Η «Κάδμω» της Αξιώτη και κείμενα Κ. Βάρναλη

Η «Κάδμω» της Αξιώτη και κείμενα Κ. Βάρναλη

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο σημαντικά βιβλία που υπογράφουν δύο εμβληματικές μορφές της νεότερης ελληνικής πεζογραφίας, ο Κώστας Βάρναλης και η Μέλπω Αξιώτη, πρόκειται να κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα. Το «κύκνειο άσμα» της Μέλπως Αξιώτη (1905-1973), η «Κάδμω», θα επανακυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κέδρος, αφού εδώ και χρόνια είναι εξαντλημένο. Το πεζογράφημα «Κάδμω» πρωτοκυκλοφόρησε το 1972, ένα χρόνο πριν από τον θάνατό της. Στο έργο της είναι επηρεασμένη από τον μοντερνισμό και την πρόσληψή του από τη γενιά του ’30, όσο και από τον σουρεαλισμό, χρησιμοποιεί στα κείμενά της τον συνειρμό και τον εσωτερικό μονόλογο και ανάγει το απολύτως προσωπικό σε οικουμενικό.

Ηταν σκόρπια τα χρονογραφήματα που έγραψε ο Κώστας Βάρναλης στα χρόνια της Κατοχής και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Πρωΐα». Ο Γιώργος Ζεβελάκης έκανε μια επιλογή από αυτά τα κείμενα και τα συγκέντρωσε στον τόμο «Φέιγ βολάν της Κατοχής» που θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Καστανιώτης. «Σ’ όλα σχεδόν τα χρονογραφήματα έχει περάσει το κλίμα της Κατοχής, τότε που «η σκοτεινιά των ημερών μαύριζε την ψυχή», αλλά δεν απουσιάζουν η παιγνιώδης διάθεση και το κέφι. Γράφονται από λόγιο προερχόμενο εκ της ποιήσεως, σπάνια αν και όχι μοναδική μετακίνηση σ’ αυτό το είδος του λόγου, στο οποίο διέπρεπαν κυρίως πεζογράφοι. Τα κείμενα είναι ιμπρεσιονιστικά, συγκρατούν στιγμές ομαδικής ζωής ή μεμονωμένες συμπεριφορές προσώπων και συγκροτούν μια μικρή ιστορία. Ο χρονογράφος βλέπει, ακούει, μαθαίνει και καταθέτει τις σκέψεις του, σε τόνους ήπιους και φιλικούς χωρίς επεξεργασίες ή σκοπιμότητες. Ο γραπτός του λόγος έχει τη χαλαρότητα του προφορικού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή