Ιστορίες στο YouTube

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελάχιστες ευκαιρίες για να χαμογελάσει κανείς προσφέρει η τρέχουσα προεκλογική περίοδος, τουλάχιστον στην κυρίαρχη, την τηλεοπτική εκδοχή της. Και όταν καμιά φορά γελάμε, το γέλιο δεν είναι λυτρωτικό αλλά απειλεί να μας κάτσει στο λαιμό.

Μια αστρολόγος ήταν καλεσμένη στο «Καλημέρα σας» (Alpha) την περασμένη εβδομάδα. Προηγουμένως στην εκπομπή είχε εμφανιστεί ο Απόστολος Κακλαμάνης, που μίλησε για τη λεγόμενη «τηλεοπτική δημοκρατία», τα όριά της και τις αυταπάτες που καλλιεργεί. Ο γνωστός πολιτικός είχε ήδη αποχωρήσει όταν εμφανίστηκε η αστρολόγος και έτσι δεν υποχρεώθηκε να κάνει ό,τι έκανε αργότερα ένας υποψήφιος βουλευτής, ο Νίκος Μεγγρέλης, που αποχώρησε από το στούντιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας όταν στην ίδια εκπομπή εμφανίστηκε, μέσω λινκ, ο Νίκος Μαστοράκης. Ο Νοέμβριος του 1973 ρίχνει τη σκιά του ακόμα και στην Ελλάδα του 2007, παρ’ όλο που ο κ. Μεγγρέλης, όπως ο ίδιος εξήγησε, ήταν τότε μόλις 16 ετών…

Σύμφωνα με την κυρία αστρολόγο, ο δικομματισμός είναι, κατά κάποιο τρόπο, γραμμένος στα άστρα, αφού τα ζώδια των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων «είναι απέναντι και ευνοούνται ταυτόχρονα ή εξαπατώνται ταυτόχρονα».

Αυτές τις μέρες απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των μετρήσεων των γκάλοπ, όμως κανείς δεν απαγορεύει τη δημοσιοποίηση των αστρολογικών και άλλων, παρόμοιου τύπου προβλέψεων. Π.χ., στο «Κοινωνία ώρα Mega», μια κυρία με μαντικές ικανότητες «έριξε τα κουκιά» και είδε ποιος θα νικήσει και ποιος θα φαγωθεί. Να γελάσουμε; Χλωμό το βλέπω.

Τα παραπάνω είναι σταγόνες στον προεκλογικό τηλεοπτικό ωκεανό, αφού αυτό που κυριαρχεί στα περισσότερα κανάλια είναι οι ατέλειωτες συζητήσεις περί αυτοδυναμίας, συνεργασιών, παροχών κ.λπ.

Κάποιες από τις ερωτήσεις των πολιτών στο προχθεσινό «ΥοuΤube Debate» στον ΣΚΑΪ, το οποίο συντόνισε η Σία Κοσιώνη, είχαν περισσότερο ενδιαφέρον από τις απαντήσεις των τεσσάρων υποψηφίων που βρίσκονταν στο στούντιο. Οχι γιατί οι πολιτικοί δεν είχαν την απαραίτητη άνεση και ευφράδεια για να απαντήσουν, αλλά γιατί για κάποιες ερωτήσεις δεν υπάρχουν έτοιμες απαντήσεις. Πάντως, και οι τέσσερις (Βαγγέλης Βουλγαράκης, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Παπουτσής και Δημήτρης Στρατούλης) έδειξαν άνεση και ετοιμότητα, ενώ το κλίμα ήταν λιγότερο ανταγωνιστικό και η διαδικασία λιγότερο άκαμπτη απ’ ό,τι στο «ντιμπέιτ» των έξι πολιτικών αρχηγών.

Οι ερωτήσεις κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων (εξωτερική πολιτική, άμεση δημοκρατία, υγεία, παιδεία, αδέσποτα ζώα κ.ά.). Η ηλικία των ερωτώντων δείχνουν ότι οι νέοι είναι πιο εξοικειωμένοι με τη νέα τεχνολογία, πιο εύκολα τη χρησιμοποιούν ως εργαλείο έκφρασης.

«Ιστορίες που γράφει η ζωή» δημοσίευαν κάποτε τα λαϊκά περιοδικά. Σήμερα τα κανάλια που θέλουν να εκφράσουν τις τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις της εποχής μας θα πρέπει να φιλοξενούν όχι μόνον ερωτήσεις, αλλά και ιστορίες που γράφονται (ή μάλλον «ανεβάζονται») στο YouTube. Αν και είμαστε ακόμα στην αρχή αυτής της μορφής επικοινωνίας, κάποια μηνύματα μες στα μπουκάλια που ρίχνονται στο ψηφιακό αρχιπέλαγος έχουν κάτι να μας πουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή