ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κινηματογραφικός μαραθώνιος

Οι «Νύχτες Πρεμιέρας», ο πιο γοητευτικός κινηματογραφικός θεσμός της Αθήνας, βρίσκεται για 13η συνεχή χρονιά στην αφετηρία ενός σινεφίλ μαραθωνίου που θα διαρκέσει 11 ολόκληρες ημέρες (έως τις 30 Σεπτεμβρίου). Το φεστιβάλ ανοίγει απόψε με την ταινία «Περσέπολις» της Μαρζάν Σατραπί και του κομίστα Βενσάν Παρονό που απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών.

Οι ενότητες

Τι να περιμένουμε φέτος: το Διαγωνιστικό Τμήμα επεκτείνεται για πρώτη φορά φέτος και στη δημοφιλή ενότητα «Μουσική και Φιλμ». Το Πανόραμα φιλοξενεί πρωτοποριακές ταινίες απ’ όλον τον κόσμο ενώ οι Πρεμιέρες ορισμένες πολυαναμενόμενες ταινίες της νέας σεζόν. Στην ενότητα των Ντοκιμαντέρ έχει προστεθεί ειδικό αφιέρωμα για το περιβάλλον. Το ειδικό τμήμα του Φεστιβάλ «Σινεμά στα Ορια» φιλοξενεί κατά παράδοση ταινίες που σοκάρουν το κοινό με την προκλητικότητα των θεμάτων και την πρωτότυπη οπτική τους. Εδώ ξεχωριστή θέση κατέχει η εξέχουσα avant-garde Αμερικανίδα κινηματογραφίστρια Νίνα Μένκες. Σημειώστε επίσης τα μεγάλα αφιερώματα στον Ινδό Μπουνταντέμπ Ντασγκούπτα, στον Μαξ Οφίλς (1902 – 1957) και στα b-movies των αμερικανικών grindhouse theatres.

Και μερικές πρακτικές πληροφορίες: το εισιτήριο θα κοστίζει έξι ευρώ ενώ θα διατεθούν 200 κάρτες διαρκείας για δέκα προβολές στην τιμή των 30 ευρώ και 350 κάρτες διαρκείας για 25 προβολές και επιπλέον προνόμια στην τιμή των 75 ευρώ. Οι προβολές θα φιλοξενηθούν σε τέσσερις αίθουσες του κέντρου: στο «Αττικόν» και στον «Απόλλωνα» της οδού Σταδίου, και στους δύο Δαναούς της λεωφόρου Κηφισίας. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ στην ιστοσελίδα www.aiff.gr.