«Η μουσική είναι ελευθερία»

«Η μουσική είναι ελευθερία»

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Κρις Κορνέλ πρωτοσυστήθηκε στο κοινό μέσα από το πιο επιτυχημένο γκρουπ που ανέδειδε η grunge επανάσταση τη δεκαετία του ’90: Τους Soundgarden. Δυναμική και ιδιαίτερη φωνή, ανήσυχος καλλιτέχνης, δεν αρκέστηκε στη δόξα τους, ήθελε πάντοτε το κάτι παραπάνω, τη χαρά της εξευρεύνησης. Ετσι, το 1997 με μια ξαφνική απόφαση που έκανε πολλά χαμόγελα να παγώσουν, εγκαταλείπει τους Soundgarden για να δημιουργήσει μαζί με τους τρεις εναπομείναντες Rage Against The Machine -μετά την αποχώρηση του τραγουδιστή τους Ζακ ντε λα Ρότσα- τους Αudioslave.

Σόλο καριέρα

Η τεράστια επιτυχία που γνώρισε μαζί τους, πάλι δεν ήταν αρκετή να τον κρατήσει και στις αρχές του 2007 αποχωρεί για να ακολουθήσει σόλο καριέρα. Αυτό το καλοκαίρι, ο 43χρονος -γεννημένος στο Σιάτλ- μουσικός περιοδεύει μόνος του στα φεστιβάλ του κόσμου και το βράδυ της 29ης Ιουνίου θα ανέβει στη σκηνή του φετινού Ροκγουέιβ για να παρουσιάσει τραγούδια από τα δύο προσωπικά άλμπουμ του, μαζί με επιλογές από τη δισκογραφία των Soundgarden και των Αudioslave.

Πριν από λίγες μέρες, ο Κρις Κορνέλ μίλησε στην «Κ», εξηγώντας αρχικά γιατί το «σκάει» για δεύτερη φορά από ένα εξαιρετικά επιτυχημένο γκρουπ. «Ηθελα ελευθερία. Η μουσική είναι ταξίδι και πειραματισμός κι όχι μόνο ένα μέσο για δόξα και χρήμα. Οι ροκ μπάντες μπορεί να κερδίζουν περισσότερα χρήματα, κάποια στιγμή, όμως, χάνουν την ουσία της μουσικής. Γι’ αυτό αποφάσισα να αλλάξω κατεύθυνση».

Πράγματι, ο πρόσφατος, δεύτερος προσωπικός δίσκος του με τίτλο «Carry On» τον βρίσκει να υποδύεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά τον ρόλο του τραγουδοποιού που αναζητάει την αγνότητα στη μουσική. Είναι πιο εσωτερικός, πιο ανοιχτός σε ήχους, πιο μελωδικός. Τσιμπολογάει από τη σόουλ, τη ροκ, την μπλουζ. Ακόμη και το πασίγνωστο «Βilly Jean» του Μάικλ Τζάκσον έχει διασκευάσει και περιλαμβάνει στον δίσκο του. Το αποτέλεσμα; Ενα αλλιώτικο κομμάτι, μια όμορφη μπαλάντα. «Στην αρχή το έκανα για πλάκα» εξηγεί για την επιλογή του να το διασκευάσει. «Στην πορεία, όμως, οι στίχοι του άρχισαν να μου αποκαλύπτουν υπέροχα συναισθήματα κι οδηγήθηκα σ’ αυτό που ακούτε. Ανακάλυψα ένα νέο πρόσωπο του Billy Jean. Ηταν ένα καλό μάθημα για το πώς ένα τραγούδι μπορεί να είναι κάτι άλλο απ’ αυτό που νομίζεις».

«Δεν έχω άγχος»

Τα τελευταία λόγια του δείχνουν το πόσο έχει αλλάξει το βλέμμα του. «Δεν έχω άγχος. Νιώθω όλο τον χρόνο δικό μου κι έτσι θέλω να λειτουργώ από δω και πέρα. Μπορεί να κάθομαι κάπου, στην αίθουσα αναμονής ενός αεροδρομίου, και να σκεφθώ μια μελωδία στην κιθάρα ή μια λέξη που θα ‘θελα γύρω της να χτίσω ένα τραγούδι. Ετσι απλά και χωρίς βιασύνη. Η μουσική πρέπει να είναι απόλαυση. Κι όχι άγχος για να φαίνεσαι κουλ…».

Οι σταρ και τα γκρουπ του φετινού Ροκγουέιβ

Τελικά, καλοκαίρι και Ροκγουέιβ πάνε μαζί… Κι επειδή το τριήμερο του μεγαλύτερου ελληνικού φεστιβάλ πλησιάζει, ας θυμηθούμε τους φετινούς καλεσμένους. Η έναρξη γίνεται την Παρασκευή 29/6 με τον σπουδαίο τραγουδιστή των Led Zeppelin, Ρόμπερτ Πλαντ, τον Κρις Κορνέλ και τους Εurope.

Την Κυριακή 1 Ιουλίου την παράσταση θα κλέψουν οι Heaven And Ηell ή μάλλον οι Black Sabbath, αφού το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι στη θέση του Οζι Οζμπορν βρίσκεται ο Ρόνι Τζέιμς Ντίο. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν οι Dream Theatre, oι Anathema, οι Iced Earth και οι Kinetic. Και φτάνουμε στην Τρίτη 3 Ιουλίου με τους πρωταγωνιστές του φετινού Ροκγουέιβ, Μετάλικα. Το σετ του αμερικανικού γκρουπ θα διαρκέσει δύο-δυόμισι ώρες και θα παρουσιάσουν όλες τις μεγάλες επιτυχίες τους. Προηγουμένως από τη σκηνή θα έχουν περάσει οι Mastodon και οι Dirt Spawn Disease.

Εισιτήρια προπωλούνται στα Ticket House Αθήνας (Πανεπιστημίου 42), Θεσσαλονίκης (Εθν. Αμύνης 20) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ticketpro.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή