Εφθασαν και οι «μουργέρος»

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαπέντε «μουργέρος» του Μπουένος Αϊρες και ένας επαγγελματίας ηθοποιός μας περιμένουν σήμερα στην Πειραιώς 260, στον Χώρο Η’, για ένα έργο από μισοψημένο έως… καμένο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με τίτλο «Cruda. Vuelta y vuelta. Al punto. Chamuscada» στα ισπανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Η «Murga», εξαιρετικά δημοφιλής μορφή έκφρασης στην Αργεντινή, συνδέεται με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Οι άνθρωποι που εκφράζονται μέσω της Murga είναι κυρίως άποροι των προαστίων. Η Murga αποτελεί μέσο έκφρασης της αμφισβήτησης και όχι απλά μια φασαρία, γιορτή ή καρναβάλι.

Ο χορός, ίσως να είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό, καθοδηγούμενος από τον ρυθμό του τύμπανου καθώς οι καρναβαλιστές πραγματοποιούν σάλτα, δίνουν κλοτσιές, συσπούν τους μύες των σωμάτων τους με επιδεξιότητα. Ανάλογα με τη γειτονιά αλλάζει και το στιλ του χορού και ο ρυθμός των τυμπάνων.

Ο Αργεντινός συγγραφέας και σκηνοθέτης Rodrigo Garcia, με αυτό το έργο πηγαίνει πίσω στην παιδική του ηλικία. «Το καρναβάλι με εντυπωσίαζε πολύ επειδή γινόταν στο δρόμο. Ο θόρυβος, η μουσική, ο τρόπος που χόρευαν οι άνθρωποι, όλα αυτά με ευχαριστούσαν, ήταν κάτι το εκπληκτικό για μένα. Στο Μπουένος Αϊρες το καρναβάλι είναι πολύ απλό, δεν έχει καμιά σχέση με αυτό της Βραζιλίας. Στην Αργεντινή όλα είναι πιο φτωχά».

Ο 43χρονος σκηνοθέτης, συνοδευόμενος από έναν μόνο επαγγελματία ηθοποιό, τον Juan Loriente, έχει στόχο να δημιουργήσει μια μορφή φανταστικής διήγησης, να ανατρέψει τα καθιερωμένα και να αποκαλύψει την άλλη «πραγματικότητα» μέσα από κείμενα που προβάλλονται σε οθόνη, κινηματογραφημένες εικόνες και σκηνική πράξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή