Ξενία Ολυμπίας: ευκαιρίες μέσα από τις στάχτες

Ξενία Ολυμπίας: ευκαιρίες μέσα από τις στάχτες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τώρα που η ζωή επιστρέφει διστακτικά στην Ηλεία, έρχονται στην επιφάνεια οι παράπλευρες απώλειες που μοιραία επισκιάστηκαν από την ύπαρξη ανθρώπινων θυμάτων και την άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή. Ειδικά, στην περίπτωση της Αρχαίας Ολυμπίας τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν αναπόφευκτα στις καταστροφές που υπέστη περιμετρικά ο αρχαιολογικός χώρος.

Το Μοτέλ «Ξένιος Ζευς» του αρχιτέκτονα Αρη Κωνσταντινίδη (1913-1993) βρίσκεται στην είσοδο της Αρχαίας Ολυμπίας. Ευτυχώς δεν επλήγη καθοριστικά από την πύρινη λαίλαπα. Για το προβεβλημένο Ξενία, ένα από τα καλύτερα δείγματα της μοντέρνας παραγωγής του ’60, η καταστροφική φωτιά ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα: κατέκαψε το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού περιβάλλοντος χώρου, οι δυτικές και νότιες όψεις του κτιρίου δοκιμάστηκαν στις υψηλές θερμοκρασίες της. Στην πραγματικότητα, οι κακές ημέρες για το Ξενία είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα. Από το 1992.

Για το μέλλον

«Το κτίριο σήμερα παραμένει σιωπηλό, απογυμνωμένο και μαυρισμένο», σημειώνει ο αρχιτέκτονας Νίκος Καζέρος που επισκέφθηκε την αρχαία Ολυμπία πριν από λίγες ημέρες. Στις 18 Αυγούστου ήταν πάλι εκεί για την έκθεση «Δοχεία Ζωής» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας και στην οποία είχε λάβει μέρος ο ίδιος. «Τι πρόκειται να συμβεί στο κτίριο; Τι σκέπτονται γι’ αυτό οι κάτοικοι της περιοχής; Τι προτίθεται να κάνει ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας; Τι σχέδια έχει ο ΕΟΤ;», αναρωτιέται μέσα από τις σελίδες της «Κ». Και συμπληρώνει: «Ας ελπίσουμε να μην παρακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα την ολοκληρωτική καταστροφή του κτιρίου στα πλαίσια της επερχόμενης κατεπείγουσας τοπικής ανασυγκρότησης ή της προτεινόμενης εφαρμογής ενός νέου μοντέλου πόλης».

Το Μοτέλ «Ξενία» είναι το τρίτο κατά σειρά έργο που μελέτησε και υλοποίησε ο αρχιτέκτων Αρης Κωνσταντινίδης στην Ηλεία. Είχαν προηγηθεί οι εργατικές πολυκατοικίες στον Πύργο (1955-1957) και το πρώτο Μοτέλ «Ξενία» στο νότιο άκρο της Αρχαίας Ολυμπίας (1963). Μετά το 1992, όταν η μονάδα σταμάτησε να λειτουργεί, το κτίριο εγκαταλείφθηκε, ερημώθηκε, λεηλατήθηκε επανειλημμένα, ενώ η βόρεια pilotis του, εκεί που άλλοτε υπήρχε το υπόστεγο των αυτοκινήτων, χρησιμοποιείται σήμερα ως χώρος στάθμευσης μεγάλων πυροσβεστικών οχημάτων. Σήμερα απομένουν παραμορφωμένες οι τέσσερις ομοιότυπες πτέρυγες του μοτέλ, τα κλιμακοστάσια που τις συνδέουν και το μικρό κτίσμα του προσωπικού. Το «Ξενία» ανήκει σήμερα στην Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα που ωστόσο δεν έχει δρομολογήσει καμία διαδικασία αξιοποίησής του. Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας το είχε διεκδικήσει χωρίς επιτυχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή