Ενα έργο αφηγείται: «Μαύρη αγορά», ένα σχόλιο για τη μετανάστευση

Ενα έργο αφηγείται: «Μαύρη αγορά», ένα σχόλιο για τη μετανάστευση

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Πάβελ Αλτχάμερ δημιουργός του έργου «Black Market» (Μαύρη Αγορά) που εκτίθεται μέχρι και τις 29 Μαρτίου του 2008 στην έκθεση «Fractured Figure» του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, συστήθηκε πρόσφατα στο ελληνικό κοινό. Συμμετείχε στη φιλόδοξη έκθεση του ΕΜΣΤ «Μεγάλος Περίπατος», έχοντας στήσει ένα εργαστήρι για κάποιες εβδομάδες στην Πλάκα. Κατά την παραμονή του στην Ελλάδα ζούσε εκεί, το ατελιέ ήταν ανοικτό στους επισκέπτες και φεύγοντας άφησε ένα ημιτελές γλυπτό, μέρος του πρότζεκτ που παρουσίασε στη χώρα μας.

Η γλυπτική εγκατάσταση του Πολωνού καλλιτέχνη «Μαύρη Αγορά» είχε συμπεριληφθεί στη δεύτερη ατομική του έκθεση στο Βερολίνο. Στόχος του ήταν να παρουσιάσει γλυπτά που να μοιάζουν αρκετά με εκείνα που πουλάνε συχνά οι Αφρικανοί μετανάστες στο δρόμο: είναι εβένινα και συχνά μας ταξιδεύουν πίσω στις ρίζες της πρωτόγονης τέχνης.

Τις πρώτες δύο εβδομάδες της έκθεσης στη γερμανική πρωτεύουσα ο Αλτχάμερ προσέλαβε τρεις Αφρικανούς ηθοποιούς που έπαιζαν τον ρόλο καλλιτεχνών στην επαφή με το κοινό. Εστησαν μέσα στον χώρο της παρουσίασης ένα μαγαζί όπου πουλούσαν αντικείμενα, ενώ έμαθαν σταδιακά να φτιάχνουν γλυπτά από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Τα έργα που παρήγαγαν σε αυτό το μικρό διάστημα στήθηκαν γύρω από το κεντρικό γλυπτό, το οποίο έχει γίνει από τον ίδιο τον Αλτχάμερ και αποτυπώνει το σώμα του.

Με τη γλυπτική εγκατάσταση «Μαύρη αγορά» ο καλλιτέχνης θέλει να κάνει ένα σχόλιο για τη μετανάστευση, την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, τους τρόπους με τους οποίους προσπαθούν να επιβιώσουν στους νέους τόπους κατοικίας τους. Δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία κάνει έργα σε συνεργασία με άτομα ή ομάδες που δεν έχουν γνώση του καλλιτεχνικού του αντικειμένου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή