ΥΠΟΒΟΛΕΙΟ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάει, μαντάμ ε μεσιέ, χάλασε κι ο Στάιν. Αυτός που άλλοτε έκανε οκτάμηνη πρόβα για μια παράσταση, τώρα ανεβάζει αρχαίο δράμα, και μάλιστα σε γλώσσα που δεν κατέχει, με δυο μήνες πρόβα. Σήμερα 10/6 ξεκινάει και 10/8 ανεβάζει «Ηλέκτρα»! (Φλύκταινες θα βγάζει με κάτι τέτοια ο Βογιατζής). Πολύ υπερτιμημένο αυτό το σερί ξένων παραστάσεων «Θέατρο πέρα από τα όρια» της Αττικής Πολιτιστικής. Μεγάλα ονόματα, μ’ ένα νεσεσεράκι καθένας υπό μάλης, στο φέρτε όμως η δημοσιοσχεσίτικη προβολή. Υπερτιμημένο μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά: Με εισιτήρια-φωτιά, τα οποία όμως εκθύμως κατέβαλε το διαβουκολημένο κουλτουροπόπολο.

Δεν μάθαμε τίποτα και για το καινοφανές «Σύστημα Αθήνα», με «τις καλύτερες παραστάσεις της χρονιάς ενώπιον ξένων ειδικών». Σα ζούφιο να βγήκε. Πήραν τουλάχιστον διδάγματα για το πρώτο «κανονικό» του χρόνου; Αν γίνει βέβαια. Μην το ξεχάσει κι αυτό το σεπτόν ΥΠΠΟ όπως ξέχασε (και σωστά το επισήμανε ο Κ. Γεωργουσόπουλος) κι εκείνο το «σχέδιο» για τη μετάφραση νεοελληνικών θεατρικών έργων και την προώθησή τους στο εξωτερικό. (Πιείτε τώρα λίγο νερό να συνέλθετε. Και συνεχίζουμε). (Κι αφήστε κατά μέρος, Ελληνάρες, τις πονηρές σκέψεις). Εδρασαν πάλι κάτι άλλοι, επαγγελματίες Ελληνάρες αυτοί, που κάθε τόσο μας κάνουν να ευχόμαστε ν’ ανοίξει η γη να μας καταπιεί. Για την εισβολή της αστυνομίας σε έκθεση εικαστικών λέω, «λόγω προσβολής εθνικού συμβόλου» -οι πανάθλιοι. Οχι οι αστυνομικοί, κύριε Βουλγαράκη, που πάτε να βγάλετε την ουρά της κυβέρνησής σας απ’ έξω. Δηλαδή, με ποιους «διαφωνείτε»; Ποιοι κυβερνούν; ΄H να το πάρουμε απόφαση ότι μας κάνουν ό,τι θέλουν κάποιοι άνυδροι, απροσδιόνυσοι, τρισβάρβαροι Ελληναράδες -ρασοφόροι και μη. Χωρίς -έστω- μια στάλα χιούμορ. Εσείς δηλαδή, ρωμαλέε Δον, δεν νομίζετε ότι παιανίζει επάρσεις εθνικού ύμνου το λεγάμενο που φαινόταν από κλειδαρότρυπα; (Και το λέω εγώ αυτό). (Αντε μη σας δώσω καμιά αυτοσυνέντευξη τώρα, και καλά απαντώ στο «Ερωτηματολόγιο Προυστ», όπως κάνουν κάποιοι ναζιάρηδες στις στήλες τους). Για τη δροσερή παράσταση «Οκτώ γυναίκες» (κατηγορούνται) από οκτώ (εξαίρετους) άντρες ηθοποιούς, που εγκαινίασε τη νέα αίθουσα του Φεστιβάλ στην Πειραιώς 260, αρπάζω μια φράση της Ναταλί Χατζηαντωνίου από την «Ελευθεροτυπία» που τα λέει όλα:

«Ηταν όλες τους υπέροχοι»! Μπράβο παιδιά, ότι πολύ ριψοκινδυνεύσατε. Και σας βγήκε απόλαυση. Χωρίς «καμώματα», αλλ’ ούτε και κομπλεξάκια, με σοβαρή δουλειά, κέφι κι έμπνευση. Θλιβερά ναυαγούν τα σχέδια για ένα αξιοπρεπές Μπαλέτο στη Λυρική -έτσι που η γλυκιά Λιν Σίμουρ αναγκάστηκε να τα βροντήξει και να φύγει. Ες άλλοτε περισσότερα. Επειδή ο θρήνος είναι για άλλα σήμερα: Χαίρε Σωτήρη Μουστάκα, τέτοια πηγαία ταλέντα βλέπει σπανίως το θέατρο. Χαίρετε αρχαίε συνάδελφε Φάνη Κλεάνθη, επικεφαλής της ένδοξης, το πάλαι ποτέ, 2ης σελίδας των «Νέων» με τα «Καλλιτεχνικά», που μας γαλούχησε. Ακόμη κι η εφημερίδα σας, συνάδελφε, μ’ ένα φτενό υπομονόστηλο σας εξέβγαλε. Ας τα βλέπουν αυτά κάποια σημερινά παγόνια, μπας και υποστείλουν κομμάτι την αλαζονική τους ουρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή