2 μέρες στο Παρίσι **

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κομεντί

Σκηνοθεσία: Ζιλί Ντελπί

Ερμηνεία: Ζιλί Ντελπί, Ανταμ Γκόλντμπεργκ, Μαρί Πιλέ, Αλμπέρτ Ντελπί

Το «2 μέρες στο Παρίσι» είναι μια δραματική κομεντί για τη φθορά μιας ερωτικής σχέσης. Μέχρι τα μισά της διαδρομής είναι φλύαρη και μοιάζει με ηθογραφία γύρω από τη σύγκρουση Αμερικανών και Γάλλων. Οι πρωταγωνιστές της, μια Παριζιάνα και ένας Νεοϋορκέζος, συμπεριφέρονται σαν να γνωρίστηκαν χθες, παρότι κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι κατά τα δύο τελευταία χρόνια. Στο δεύτερο μισό η Ζιλί Ντελπί, που υπογράφει την ταινία, αλλάζει προσανατολισμό και ύφος και γίνεται πιο ουσιαστική. Οι ήρωές της αποδεικνύονται αταίριαστοι εραστές και το Παρίσι, ως σκηνικό του δράματος, είναι μια πόλη μελαγχολική και εχθρική, καθώς υπονομεύεται διακριτικά ο μύθος του.

Η ιστορία αρχίζει στη Βενετία, όπου βρίσκονται για διακοπές ο Τζακ και η Μαριόν. Το ζευγάρι, που συμβιώνει στη Νέα Υόρκη, αποφάσισε να πάει στην Ιταλία του καλού κρασιού και των εξαιρετικών ζυμαρικών για να αναθερμάνει τη σχέση του. Ομως, οι ρομαντικές βραδιές στη Βενετία επιφυλάσσουν διαταραχές στο στομάχι. Ο Τζακ παθαίνει γαστρεντερίτιδα και πείθεται από τη Μαριόν να περάσουν τις τελευταίες δύο μέρες των διακοπών τους στο πατρικό της, για να τον γνωρίσει η οικογένειά της. Το ζευγάρι φτάνει στο Παρίσι και αρχίζουν τα προβλήματα. Η αδυναμία επικοινωνίας του Τζακ με τους γονείς της Μαριόν, που δεν μιλούν αγγλικά, εν ριπή οφθαλμού εξελίσσεται σε διελκυστίνδα για να καταλήξει σε σύγκρουση δύο κόσμων. Ο πατέρας και η μητέρα της Μαριόν τού μιλούν υπεροπτικά για την τέχνη, για τις εμπειρίες τους στα οδοφράγματα του Μάη του ’68 και για τις επικούρειες αντιλήψεις τους για τη ζωή. Ο Τζακ, που από την αρχή είναι σνομπ, αντιδράει με τακτ, αλλά στη συνέχεια απορρυθμίζεται όταν εμφανίζονται δύο πρώην εραστές της Μαριόν και αρχίζει σιγά σιγά να αποκαλύπτεται το πολυγαμικό παρελθόν της.

Ευτυχώς για τον θεατή, ο πόλεμος των κόσμων μετατρέπεται σε πόλεμο των φύλων. Το αμερικανάκι (στα μάτια των Γάλλων) κυριεύεται από τη ζήλια και μετατρέπεται σε νευρικό εραστή, ο οποίος βιώνει τα πάντα σαν να βρίσκεται σε σκηνή του παραλόγου, καθώς η αληθινή εικόνα της Μαριόν δεν είναι όπως αυτός τη θέλει. Στα μάτια του το Παρίσι που γιορτάζει τη μέρα της μουσικής, φαίνεται εχθρικό και απειλητικό. Την ίδια στιγμή, στα μάτια της Παριζιάνας που λυγίζει στην ιδέα της μοναξιάς, οι δρόμοι και οι πλατείες της πόλης γίνονται το μελαγχολικό σκηνικό ενός φανταστικού χορού με τον Αμερικανό εραστή της.

Η Ντελπί ελέγχει πλήρως την ταινία στα χαρτιά (είναι συμπαραγωγός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, πρωταγωνίστρια και μοντέρ), όμως στην πράξη το άνισο αποτέλεσμα δεν την δικαιώνει πλήρως. Το «2 μέρες στο Παρίσι» έχει εξωτερικές μόνον ομοιότητες με το «Πριν το ηλιοβασίλεμα» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, το οποίο διαδραματίζεται στην ίδια πόλη με πρωταγωνιστές την Ντελπί και τον Ιθαν Χοκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή