Ο Τάμεσης του Μονέ σε αστρονομική τιμή

Ο Τάμεσης του Μονέ σε αστρονομική τιμή

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ρεκόρ υψηλότερου τζίρου σε πλειστηριασμό στην Ευρώπη σημειώθηκε προχθές σε δημοπρασία του οίκου Christie’s. Το συνολικό ποσό ήταν 121.127.200 λίρες στερλίνες (περίπου 178 εκατομμύρια ευρώ) ενώ το έργο που έπιασε την υψηλότερη τιμή ήταν μια θέα του ποταμού Τάμεση από τον ιμπρεσιονιστή Κλοντ Μονέ. Ο αγοραστής «χτύπησε» τον πίνακα από το τηλέφωνο και όπως αναμενόταν κράτησε την πολύτιμη ανωνυμία του.

Ο πλειστηριασμός του οίκου Christie’s, εκτός από τον πίνακα με τίτλο «Temps Couvert» του Γάλλου δημιουργού όπου αχνοφαίνεται η γέφυρα Γουότερλου, συγκέντρωσε μια πλειάδα δημιουργιών που άλλαξαν χέρια με πολύ υψηλό αντίτιμο. Παγκόσμιο ρεκόρ έκανε και το έργο «Le Coq» του Ισπανού Χοάν Μιρό (9,8 εκατομμύρια ευρώ) αλλά και της Ρωσίδας Ναταλία Γκοντσάροβα με το έργο «Picking Apples» (7,3 εκατομμύρια ευρώ).

Εμβληματικό γεγονός

Οι υπεύθυνοι του οίκου έτριβαν τα χέρια τους με ικανοποίηση καθώς θεωρούν ότι τα ποσά αυτά είναι ενδεικτικά για την ανοδική πορεία της αγοράς σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ενας από τους λόγους της σταθερής αύξησης των τιμών είναι το γεγονός ότι πρόκειται για έργα ιδιαίτερης ποιότητας που έχουν να εμφανιστούν δεκαετίες στην αγορά.

Ο πρόεδρος του οίκου Christie’s για την Ευρώπη, Γιούσι Πιλκάνεν, υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου πλειστηριασμού ήταν ένα εμβληματικό γεγονός στην ιστορία της αγοράς τέχνης καθώς κατέριψε κάθε ρεκόρ σε ευρωπαϊκό έδαφος. Μια ημέρα πριν από τη δημοπρασία, βγήκε στο σφυρί άλλος ένας πίνακας του Μονέ με τίτλο «Les Arceaux de Roses», που δεν έπιασε όμως την τιμή που πολλοί θα περίμεναν.

Η ελληνική αγορά

Η ικανοποίηση που επικρατεί στη διεθνή αγορά αντανακλάται και στα Greek Sales, που διοργανώνουν οι οίκοι Sotheby’s και Bonhams. Οι τιμές που πιάνουν οι Ελληνες καλλιτέχνες δεν μπορούν βέβαια σε καμιά περίπτωση να συγκριθούν με τις ξένες αλλά -όπως φαίνεται και από τα τελευταία αποτελέσματα- δημιουργούν μεγάλη αισιοδοξία. Οπωσδήποτε πρόκειται περί μιας «πατριωτικής» αγοράς, όπου Ελληνες συλλέκτες αγοράζουν Ελληνες καλλιτέχνες. Σιγά σιγά, μια σειρά από ξένους εμπόρους τέχνης και όχι μόνο αρχίζουν να διαβλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες.

Εκτός από την ομάδα των ζωγράφων του 19ου αιώνα, της λεγόμενης Σχολής του Μονάχου, που πιάνουν πολύ μεγάλες τιμές στις δημοπρασίες, παρατηρούμε στα τελευταία Greek Sales ότι αρχίζουν να αναδεικνύονται και άλλοι καλλιτέχνες, αρκετά μεταγενέστεροι όπως ο Σπυρόπουλος και ο Κεσσανλής. Οι επόμενοι πλειστηριασμοί ελληνικού ενδιαφέροντος θα γίνουν το φθινόπωρο στο Λονδίνο από τους δύο οίκους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή