Η Wilbi με φόρεμα ορχήστρα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Wilbi, η 30χρονη Ιταλίδα που ταύτισε το όνομά της με τον ηλεκτρονικό ήχο, έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας αύριο (11.30 μ.μ.), για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, στον Χώρο Δ΄, στην Πειραιώς 260. Η Wilbi θα ξεδιπλώσει το ταλέντο της στην παράσταση «Perspective» όπου θα μεταβληθεί σε «άνθρωπο-συναυλία», καθώς θα παραμένει σόλο για περισσότερο από μία ώρα στη σκηνή.

Τα ρούχα της είναι η βασική πηγή ήχου. Το μικροκαμωμένο σώμα της θα καλύπτεται από φόρεμα δικής της κατασκευής, αποτελούμενο από μεταλλικά ελάσματα, που συνδέονται με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ετσι, με την παραμικρή κίνηση του σώματος τα ελάσματα παράγουν ιδιότυπους ήχους, από ήχους της πόλης ή μιας βιομηχανικής ομάδας μέχρι μουσική ποπ ή τζαζ. Κι ενώ η Wilbi ενεργοποιεί ηχητικά το φόρεμα με έναν τρόπο κρουστό, ρυθμικό και μελωδικό, μεγιστοποιώντας τις δυνατότητές του, στο χώρο διαχέεται ταυτόχρονα μια μουσική βάση ηλεκτρονικών ήχων και ρυθμών και συγχορδίες μπάσου. Ενα σύνολο που η καλλιτέχνις συνοδεύει με βοκαλισμούς και τραγούδι. Ολα αυτά δημιουργούν μια θορυβώδη μουσική συμφωνία, ενώ και οι κινήσεις του φορέματος διαμορφώνουν τη δική τους χορογραφία.

Η βασική ιδέα προέρχεται από τη μελέτη μη συμβατικών μουσικών οργάνων, και χρωστά την έμπνευσή της στην άποψη ότι κάθε αντικείμενο μπορεί να μετατραπεί σε ηχητικό και μουσικό όργανο. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας η Wilbi παρουσιάζει παλιότερα τραγούδια της αλλά και κομμάτια από τον τελευταίο της δίσκο, «Perspective». Στη διάρκεια της συναυλίας, βιντεοσκοπημένες εικόνες θα προβάλλονται σε ειδικά κατασκευασμένη οθόνη, παίζοντας το δικό τους λειτουργικό ρόλο.

Ταλέντο πολύπτυχο και πνεύμα ανήσυχο, η Wilbi έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως η Μπιορκ ενώ το «Inside me» ήταν το κομμάτι που διάλεξε o Μπερτολούτσι για να ακουστεί στο ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε από κοινού με τον Λουκαρέλι, για την 60ή Μόστρα στη Βενετία.

Η καριέρα της ακολούθησε ανοδική και πολυδιάστατη πορεία, με την Wilbi να γράφει ηχητικές – μουσικές συνθέσεις για θεατρικές παραστάσεις, να δίνει μαθήματα φωνητικής τέχνης, να συμμετέχει στη σύνθεση διαφημιστικών…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή