Δημιουργίες παλαιών και νέων στα Κύθηρα

Δημιουργίες παλαιών και νέων στα Κύθηρα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι σπάνιο να βλέπει κανείς στην ελληνική επαρχία, πολιτιστικούς θεσμούς που να έχουν συνέχεια και συνέπεια. Οι Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων είναι μια από τις δημοφιλέστερες και πλέον πετυχημένες «ανεξάρτητες» εκδηλώσεις του ελληνικού φωτογραφικού στερεώματος, χάρη στις σωστές πρωτοβουλίες και τον ορθολογιστικό σχεδιασμό τους.

Στον πυρήνα των εκδηλώσεων είναι πάντα ένα συνέδριο που πλαισιώνεται από εκθέσεις και δύο βραβεία για φωτογραφικές εκδόσεις και πρωτοεμφανιζόμενους φωτογράφους, έτσι ώστε από την μια να φωτίζονται πλευρές της ιστορικής φωτογραφίας και από την άλλη να αναδεικνύεται το νέο αίμα των Ελλήνων φωτογράφων. Ψυχή του θεσμού, ο καλλιτεχνικός διευθυντής ο Γιάννης Σταθάτος που μετοίκησε στο νησί μετά πολλά χρόνια παραμονής στο Λονδίνο. Στο πλευρό του οι άνθρωποι της δραστήριας πολιτιστικής εταιρείας Κυθήρων αλλά και του Δήμου που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια αξιόπιστη και ενδιαφέρουσα διοργάνωση.

Πρόγραμμα

Οπως κάθε χρόνο από το 2002, οι Φωτογραφικές Συναντήσεις διοργανώνονται τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου. Στο φετινό πρόγραμμα (27-30/9) συμπεριλαμβάνεται ένα διήμερο συνέδριο για την ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας, ημερίδα νέων φωτογράφων, προβολές, διαλέξεις και η απονομή δύο εθνικών φωτογραφικών βραβείων. Από τις εισηγήσεις του συνεδρίου ξεχωρίζουν εκείνη του Laurent Stanich «Η φωτογραφία στο Μουσείο Orsay», του ερευνητή της ιστορικής φωτογραφίας Χάρη Γιακουμή, «Η πανοραμική Ελλάδα των αρχών του 20ού αιώνα του Βέλγου φωτογράφου T’Serstevens» ενώ θα μιλήσουν επίσης θεωρητικοί, πανεπιστημιακοί και μελετητές.

Στην ημερίδα νέων φωτογράφων, ο Στράτος Καλαφάτης παρουσιάζει τη δουλειά του και ακολουθεί συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τους συμμετέχοντες στην ημερίδα ενώ διοργανώνεται και ανοιχτό σεμινάριο με τον Γιώργο Δεπόλλα. Στο φετινό εκθεσιακό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται η παρουσίαση της δουλειάς του πρώτου από την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, ενδιαφέροντα παιδικά πορτρέτα από τη συλλογή Νίκου Πολίτη με τίτλο «Φωτογραφίες μιας ξεχωριστής ημέρας» και ατομική έκθεση της Χαράς Βαρσαμίδου που είχε πέρσι διακριθεί στην έκθεση των νέων Ελλήνων φωτογράφων.

Για το φετινό βραβείο του Δήμου Κυθήρων που αφορά τις εκδόσεις με έπαθλο 2.000, για το καλύτερο φωτογραφικό βιβλίο της χρονιάς, τα υποψήφια βιβλία είναι: Γιάννης Κόντος: «Α-πορίες» (Καστανιώτης), Καμίλο Νόλλας: «Καπνομάγαζα» (Καστανιώτης), «Παλαιά και Νέα Κόρινθος, 1850-1980: Φωτογραφικό χρονικό ενός και πλέον αιώνα». Επιμέλεια Βασίλης Ξύδης (Κορινθιακή Εστία Λέων Σγουρός), Πάρις Πετρίδης: «Σημειώσεις στην άκρη του δρόμου». (Εκδόσεις Αγρα), «Η φωτογράφος Βούλα Παπαϊωάννου». Επιμέλεια Φανή Κωνσταντίνου. (Εκδόσεις Αγρα & Μουσείο Μπενάκη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή