Λάμψη, μηχανορραφίες, σεξ και σκάνδαλα

Λάμψη, μηχανορραφίες, σεξ και σκάνδαλα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ντοκιμαντέρ βασισμένο σε άγνωστο μέχρι σήμερα κινηματογραφικό υλικό από τα νεανικά του χρόνια στη Ρωσία. Μια καινούργια βιογραφία που φέρνει στο φως τα πρώτα χορευτικά βήματα του Ρούντολφ Νουρέγιεφ. Η είδηση της σχεδόν ταυτόχρονης παρουσίασής τους (η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στα τέλη Αυγούστου στην αμερικανική τηλεόραση, ενώ το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Αμερική στις 2 Οκτωβρίου) έχει ενθουσιάσει διεθνώς όλους τους μπαλετομανείς. Ακόμη και όσους χρειαστεί να περιμένουν λίγο…

Οταν ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, το φωτεινό αστέρι των Κίροφ, ξέφυγε από τα χέρια της ΚαΓκεΜπε και ζήτησε πολιτικό άσυλο στο Παρίσι ήταν μόνο 23 χρόνων. Αυτό ήταν το 1961 και τα χρόνια της δόξας ήταν μπροστά του. Παρ’ όλα αυτά το πρελούδιο που βρίσκεται πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα αποδεικνύεται ένα μοναδικό θέμα για το νέο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε πρόσφατα στην αμερικανική τηλεόραση. Το φιλμ, διάρκειας 90 λεπτών, με τίτλο «Nureyev: The Russian Years» σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Βρετανού κινηματογραφιστή John Bridcut, περιλαμβάνει άγνωστα μέχρι τώρα στιγμιότυπα του νεαρού Νουρέγιεφ να χορεύει καθώς και συνεντεύξεις ανθρώπων τη ζωή των οποίων άγγιξε ή διέλυσε με την εκρηκτική προσωπικότητά του. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι η ιστορία του νεαρού Γερμανού χορευτή Teja Kremke, σπουδαστή σε σχολή της Ανατολικής Γερμανίας που συνάντησε τον Νουρέγιεφ στην Αγία Πετρούπολη, τον ερωτεύτηκε παράφορα και τον έπεισε να αναζητήσει την τύχη του στη Δύση…

Η αποκάλυψη της σύνδεσης του Κρέμκε με τον Νουρέγιεφ ανήκει στη Βρετανίδα συγγραφέα Julie Kavanagh που ξεκίνησε έρευνα για μια νέα βιογραφία του Νουρέγιεφ, το 1997. Το βιβλίο της με τίτλο «Nureyev: The Life» αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Αμερική στις 2 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις «Ρantheon».

Λάμψη, ωμό σεξ, μηχανορραφίες, σκάνδαλα. Η ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ τα είχε όλα, αρκετά από τα οποία ήταν κοινώς γνωστά. Παρ’ όλα αυτά ο Ρούντι πήρε πολλά μυστικά μαζί του όταν πέθανε, το 1993 από επιπλοκές του έιτζ. Η Τζούλι Κάβανω έχει ξεθάψει αρκετά από αυτά, χωρίς να παραλείπει λεπτομέρειες για την εντυπωσιακά απελευθερωμένη σεξουαλική του ζωή. Με ιδιαίτερη επιμονή κατάφερε να ανακαλύψει στοιχεία για τον φάκελο της ΚαΓκεΜπε για τον Νουρέγιεφ, τα αρχεία της δίκης για προδοσία που έγινε στην απουσία του και ένα ολόκληρο πακέτο με αυτοϋποτιμητικά ερωτικά γράμματα από τον διάσημο Δανό χορευτή Erik Bruhn. Η έκπληξη είναι πως ο Νουρέγιεφ τα είχε κρατήσει.

«Αισθάνομαι πως έχω αποκαλύψει την ιστορία ενός θρίλερ ψυχρού πολέμου» έχει πει πρόσφατα η Τζούλι Κάβανω. Κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξη του Τέγια Κρέμκε. Ο νεαρός Γερμανός, μετά το τέλος της σχέσης του με τον Νουρέγιεφ άρχισε να πίνει και βυθίστηκε σε κατάθλιψη. Ολόκληρη η οικογένειά του τιμωρήθηκε για τη σύντομη σχέση του. Το 1979 σε ηλικία τριάντα χρόνων, πνίγηκε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Ευτυχώς για την υστεροφημία ο Κρέμκε υπήρξε ένας εξαιρετικός ερασιτέχνης κινηματογραφιστής που τράβηξε στιγμιότυπα του Νουρέγιεφ από τα παρασκήνια του Θεάτρου Κίροφ.

Ο Τζον Μπριντκάτ, παραγωγός και σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Nureyev: The Russian Years» ανακαλεί τον ενθουσιασμό των συνεργατών του, ανθρώπων που δεν είχαν καμιά σχέση με χορό. «Ολοι τους ήταν απόλυτα μαγεμένοι από τον Νουρέγιεφ, κυρίως από τα πρώτα φιλμ που τον δείχνουν να χορεύει στα είκοσί του χρόνια. Πίστευαν ότι ο χορός δεν σήμαινε τίποτα γι’ αυτούς και ξαφνικά μαγεύτηκαν. Αυτό λένε όλοι όσοι τον γνώρισαν. Ακόμη κι όταν δεν χόρευε ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ ήταν ένας σταρ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή