Κέρκυρα, μνημείο του κόσμου

Κέρκυρα, μνημείο του κόσμου

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παλαιά πόλη της Κέρκυρας με τα δυο φρούριά της ενεγράφη χθες στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο κατά τη διάρκεια της 31ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς που συνήλθε στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας, ως ξεχωριστό αρχιτεκτονικό σύμβολο που εκπροσωπεί μια σημαντική ιστορική περίοδο. Η εγγραφή υιοθετήθηκε ομόφωνα μετά από σχετική θετική εισήγηση του διεθνούς μη κυβερνητικού οργανισμού ΙCΟΜΟS (Διεθνούς Συμβουλίου για τα Μνημεία και τους Χώρους).

Πρόκειται για το 17ο ελληνικό μνημείο που έχει ενταχθεί στον κατάλογο στον οποίο πρώτα ενεγράφη ο ναός του Επικουρείου Απόλλωνα (1986), εν συνεχεία ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών και η Ακρόπολη (1987), το Ορος Αθως, τα Μετέωρα, τα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Θεσσαλονίκης,ο αρχαιολογικός χώρος της Επιδαύρου, η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου (1988), ο Μυστράς και ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας (1989), η Δήλος, η Μονή Δαφνίου, επίσης του Οσίου Λουκά στη Φωκίδα και η Μονή Χίου (1990), το Ηραίο και το Πυθαγόρειο Σάμου (1992), η Βεργίνα (1996), ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών (1999) και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης και το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στην Πάτμο, την ίδια χρονιά.

Τώρα τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα στην Κέρκυρα καλύπτουν μία ευρύτητα περιόδων από την Ενετοκρατία έως τον 19ο αιώνα, με σημαντικές φάσεις αυτές του 16ου και 17ου αιώνα. Σύμφωνα με αρχειακό υλικό στην ίδια θέση βρισκόταν βυζαντινός οικισμός του 6ου και 7ου αι.μ.Χ.

«Με την εγγραφή αυτή, τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης, διευρύνεται ακόμη περισσότερο το χρονικό φάσμα και περιλαμβάνει πλέον μνημείο όχι μόνο από τους προϊστορικούς χρόνους αλλά και από τη νεώτερη πολιτιστική μας κληρονομιά». Επίσης, ότι η εγγραφή οφείλεται στην κινητοποίηση του ΥΠΠΟ τον τελευταίο χρόνο, με την υποβολή πλήρους και τεκμηριωμένου σχεδίου διαχείρισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή