Ενα πλούσιο πρόγραμμα στο Φεστιβάλ Φιλίππων

Ενα πλούσιο πρόγραμμα στο Φεστιβάλ Φιλίππων

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγινε 50 ετών το Φεστιβάλ Φιλίππων και χθες οι συντελεστές του και οι επώνυμοι Καβαλιώτες συναντήθηκαν στην Αθήνα, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», για να παρουσιάσουν το πλούσιο και ιδιαίτερα επιμελημένο πρόγραμμα που συμπίπτει με τα 50ά γενέθλια ενός περιφερειακού αλλά σημαντικότατου φεστιβάλ. Και μάλιστα με τρόπο που θα ζήλευαν πολλοί αθηναιοκεντρικοί οργανισμοί.

Ο δήμαρχος Καβάλας, Κων. Σιμιτζής, αναφέρθηκε στην ιστορία του θεσμού, που ξεκίνησε το 1957 με την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη και πρωταγωνιστές τους Μαλαίνα Ανουσάκη και Κώστα Λειβαδά, σ’ ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα της χώρας.

Πενήντα χρόνια μετά, εικαστικά, μουσική, χορός, θέατρο, τραγούδι και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, αλλά το σύνολο των δράσεων θα έχει διάρκεια πέντε μηνών. Την αρχή κάνει ο εικαστικός Κώστας Τσόκλης με τον «Συμπερασματικό Οιδίποδα». Θ’ ακολουθήσουν: αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, η αλβανική «Μήδεια», η Λυσιστράτη, οι «Εκκλησιάζουσες», η «Ανδρομάχη» του Ρακίνα, οι «Θεσμοφοριάζουσες», η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι…». Και πολλή μουσική: η Χαρούλα Αλεξίου, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η όπερα Aida του Βέρντι κ.ά.

Εκδηλώσεις όμως θα φιλοξενηθούν, παράλληλα, και σε άλλους χώρους του Δήμου Καβάλας (Φρούριο, Παραλία, Ακόντισμα Νέας Καρβάλης) καθώς και στην περιοχή του Δήμου Φιλίππων: έκθεση επιλεγμένων φωτογραφιών από παλαιότερες παραστάσεις και μελλοντική έκδοση λευκώματος, ζωγραφική, προβολές ταινιών, έκθεση αφισών (πολλές από αυτές σπανιότατες, φιλοτεχνημένες από μεγάλους δημιουργούς) από τη διάρκεια των πενήντα χρόνων του Φεστιβάλ Φιλίππων. Εκθεση θεατρικών κοστουμιών, σε επιμέλεια Γιάννη Μετζικώφ· θεατρικό συμπόσιο αρχαίου δράματος ΝΑ Ευρώπης· σχολικοί θεατρικοί αγώνες και μια έκθεση με 40 ανακατασκευασμένα αρχία μουσικά όργανα.

Ηταν μια ευχάριστη έκπληξη η χθεσινή συνέντευξη Τύπου, γιατί ένας δήμος της περιφέρειας μας έδειξε πώς μπορεί, αν υπάρχουν διάθεση και καλός σχεδιασμός, ένα περιφερειακό φεστιβάλ να συναγωνίζεται ισότιμα πολλές κεντρικές εκδηλώσεις και σε επίπεδο θεάματος και σε επίπεδο διοργάνωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή