Αλλού το όνειρο και αλλού το θαύμα

Αλλού το όνειρο και αλλού το θαύμα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα, εμφανίστηκε σε μια πρωινή εκπομπή ένας μελισσοπαραγωγός, που είπε ότι το ελληνικό μέλι απειλείται από το κινεζικό, καθώς η τιμή του δεύτερου στις διεθνείς αγορές είναι 0,70 ευρώ, ενώ το εγχώριο θυμαρίσιο πωλείται 2,70 ευρώ το κιλό.

Λουκουμάδες, μελομακάρονα, δίπλες με σινικό μέλι, λοιπόν. Η Κίνα ντύνει, στολίζει, νοικοκυρεύει τα φτωχά ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Οι φίλοι μας οι Κινέζοι τα παίρνουν όλα, πήραν και με το Τείχος τους την πρώτη θέση στα «7 Νέα Θαύματα του Κόσμου», γεγονός που προκάλεσε μέγα τηλεοπτικό θρήνο και κατακραυγή.

Η ιστορία είναι γνωστή. Μια ιδιωτική εταιρεία οργάνωσε ένα ηλεκτρονικό δημοψήφισμα για την ανάδειξη των επτά αρχιτεκτονικών θαυμάτων όλων των εποχών. Μεγάλη η συμμετοχή (100 εκατομμύρια ψήφοι), μεγάλο και λαμπερό το πανηγύρι του τελικού, μεγάλη η χαρά των επτά χωρών της επτάδας, μεγάλη και η αισιοδοξία των Ελλήνων μέχρι την αποφράδα ημέρα 7/7/2007.

Πριν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα, κάποια δελτία έλεγαν ότι η Ακρόπολη σίγουρα συγκαταλέγεται στα μνημεία-φιναλίστ. Πριν από λίγες ημέρες είχε κάπως πέσει, αλλά τελικά κατάφερε να πλασαριστεί στην πρώτη τετράδα και να διεκδικεί με αξιώσεις την πρώτη θέση. Θα έλεγε κανείς πως η Ακρόπολη (ή οποιοδήποτε άλλο μνημείο με παγκόσμια ακτινοβολία ήταν στη θέση της) είναι κάτι σαν τον Σάκη Ρουβά ή την Αννα Βίσση στη Εurovision ή ένα άλογο κούρσας.

Αντί όμως να αμφισβητήσουμε την ίδια τη διαδικασία των υποψηφιοτήτων και της ψηφοφορίας, γκρινιάζουμε εκ των υστέρων επειδή αδικηθήκαμε! Λες και ο Παρθενώνας ή η Αγια-Σοφιά (ή οι ευρωπαϊκοί καθεδρικοί ναοί που δεν ήταν καν προτεινόμενοι) έχουν ανάγκη από ένα σόου για να καταξιωθούν.

Δημοψηφίσματα της αρπαχτής, αξιολογήσεις της αρπαχτής. Ενα καλο-οργανωμένο «ιβέντ» ήταν τα «7 Νέα Θαύματα», αλλά ένα «ιβέντ» με σημαντικό επιχειρηματικό, τουριστικό και οικονομικό αντίκτυπο, το οποίο αποκαλύπτει πιο πολλά για τη διαδικτυακή δημοκρατία των δημοψηφισμάτων παρά για τα ίδια τα μνημεία.

Σε όλο τον κόσμο, το Σάββατο, οργανώθηκαν οι συναυλίες «Live Earth» για το περιβάλλον. Ωστόσο, τα περισσότερα δελτία ασχολήθηκαν τυπικά με αυτήν την είδηση, όπως συνέβη και την επομένη, με τη μεγάλη διαδήλωση για την Πάρνηθα που έγινε στο Σύνταγμα. Την ίδια μέρα που δύο δισ. θεατές σε όλο τον κόσμο δεν έσωζαν τον πλανήτη αλλά τουλάχιστον συμμερίζονταν την ίδια ανησυχία για το μέλλον του, το δελτίο ειδήσεων του Star πρόβαλλε το σόου «Live Μykonos» ή τον «γάμο της χιλιετίας», όπως τον διαφήμιζαν οι συντελεστές του. Εδώ για τη μεταφορά της νύφης από το ξενοδοχείο στην εκκλησία, δηλαδή για μια απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων, χρησιμοποιήθηκε ελικόπτερο, δηλαδή ένα μέσο όχι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον. Δεν υποστηρίζουμε πως η γυναίκα έπρεπε να πάει στην εκκλησία με οικολογικό γαϊδούρι, αλλά είναι λίγο «πασέ», όταν όλοι ζητούν να περιοριστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων, να χρησιμοποιείται μόνο και μόνο για επίδειξη ένα τόσο ενεργοβόρο μέσο, που περισσότερο ταιριάζει στον Ράμπο παρά στις νυφούλες του καλοκαιριού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή