Εικαστικη ατζεντα

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβλήθηκε χθες το πρωί η δίκη του γενικού διευθυντή της Art Athina, Μιχάλη Αργυρού, για το «άσεμνο» έργο της εικαστικού Εύας Στεφανή που παρουσιάστηκε σε παράλληλη έκθεση της φουάρ και κατασχέθηκε από την αστυνομία. Οι καλλιτέχνες συνεχίζουν τον αγώνα τους κατά της λογοκρισίας με συγκέντρωση υπογραφών.

Διαγωνισμός φωτογραφίας. Ο «Κοσμο-Πολιτισμός» στο πλαίσιο της δράσης του με τον τίτλο «3ο Αφρικανικό Πανόραμα 2007» οργανώνει διαγωνισμό και έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «African Routes: Αφρικανικές Διαδρομές στην Αθήνα» με διάρκεια: 25-30 Ιουνίου. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι ασχολούνται ερασιτεχνικά με την τέχνη της φωτογραφίας, οι οποίοι και καλούνται να φωτογραφίσουν ένα θέμα με τον παραπάνω τίτλο, που θεωρούν ότι παραπέμπει στην αφρικανική κουλτούρα. Κάθε διαγωνιζόμενος συμμετέχει με μία μόνο φωτογραφία. Οι πενήντα καλύτερες θα εκτεθούν στο Φεστιβάλ Αφρό-Καραϊβικής Μουσικής, που θα γίνει στις 14 και 15 Ιουλίου 2007 στο Δημοτικό Αλσος Σχολής Χωροφυλακής (αρχή Λ. Μεσογείων). Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 3303385.

Πάμε Εξάρχεια; Το Σάββατο 23 Ιουνίου 2007 (11.00 π.μ.) με αφορμή την έκθεση του Αλέκου Φασιανού «Αιώνια Επάνοδος», η Αίθουσα Σύγχρονης Τέχνης «Πότνια Θηρών» σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία art.emis οργανώνουν ημερίδα ζωγραφικής για παιδιά. Με την εποπτεία του Αλέκου Φασιανού και τίτλο «Ελα Εξάρχεια!», παιδιά ηλικίας 5-10 ετών θα φιλοτεχνήσουν από κοινού ένα έργο που θα φέρει μία, συλλογική υπογραφή: Αρτ-εμείς, λυρικά ζωγραφισμένη από το χέρι του Αλέκου Φασιανού. Πληροφορίες: Πότνια Θηρών, Ζαΐμη 7, Εξάρχεια. Τηλ. 210 33 07 380. E-mail: [email protected]

Σπέτσες, Αλεξάνδρεια, Αθήνα. Η φωτογράφος Λίζη Καλλιγά εκθέτει μέχρι και τα τέλη Ιουλίου στο παλαιοπωλείο Μαρτίνος (Πινδάρου 24, Κολωνάκι) έργα από τη σειρά Κολυμβητές (1997-2006) η οποία συμπεριλαμβάνει σχέδια, υδατογραφίες, χαρακτικά και φωτογραφίες. Με την φωτογραφική ενότητα των Κολυμβητών απέσπασε το Χρυσό Φάρο στη Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 2005. Τα έργα είναι εμπνευσμένα από το θέαμα της παραλίας του Αγ. Νικολάου στις Σπέτσες. Ανάλογα με το υλικό που χρησιμοποιεί η Καλλιγά πετυχαίνει και ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Στην έγχρωμη φωτογραφία που εκτίθεται η θάλασσα μετατρέπεται σ’ ένα συμπαντικό και ατέρμονο τοπίο.

Στο Μπαρ. Ο Αλέξανδρος Μανικάκης και οι Punctum Pictures σας προσκαλούν για «Ταξίδι στο φως» στο Key Bar (Πραξιτέλους 37, Μοναστηράκι) και στα εγκαίνια της ομώνυμης έκθεσης φωτογραφίας που θα διαρκέσει μέχρι και τις 8 Ιουλίου. Ο φακός του Αλέξανδρου Μανικάκη περνά από τα υπόγεια του μετρό, τα στενά των Εξαρχείων και τους ουρανούς των ελληνικών νησιών και όχι μόνο.

Με την οπτική των μαθητών. Εκθεση φωτογραφίας του Σωτήρη Σταμπουλίδη με θέμα: «Μια ματιά…αλλού» θα πραγματοποιηθεί στο Αίθριο του Δημαρχείου της Καλλιθέας (Ματζαγριωτάκη 76) μέχρι τις

30 Ιουνίου. Περιλαμβάνει φωτογραφίες από τρεις δραστηριότητες στις οποίες έλαβαν μέρος οι μαθητές του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας στα πλαίσια του προγράμματος με δράσεις διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Στο Πάρκο Ελευθερίας. Σήμερα εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας της φωτογράφου Νινέτας Λογοθέτη στο Κέντρο Τεχνών Πάρκου Ελευθερίας (είσοδος από τη λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας) Η φωτογράφος, στην τρίτη ατομική της έκθεση, θα παρουσιάσει ένα σύνολο 55 έργα κάτω από τον γενικό τίτλο «Πολλαπλές πραγματικότητες». Οι φωτογραφίες της έχουν έντονα το αφαιρετικό στοιχείο και είναι απόλυτα σύγχρονες, αν και με μια «κλασσική» ίσως ματιά, και καταγράφουν το φάσμα των πραγματικοτήτων που περιλαμβάνουν την πολλαπλότητα της καθημερινότητας. Μέχρι και τις 30 Ιουνίου.

Ονειρικά τοπία σε άσπρο-μαύρο

Αν αποφασίσετε να κάνετε μια μικρή εκδρομή μέχρι την Υδρα, μη χάσετε την έκθεση της Αντιγόνης Καββαθά στο Verena Foundation. Ενα παλιό αρχοντικό, που λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος, φιλοξενεί την περίοδο αυτή το αφιέρωμα «Ιχνηλατώντας το Ερεβος, τόπο σκότους μεταξύ Γης και Αδη» που συγκεντρώνει πολλά έργα της καλλιτέχνιδος. Η Καββαθά δημιουργεί μεγάλες συνθέσεις με ονειρικά και αφηγηματικά τοπία.

Πραγματεύεται σε άσπρο-μαύρο τον κόσμο των σκιών, που τις χειρίζεται για να υπαινιχθεί αυτό που δεν είναι παρόν. Τους προσδίδει νόημα, ξεκόβοντάς τες από τα πραγματικά αντικείμενα. Τους δίνει ρόλο καθρέφτη, φτιάχνοντας εικόνες και σενάρια με το είδωλο και όχι με τη μορφή. Παραπλανά τις αισθήσεις και παρουσιάζει έναν κόσμο-φάντασμα. Η σκιά εδώ είναι σχόλιο και λειτουργεί με τρόπο αποκαλυπτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή