Εκκεντρικές αναπαραγωγές επτά πορτρέτων του Πικάσο

Εκκεντρικές αναπαραγωγές επτά πορτρέτων του Πικάσο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Βραζιλιάνος καλλιτέχνης Vik Muniz που θα παρουσιάσει έργα του στην γκαλερί Xippas (Σοφοκλέους 53δ) την ερχόμενη εβδομάδα είναι κάτι παραπάνω από φωτογράφος. Είναι ένας σκηνοθέτης, ένας ευφάνταστος δημιουργός που ξέρει να φτιάχνει πορτρέτα με ζάχαρη, χώμα, κέτσαπ, χαβιάρι, στάχτη, κλωστή, διαμάντια, σπάγγο, σύρμα, σιρόπι σοκολάτας, τα οποία ύστερα φωτογραφίζει. Οι λήψεις του είναι στην ουσία «εικόνες εικόνων», ευφυείς και υπαινικτικές απεικονίσεις που υπονομεύουν το ίδιο του το μέσο έκφρασης. Πολλές από τις δημιουργίες του είναι εκκεντρικές αναπαραγωγές διάσημων έργων από την ιστορία της τέχνης.

Η δεύτερη ατομική του έκθεση στην Ελλάδα, εγκαινιάζεται στις 27 Σεπτεμβρίου.Τα έργα της καινούργιας του ενότητας αποτελούν τις προσωπικές του εκδοχές 7 φημισμένων γυναικείων πορτρέτων του Πικάσο. Στη σειρά αυτή, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, ο Muniz αφήνει πίσω του όλα τα ετερόκλητα υλικά που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για την ανασύνθεση των εικόνων του. Περνάει στη χρήση της ίδιας της πρώτης ύλης της ζωγραφικής, τη σκόνη χρώματος.

Στα έργα «Dora Maar», «Weeping Woman», «Jacqueline», «Olga» κ.ά. καταργεί στην ουσία το πρωτότυπο έργο και δημιουργεί μια τεχνητή αναπαράστασή του προβάλλοντας γι’ ακόμα μια φορά το θέμα της οπτικής αντίληψης. Στόχος του είναι όχι να παραπλανήσει τον θεατή, αλλά να τον βοηθήσει να ενεργοποιήσει έναν μηχανισμό κρίσης στις εικόνες που προσλαμβάνει.

«Στη δουλειά μου δύο στοιχεία παραμένουν σταθερά πάντοτε αποτυπώνω πράγματα που αναπαριστούν άλλα πράγματα. Και πάντοτε αναπαριστώ πράγματα που υπάρχουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Είμαι φωτογράφος. Αν κάτι δεν είναι εφήμερο γιατί να το φωτογραφίσω;» δηλώνει σε παλαιότερη συνέντευξή του. Αφού τραβήξει τις φωτογραφίες, ο Muniz καταστρέφει το αρχικό αντικείμενο αφήνοντας μόνο τα ίχνη του στο φιλμ.

Ο Vik Muniz γεννήθηκε το 1961 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, αλλά από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Ξεκίνησε την καριέρα του ως γλύπτης όμως το ενδιαφέρον του προοδευτικά μετατοπίστηκε στις φωτογραφικές αναπαραγωγές των γλυπτών του για να στραφεί τελικά αποκλειστικά στη φωτογραφία. Εχει πραγματοποιήσει μεγάλες ατομικές σε πολλά μουσεία του εξωτερικού. Η δουλειά του στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή