Ηχοι τζαζ στην Αθήνα

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν λέει τίποτα αν δεν έχει αυτό το σουίνγκ», σύμφωνα με ένα παλιό, πολύ γνωστό τραγούδι του Ντιουκ Ελινγκτον – όπου «σουίνγκ», βλέπε τον δυνατό ρυθμό, τον γνήσιο τζαζ ήχο, είτε παραδοσιακό, κλασικό, είτε τον πιο σύγχρονο, ενίοτε πρωτοποριακό. Αυτή ακριβώς η εναλλαγή ανάμεσα στο παραδοσιακό και το πειραματικό χαρακτηρίζει τις επιλογές των υπευθύνων των δύο κορυφαίων τζαζ σκηνών της αθηναϊκής νύχτας, του Half Note Jazz Club και του GuruBar-Jazz Upstairs, για το φετινό φθινόπωρο και χειμώνα. Αν, ενδεικτικά, μπορούσαμε να σταθούμε κάπου αυτό θα ήταν στα τριάντα χρόνια συνεχούς λειτουργίας που κλείνει το κλαμπ του Μετς και στα ογδόντα χρόνια που κλείνει φέτος ο Λι Κόνιτζ: οι Ελληνες φίλοι της τζαζ θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να ακούσουν ζωντανά τον μεγάλο αυτό καλλιτέχνη στο έτερο τζαζ κλαμπ της πόλης, στην Πλατεία Θεάτρου, τον Δεκέμβριο.

Τριάντα χρόνια

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Το Half Note εμφανίστηκε πριν από τρεις δεκαετίας στη Μιχαλακοπούλου για να περάσει στη συνέχεια από το λόφο του Στρέφη, να «αγκυροβολήσει» στους Αμπελοκήπους και, τελικά, να καταλήξει, στη σημερινή του μορφή, στο Μετς. Ξεκίνησε με προσκλήσεις ελληνικών σχημάτων για να συνεχίσει με ξένους καλλιτέχνες, μερικοί από τους οποίους έχουν γράψει ιστορία στην τζαζ: Αρτσι Σεπ, Λου Ντόναλντσον, Κάρμεν Λούντι, Τζίμι Κομπ, Αντι Σέπαρντ και πολλοί άλλοι. Σήμερα, το Half Note εστιάζει στην τζαζ, παρουσιάζει όμως και μπλουζ σχήματα και άλλα που είτε φλερτάρουν με τη μεγάλη αφροαμερικανική μουσική παράδοση είτε έχουν έναν πιο έθνικ, world music χαρακτήρα. Ετσι, έως τις αρχές Νοεμβρίου, από τη σκηνή του Μετς θα περάσει η γνώριμη στο αθηναϊκό κοινό Milo Z Band (5-11/10, φάνκι ήχος, ρυθμικό χιπ-χοπ), το κουαρτέτο του Sonny Fortune (12-18/10, συνέχιση της υψηλής τέχνης του Τζον Κόλτρεϊν από έναν δεξιοτέχνη σαξοφωνίστα), το κουιντέτο του Kevin Mahogany (19-25/10, κλασική τζαζ μπαλάντα, μπλουζ αλλά και σόουλ ηχόχρωμα), ο Hubert Sumlin με τον Buddy Flett και τους Bluebirds (2-8/11, ηλεκτρικό μπλουζ από έναν μουσικό που συνεχίζει μια πορεία που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50), ενώ, στο μεταξύ, θα έχει μεσολαβήσει η τραγουδίστρια των φάντο Silvia Filipe, από τις 16/10 έως την 1η Νοεμβρίου.

Ο Λι Κόνιτζ

Κατηφορίζοντας λίγο πιο κάτω από την οδό Αθηνάς, το GuruBar ετοιμάζει στο ζεστό πατάρι του μερικές ωραίες βραδιές τόσο από ξένους όσο και από Ελληνες μουσικούς. Ξεχωρίζουν φυσικά οι τρεις νύχτες του Λι Κόνιτζ (Lee Konitz, 6, 7 και 8 Δεκεμβρίου). Ο Κόνιτζ είναι ένα από τα τελευταία μεγάλα ονόματα της τζαζ. Εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’40, ο μοναδικός σαξοφωνίστας της εποχής εκείνης που δεν είχε επηρεαστεί από τον Τσάρλι Πάρκερ. Επαιξε στη μεγάλη μπάντα του Κλοντ Θόρνχιλ και έγινε μέλος της μπάντας που άλλαξε την τζαζ ηχογραφώντας, υπό τη διεύθυνση του Μάιλς Ντέιβις, το θρυλικό The Birth of Cool. Εχει συνεργαστεί με τις σημαντικότερες τζαζ εταιρείες και με τα μεγαλύτερα ονόματα της τζαζ (Κέντον, Τριστάνο, Γκιλ Εβανς, Πετρουτσιάνι κ.ά.), παραμένοντας ακμαίος και δημιουργικός έως σήμερα. Στο GuruBar όμως θα εμφανιστούν και άλλα ονόματα που αξίζουν της προσοχής μας: σε λίγες ημέρες εμφανίζεται το The Five Corners Quintet (27, 28, 29 Σεπτεμβρίου), η κορυφαία φινλανδική τζαζ μπάντα, με εμφανίσεις στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης και στο Jazz Cafe του Λονδίνου. Επίσης, σε ήχους του Τζον Κόλτρεϊν (και όχι μόνο) θα μας ταξιδέψει το Κουαρτέτο του J. P. Gallis (3, 4, 5, 6/10), ενώ να μην παραλείψουμε το τρίο του Benny Lackner (25, 26, 27/10), το κουαρτέτο του Marc Abrams (22, 23, 24/11) και τη μελωδική παράδοση του τζαζ τραγουδιού που συνεχίζει η Juliet Kelly (1, 2, 3/11), την οποία συνοδεύει ο σαξοφωνίστας Δημήτρης Βασιλάκης. Από ελληνικής πλευράς, θα έχουμε τη χαρά να ξανακούσουμε τον Τάκη Πατερέλη και το κουιντέτο του (11/10) και ακόμα την εξαιρετική The Upstairs Big Band (14/11, 5/12), η μπάντα του Γιώργου Γεωργιάδη (13/11), και του Δ. Παντελιά (15, 16/11). Το πλήρες πρόγραμμα του κλαμπ έως και τον Δεκέμβριο μπορείτε να το βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή