Μουσική πανδαισία στη Δήλο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πεντακόσιοι θα είναι οι τυχεροί και εκλεκτοί που θα βρεθούν στη Δήλο τη βραδιά της 1ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου να παρακολουθήσουν σε ένα φορτισμένο, υποβλητικό τοπίο, που σπάνια δίδεται για εκδηλώσεις, μια συναυλία διεθνούς εμβέλειας. «Δήλιος Απόλλων»είναι ο τίτλος της συναυλίας που έχει προγραμματίσει το Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, στο πλαίσιο του προγραμματισμού του για την προβολή του Ελληνικού πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι συμμετέχει η Ορχήστρα Φιλαρμόνικα και οι σολίστ του Μπαλέτου του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Ντανιέλε Γκάτι, όπως και το πρόγραμμα της συναυλίας, που χωρίζεται σε δύο μέρη: το πρώτο αποτελείται από το μπαλέτο «Απόλλων Μουσηγέτης» του Ιγκόρ Στραβίνσκι, σε χορογραφία Ζορζ Μπαλανσίν, με πρώτο χορευτή τον Ρομπέρτο Μπόλε, ενώ το δεύτερο από τη Συμφωνία υπ’ αριθμ. 1, την επονομαζόμενη «Τιτάν», του Γουστάβου Μάλερ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ιδρύματος Ωνάση, η εκδήλωση πήρε τον τίτλο «Δήλιος Απόλλων», προς τιμήν του θεού που όχι μόνο γεννήθηκε, σύμφωνα με τη μυθολογία, στη Δήλο, αλλά και κάνει «δήλα και ορατά τα πάντα αλλά και τα πάντα ορά», καταδεικνύει τη διαχρονική ενότητα του ελληνικού πολιτισμού, μέσω μιας αλληλουχίας «δώρων και αντιδώρων»: το ελληνικό πνεύμα εξάγεται και οικουμενικοποιείται για να επιστρέψει ξανά πίσω στη χώρα όπου γεννήθηκε και μάλιστα στο «λαμπρότερο σύμπλεγμα βράχων» (Χάιντεγκερ), στην καρδιά των Κυκλάδων, τη Δήλο».

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση το 1982 υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της, Κλάουντιο Αμπάντο και πολλοί είναι οι διευθυντές ορχήστρας παγκοσμίου φήμης που συνέπραξαν μαζί της. Ο Ντανιέλε Γκάτι είναι μουσικός διευθυντής της Βασιλικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λονδίνου από το 1996 και έχει τιμηθεί από τους Ιταλούς κριτικούς με το βραβείο καλύτερου διευθυντή ορχήστρας «Αμπιάτι». Ο Ρομπέρτο Μπόλε ξεκίνησε την καριέρα του από τη Σχολή Μπαλέτου της Σκάλας του Μιλάνου σε πολύ μικρή ηλικία. Ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ τον επέλεξε για τον ρόλο του Τάτζιο στην όπερα του Μπένζαμιν Μπρίτεν «Θάνατος στη Βενετία», και το 1996, αμέσως μετά την εμφάνισή του στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», προήχθη σε πρώτο χορευτή από την Ελιζαμπέτα Τεράμπουστ. Από το την περίοδο 2003-2004 αποτελεί Etoile του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου.

Η εκδήλωση της 1ης Σεπτεμβρίου στη Δήλο θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ στην Ελλάδα και -μέσω του δορυφορικού προγράμματος- στον απόδημο Ελληνισμό αλλά και σε άλλες χώρες. H παράσταση θα επαναληφθεί τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Για την εκδήλωση αυτή θα πωλούνται εισιτήρια, προκειμένου τα έσοδα να διατεθούν για την ενίσχυση της ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων).

Για την οργάνωση της εκδήλωσης το Ιδρυμα Ωνάση συνεργάστηκε με την Αττική Πολιτιστική Εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή