Η σύγχρονη σκέψη κερδίζει το αναγνωστικό κοινό

Η σύγχρονη σκέψη κερδίζει το αναγνωστικό κοινό

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλασική αλλά και σύγχρονη σκέψη, παλαιότεροι αλλά και νεότεροι στοχαστές έχουν, όλο και περισσότερο, το δικό τους κοινό, σκαρφαλώνουν στις λίστες των μπεστ σέλερ, διαβάζονται, συζητιούνται. Τα βιβλία των θεωρητικών επιστημών γνωρίζουν ολοένα και μεγαλύτερη άνθηση: εκδοτική και αναγνωστική. Τα δοκίμια, οι μελέτες, η ιστορία, το δίκαιο, οι πολιτικές επιστήμες αφορούν περισσότερους αναγνώστες και, φυσικά, περισσότερους εκδότες. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΕΚΕΒΙ για τη βιβλιοπαραγωγή του 2006, οι εκδόσεις θεωρητικών επιστημών καταλάμβαναν 24,8% το 2006 και είχαν αύξηση 2,3% σε σχέση με το ’05.

Οι τίτλοι που προβλέπεται να εκδοθούν μέχρι το τέλος του 2007 είναι πολλοί και άκρως ενδιαφέροντες. Οι θεματικές ιστορίες, που φαίνεται να αποτελούν μια νέα τάση στο ιστοριογραφικό πεδίο, έχουν και φέτος έντονη παρουσία: «Η ιστορία του καθολικισμού» του Jean-Pierre Moisset (Πόλις), «Η ιστορία της πολιτικής σκέψης από το 1789 μέχρι σήμερα» του Bruce Haddock, «Περί λογοκρισίας», του J. M. Coetzee (Πατάκης), «Η ιστορία της ανάγνωσης στο δυτικό κόσμο» των G. Cavallo και R. Chartier, «Οργασμός και Δύση: Ιστορία της σαρκικής απόλαυσης από τον 16ο αι. ώς την εποχή μας», του Robert Muchembled (Μεταίχμιο), «Κοινωνικά κινήματα 1768-2004» του Charles Tilly, «Η ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – Από την αρχαιότητα ώς την εποχή της παγκοσμιοποίησης» του MIcheline Ishay (Σαββάλας), κ.ά.

Η ιστορία έχει το δικό της μεγάλο μερίδιο στο χώρο και το δικό της μεγάλο κοινό. Εμβληματική η παρουσία του 90χρονου Εριχ Χομπσμπάουμ με δύο βιβλία από τις εκδόσεις «Θεμέλιο»: «Παγκοσμιοποίηση, δημοκρατία και τρομοκρατία» και «Το τέλος των αυτοκρατοριών» (πρόκειται για την ομιλία που έκανε κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα στο ΑΠΘ το 2004). Ιδιαίτερη παρουσία όμως έχουν και οι δικοί μας ιστορικοί: «Ψηφίδες ιστορίας και πολιτισμού του 20ού αιώνα» του Φίλιππου Ηλιού (Πόλις), «Κράτος και μεταρρύθμιση στη σύγχρονη Νότια Ευρώπη» του Δημήτρη Σωτηρόπουλου, «Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ενα παράδειγμα πολιτικής ηγεσίας» του Αντώνη Μακρυδημήτρη (Ποταμός), το νέο βιβλίο του Γιώργου Μαργαρίτη για τα «Δεκεμβριανά» (Βιβλιόραμα), ενώ σημαντική είναι η παρουσία των εκδόσεων για τη Μικρασιαστική Καταστροφή, την Κατοχή και τον Εμφύλιο.

Ο σύγχρονος πολιτικός στοχασμός και η πολιτική φιλοσοφία γοητεύει όλο και περισσότερους αναγνώστες. Γι’ αυτό και οι εκδότες φροντίζουν να μεταφράζουν πολύ σύντομα τα βιβλία των ξένων στοχαστών, ενώ πολλές εκδόσεις είναι ταυτόχρονες με τις ξένες, δηλώνοντας έτσι το διεθνές ενδιαφέρον και την αναζήτηση προτάσεων για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. «Η εποχή των ανατροπών» του Αλαν Γκρίνσπαν (Ωκεανίδα), «Πολιτείες αποτυχίας» του Νόαμ Τσόμσκι (Πατάκης), «Θεωρία της ελευθερίας» του Φίλιπ Πέτιτ, «Τι είναι ένας ελεύθερος λαός; Φιλελευθερισμός ή ρεπουμπλικανισμός;» του Αλαίν Ρενώ και «Το θάρρος της ελπίδας. Σκέψεις για την ανάκτηση του αμερικανικού ονείρου» του Μπάρακ Ομπάμα (Πόλις) είναι μερικά μόνο δείγματα της πλούσιας βιβλιογραφίας του επόμενου διαστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή