Εικόνες, συγκινητική μνήμη του χθες

Εικόνες, συγκινητική μνήμη του χθες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σχέδια αδέξια, αλλά ζωντανά και εκφραστικά», με καλλιτεχνική αλλά και ιστορική αξία, παρουσιάζονται από την Τρίτη το βράδυ στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης στην οδό Κόδρου, στην Πλάκα.

Αυτά τα «δείγματα παιδικής συμπεριφοράς δίσεκτων χρόνων» δημιουργήθηκαν από παιδιά που έζησαν στον Παιδικό Θάλαμο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, στο διάστημα 1945-1948, όταν διευθυντής της Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής ήταν ο καθηγητής Κ. Ν. Αλιβιζάτος. Η σύζυγος του καθηγητή, Λιλή Αλιβιζάτου, διέσωσε, με αγάπη και σεβασμό, αυτά τις πρωτόλειες καλλιτεχνικές εκφράσεις και πριν από δύο χρόνια τις παρέδωσε στη συλλογή του Μουσείου Παιδικής Τέχνης. Οι εκδόσεις «Εστία» στέγασαν το σύμπαν των παιδιών της Κατοχής σε μια καλαίσθητη και συγκινητική έκδοση, όπου αποτυπώνονται όχι μόνο τα συναισθήματα των παιδιών, αλλά και των φωτισμένων ανθρώπων, οι οποίοι σε δίσεκτα χρόνια μερίμνησαν για τη διατροφή, την καθαριότητα, την ένδυση, τη στοιχειώδη εκπαίδευση των παιδιών και τη δυνατότητά τους να εκφραστούν μέσω της τέχνης. Ο φιλόλογος Μανόλης Τριανταφυλλίδης, ο συγγραφέας Ηλίας Βενέζης και ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου στήριξαν τις προσπάθειες του καθηγητή Αλιβιζάτου. Τα παιδιά πήραν χαρτί και μολύβι και εικόνες από τα χωριά τους και μνήμες από τη ζωή τους. Και από τις μνήμες τους δεν θα μπορούσε να λείπει ο πόλεμος. Στην πρώτη Παγκόσμια Εκθεση Παιδικού Σχεδίου στο Παρίσι, το 1947, εκτέθηκαν 1.200 έργα από 40 χώρες. Ανάμεσά τους, έπειτα από υπόδειξη του Σπύρου Βασιλείου, 17 σχέδια από τον Παιδικό Θάλαμο του Ιπποκράτειου.

Η ιστορικός και επίτιμη πρόεδρος του Μουσείου Παιδικής Τέχνης Αικατερίνη Κουμαριανού και η εκπαιδευτικός και ζωγράφος Γιώτα Καλλιακμάνη παρουσίασαν προχθές, στο κατάμεστο Μουσείο Παιδικής Τέχνης, τις εικόνες του χθες και τη συγκίνηση του σήμερα. Για «τεκμήρια μιας ιδιαιτέρως οδυνηρής περιόδου», στα οποία αποτυπώνεται η «συναίσθηση ιστορικής μνήμης», μίλησε η Αικατερίνη Κουμαριανού, ενώ η Γιώτα Καλλιακμάνη μίλησε για «έργα ψυχής, χωρίς επιρροή από προκατασκευασμένη εικόνα και λόγο».

Ο χώρος του Μουσείου Παιδικής Τέχνης πλημμύρισε από ενήλικες την Τρίτη το βράδυ, οι οποίοι ήρθαν να τιμήσουν την ευαισθησία μιας γυναίκας, της Λιλής Αλιβιζάτου, η οποία διαφύλαξε επί εξήντα χρόνια αυτά τα έργα, που αποτελούν την αδιαμεσολάβητη γεύση μιας δύσκολης εποχής.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή