Εργο του Φρόιντ για 12 εκατ. ευρώ

Εργο του Φρόιντ για 12 εκατ. ευρώ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βρετανός ζωγράφος Λούσιεν Φρόιντ είναι ο πλέον περιζήτητος εν ζωή καλλιτέχνης στην αγορά της τέχνης. Σε δημοπρασία των Christie’s στο Λονδίνο, ένα έργο του από το 1992, που απεικονίζει τον φίλο του Μπρους Μπέρναρντ (συγγραφέα βιβλίων για τη φωτογραφία) πουλήθηκε στην τιμή των περίπου 12 εκατ. ευρώ. Η τιμή αυτή αποτελεί ρεκόρ για ζώντα Ευρωπαίο καλλιτέχνη και επιβεβαιώνει το πολύ θετικό κλίμα ανάμεσα στους συλλέκτες για κάθε έργο του Φρόιντ που βγαίνει σε δημοπρασία. Η αρχική πρόβλεψη ήταν για περίπου 7,5 εκατ. ευρώ σε μια δημοπρασία που έφερνε προς πώληση σπουδαία έργα μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης. Αυτές τις μέρες μόνο στο Λονδίνο διακινήθηκαν τεράστια ποσά σε δημοπρασίες έργων τέχνης. Την περασμένη Τρίτη, πάλι σε δημοπρασία των Christie’s, έργο του Κλωντ Μονέ πουλήθηκε για περίπου 27 εκατ. ευρώ. Ειδικοί παρατηρητές της αγοράς τέχνης εκτιμούν ότι μόνο στη διάρκεια μιας εβδομάδας οι πωλήσεις από δημοπρασίες στο Λονδίνο συγκέντρωσαν πάνω από 750 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο του Λούσιεν Φρόιντ πουλήθηκε μαζί με άλλα έργα μεγάλων ονομάτων της μεταπολεμικής περιόδου. Δύο έργα του Φράνσις Μπέικον (Working in a Field και Landscape with a Car) πουλήθηκαν -στην ίδια δημοπρασία- για 7.5 και 6,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και ένα έργο του Αντι Γουόρχολ (Three Marilyns) πουλήθηκε για σχεδόν 8 εκατ. ευρώ. Μια ακόμη αυτοπροσωπογραφία του Φράνσις Μπέικον θα έβγαινε χθες σε δημοπρασία των Sotheby’s με πολύ υψηλές προσδοκίες (πάνω από 18 εκατ. ευρώ). Είναι γενική η αίσθηση ότι η σύγχρονη τέχνη έχει σημαντική ανοδική τάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή