα και περισσότερα ζευγάρια παραδέχονται ότι ζουν σαν δυο «καλοί φίλοι» ή σαν «αγαπημένα αδέλφια». Είναι αλήθεια ότι η μακροχρόνια συμβίωση με τις κοινές υποχρεώσεις και την καθημερινή ρουτίνα οδηγεί συχνά στο αδιέξοδο και στην αδιαφορία. Το βιβλίο δεν μένει στις τετριμμένες συμβουλές ότι χρειάζεται να προσπαθήσει κανείς περισσότερο ή ότι δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς πολλά από τον έρωτα. Στόχος του είναι αντιθέτως να βοηθήσει τον αναγνώστη να κατανοήσει το πραγματικό νόημα του έρωτα και να ξυπνήσει και πάλι μέσα του αυτή την ονειρική κατάσταση. Ο συγγραφέας προσπαθεί να αγγίξει την ουσία του προβλήματος, προτείνοντας επτά τρόπους για την ανανέωση μιας σχέσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή