ΕΛΙΑ – ΜΙΕΤ: επίσημα η ενσωμάτωση

ΕΛΙΑ – ΜΙΕΤ: επίσημα η ενσωμάτωση

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανηγυρική ανακοίνωση μιας ήδη γνωστής είδησης καθόλου δεν μείωσε τη σημασία της. Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Τάκης Αράπογλου, ανακοίνωσε επισήμως την ενσωμάτωση του Εθνικού Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου (ΕΛΙΑ) στο Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ), έχοντας δίπλα του τον Μάνο Χαριτάτο και τον Δημήτρη Πόρτολο, τους ανθρώπους που ίδρυσαν το ΕΛΙΑ και τον διευθυντή του ΜΙΕΤ Διονύση Καψάλη. Ο Τάκης Αράπογλου αναφέρθηκε στον «πρωταγωνιστικό ρόλο του ΕΛΙΑ σε ό,τι αφορά τη διάσωση και τη διάθεση του τεράστιου υλικού του στους ερευνητές» και στην «επιθυμία της ΕΤΕ να εξακολουθήσει αυτή η πορεία του ΕΛΙΑ».

Στη δύσκολη αλλά γοητευτική διαδρομή του ΕΛΙΑ, στους ανθρώπους που το στήριξαν αυτά τα τριάντα και πλέον χρόνια παρουσίας του στη διάσωση ντοκουμέντων της σύγχρονης πολιτικής και πολιτισμικής ιστορίας αναφέρθηκε ο Μάνος Χαριτάτος και στη βεβαιότητά του ότι «αποτελώντας πλέον τμήμα του ΜΙΕΤ, η παρουσία του ΕΛΙΑ στο χώρο του πολιτισμού και της παιδείας θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και γόνιμα». «Αισιόδοξος και ευτυχής για την εξέλιξη» δήλωσε και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑ Δημ. Πόρτολος, «γιατί μας δίνεται η δυνατότητα της συνέχειας, μ’ έναν σημαντικό συνεργάτη, χωρίς το πιεστικό πρόβλημα της επιβίωσης».

Οι πρώτοι τομείς αιχμής στις δραστηριότητες του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ, από τις αρχές του 2008, οπότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης των δύο οργανισμών θα είναι:

– Η δημιουργία ενιαίας ιστορικής και φιλολογικής βιβλιοθήκης, προσβάσιμης σε όλους.

– Η ψηφιοποίηση όλων των εκδόσεων και των περιοδικών του 19ου αιώνα.

– Η συνέχιση, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, του Βιβλιολογικού Εργαστηρίου, που ξεκίνησε να λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του Φίλιππου Ηλιού στο ΕΛΙΑ.

– Ο εμπλουτισμός και η καλύτερη ερευνητική, εκθεσιακή και εκδοτική αξιοποίηση των αρχείων του ΕΛΙΑ.

Τέλος, ο διευθυντής του ΜΙΕΤ, Διονύσης Καψάλης, αναφέρθηκε στη σημασία των αρχείων, στο μεράκι ανθρώπων που αφιερώνουν τη ζωή τους σ’ αυτά, στη σημασία της διαθεσιμότητας σε όλους του υλικού που διαθέτουν. «Οφείλουμε ευγνωμοσύνη προς το ΕΛΙΑ γιατί διέσωσε κυριολεκτικά από τα σκουπίδια σημαντικά έγγραφα και αρχεία. Είναι ο πρώτος φορέας που έκανε πράξη τα ανοικτά και διαθέσιμα αρχεία. Η ένωση αυτή θα γεννήσει νέα πράγματα», υποσχέθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή