Σύγχρονος χορός από την ομάδα της ΚΣΟΤ

Σύγχρονος χορός από την ομάδα της ΚΣΟΤ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγχρονες χορογραφίες σε μία παράσταση. Τώρα που η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης έχει και επίσημα τη δική της ομάδα, την Hellenic Dance Company, οι παραστάσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 25, 26, 27, 28 και 29 του μηνός, στην αίθουσα Σκαλκώτας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστος Ζαχόπουλος, δεσμεύτηκε για την ενίσχυση της ΚΣΟΤ αλλά και την ίδρυση αντίστοιχης ομάδας στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τις πρώτες επίσημες παραστάσεις της ομάδας που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια επαγγελματικά και ευελπιστεί να εκπροσωπήσει τη χώρα μας από δω και πέρα σε διεθνή φεστιβάλ. Ηδη ανακοινώθηκε ότι τον ερχόμενο Οκτώβριο η Hellenic Dance Company θα δώσει δείγματα γραφής στις Βρυξέλλες.

Μια πρώτη γεύση όμως θα πάρουμε με το «War», ένα σπονδυλωτό θέαμα για τη βία, την επιθετικότητα με υπαινικτικά και δραματουργικά στοιχεία, όπως εξήγησε η Παυλίνα Βερέμη, διευθύντρια της Κρατικής Σχολής Χορού. «Στιγμές επιθετικότητας και βίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο μπορεί να δει κανείς στα έργα των καλλιτεχνών που συνεργάστηκαν με τη Hellenic Dance Company».

Οι χορογραφίες των Martha Graham, Pascal Rioult, Jasmin Vardimon, Hofesh Sechter καθώς και της ομάδας RootlessRoot της Λίντας Καπετανέα και Josef Frucek, απεικονίζουν μέσα από το προσωπικό στυλ (και στοίχημα) κάθε χορογράφου, άτομα ή ομάδες σε στιγμές «πολέμου».

Στιγμές όπου η επιθετικότητα, η αλλοτρίωση και η μοναξιά παίρνουν διαστάσεις εκρηκτικές και επικίνδυνες για τους γύρω. Ξεχωρίζει το έργο-διαμαρτυρία της Γκράχαμ, «Steps in the street», που δημιούργησε το 1936, απόσπασμα από το έργο «Chronicle». Εργο που μιλούσε τότε για την απόγνωση και τη μοναξιά που μπορεί να πλημμυρίσει την ανθρώπινη καρδιά.

Θα ακολουθήσει το ντουέτο του καναπέ, σκηνή από το έργο «Justitia» της Jasmin Vardimon, μία τολμηρή παράσταση σωματικού χοροθεάτρου και η Βιέννη του Pascal Rioult.

Μετά το διάλειμμα, σειρά έχει το «Knee trio» και πάλι της Jasmin Vardimon, τα «Μικρά χέρια και τραχιά φτερά» από την ομάδα Rootless Root, η σκηνή του βιασμού από το έργο «Justitia» και η «Εξέγερση» από τον Hofesh Shechter.

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, μίλησε για την ιδιαίτερη σημασία που δίνει το υπουργείο στην ανάπτυξη της τέχνης του χορού, στηρίζοντας τους Ελληνες καλλιτέχνες. «Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ίδρυση της Ακαδημίας Τεχνών, η υποστήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, η αναβάθμιση της Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η δημιουργία του Κέντρου Χορού και Θεάτρου και η διά νόμου ίδρυση της Ελληνικής Ομάδας Σύγχρονου Χορού, Hellenic Dance Company».

Και η διευθύντρια της Κρατικής Σχολής Χορού έχει τον τελευταίο λόγο: «Ο χορός με την άμεση παρουσία των σωμάτων πάνω στη σκηνή, μπροστά στα μάτια των θεατών, έχει τη μοναδική ικανότητα να μεγεθύνει τα συναισθήματα προκαλώντας σοκ στον θεατή. Η φετινή παράσταση της Hellenic Dance Company έχει τον γενικό τίτλο War. Ακούγεται ενδεχομένως παράξενο, μια που ο κόσμος των τεχνών κατά κύριο λόγο προωθεί την ιδέα της ειρήνης και της δημιουργίας. Οδηγηθήκαμε όμως στον τίτλο αυτό μέσα από το ύφος των έργων που περιλαμβάνονται στη φετινή παράσταση και που περιγράφουν στιγμές ενός κόσμου σε κρίση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή