«Χοιρόμανδρες» Ζάκρου

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μεγάλο εγγειοβελτιωτικό έργο των μινωικών χρόνων, που για πρώτη φορά αποκαλύπτεται στο σύνολό του στην Κρήτη, ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια της διερεύνησης των περιβόλων και των αναλημματικών τοίχων της κοιλάδας με το τοπωνύμιο «Χοιρόμανδρες» στην ευρύτερη περιοχή του μινωικού ανακτόρου της Ζάκρου. Πρόκειται για σύστημα κανονισμού της ροής των υδάτων που περιλαμβάνει ανασχετικό φράγμα καθώς και μεγαλιθικούς τoίχους εκτροπής και ήπιας διάχυσης του νερού στα καλλιεργήσιμα άνδηρα.

Παρόμοια υδραυλικά έργα, γνωστά στην ηπειρωτική Ελλάδα της μυκηναϊκής εποχής, δεν είχαμε την τύχη να γνωρίζουμε για τη μινωική Κρήτη, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟ.

Η ολοκλήρωση της ανασκαφής και η μελέτη του υλικού θα δώσουν πλήθος πληροφοριών για την τεχνογνωσία του μινωικού κόσμου, παραδίδοντας σε όλους μας «ένα παράδειγμα μεγάλου δημόσιου έργου του πρώτου κρατικού μηχανισμού της σημερινής Ευρώπης».

Τα νέα στοιχεία προέκυψαν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Μινωικοί Δρόμοι» (διεξάγεται από το 1984 υπό τη διεύθυνση της δρος Στέλλας Χρυσουλάκη), αποτελεί συστηματικό πρόγραμμα που υπάγεται στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή