Νέες εκδόσεις

7' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Μaeve Βinchy

Η πηγή των ευχών

μετ. Κλαίρη Λαϊνά

εκδ. Βell, σελ. 368 – 7,20 ευρώ

Το Ρόσμορ δεν είναι πια η μικρή ήσυχη πόλη της Ιρλανδίας απ’ όπου οι νέοι έφευγαν για να ακολουθήσουν μια καλύτερη τύχη. Είναι ένα μέρος που ευημερεί, έτσι ώστε προκειμένου να διευκολυνθεί η κυκλοφορία, αποφασίζεται η κατασκευή ενός νέου αυτοκινητόδρομου. Ο νέος δρόμος όμως θα περάσει μέσα από το δάσος όπου βρίσκεται η πηγή της Αγίας Αννας. Πολλοί τη θεωρούν θαυματουργή συρρέοντας με κάθε είδους δεήσεις. Για άλλους όλα αυτά είναι προλήψεις. Κι έτσι οι ήσυχοι και μέχρι πρότινος φιλήσυχοι και μονοιασμένοι κάτοικοι του Ρόσμορ χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα. Γύρω από αυτό το γεγονός, η συγγραφέας συνθέτει μια πλειάδα χαρακτήρων που ο καθένας έχει να διηγηθεί την προσωπική του ιστορία με ζωντάνια και με χιούμορ.

Αννυ Πρου

Καρτ Ποστάλ

μετ. Αύγουστος Κορτώ

εκδ. Καστανιώτης, σελ. 480 – 20 ευρώ

Εχοντας μόλις δολοφονήσει την ερωμένη του, ο Λόιαλ Μπλαντ, πρωτότοκος γιος μιας πολυμελούς οικογένειας της αμερικανικής υπαίθρου, φεύγει για πάντα από το σπίτι του, αυτοεξόριστος σαν σύγχρονος Κάιν. Μέσα από διαδοχικές διαψεύσεις, ήττες, και την απέραντη μοναξιά που στοιχειώνει σαν Ερινύα για το κρίμα του, ο Λόιαλ διατρέχει το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα στους αντίποδες του αμερικανικού ονείρου, ενώ οι δικοί του, το αίμα του που μόλυνε με αίμα, ακολουθούν κι αυτοί παράλληλες πορείες μοναξιάς και συντριβής, χωρίς ποτέ οι μοίρες τους να συγκλίνουν. Μια σάγκα γύρω από το οικείο μοτίβο της ερημίας και του ανθρώπινου πόνου.

Νάννι Μπελαστρίνι

Τα θέλουμε όλα

μετ. Χριστίνα Σταματοπούλου

εκδ. Στοχαστής, σελ. 232 – 15 ευρώ

Ατίθασος πρωταγωνιστής είναι ο νεαρός εργάτης-μάζα: ο προλετάριος του Νότου που πάνω στη δική του εργασία στηρίχθηκε η ιταλική και ευρωπαϊκή βιομηχανική ανάπτυξη στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Είναι ο «εργάτης για όλες τις δουλειές». Ανειδίκευτος και με τεράστια κινητικότητα, διαδοχικά εργάτης γης, οικοδόμος, άνεργος και τελικά μετανάστης που αφηγείται με τη δική του κοφτή γλώσσα και από τη δική του ταξική σκοπιά πώς έμαθε μέσα στις πελώριες αυτοκινητοβιομηχανίες του Βορρά να οργανώνει το δικό του δυναμικό εξέγερσης ενάντια στην εκμετάλλευση. Υστερα από μια σειρά ατυχών προσπαθειών να δουλέψει στον Νότο, ρίχνεται στην υποχρεωτική περιπέτεια της μετανάστευσης. Στο Μιλάνο όπου δέχεται να κάνει τις πιο διαφορετικές δουλειές, αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται βουτηγμένος μέσα σε μια κοινωνία παράλογη, βασισμένη στη δουλειά και την κατανάλωση. Και παρότι ξεκινάει τον δικό του αγώνα με πονηριά και αλαζονεία για να ικανοποιήσει τις δικές του μόνον ατομικές ανάγκες, μετά το 1969 η ζωή του δένεται με τις συνελεύσεις και τους ταξικούς αγώνες που έμειναν στην ιστορία ως θερμό ιταλικό φθινόπωρο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Κώστας Παρορίτης

Ο κόκκινος τράγος

εισ. Κώστας Γ. Παπαγεωργίου

εκδ. Αλεξάνδρεια, σελ. 238 – 13 ευρώ

Επηρεασμένος από τις κοινωνιστικές του ιδέες, από τα πρώτα του κιόλας διηγήματα, ο Κώστας Παρορίτης στρέφει το βλέμμα του προς τους ανθρώπους της βιοπάλης. Πολύ νωρίς απομακρύνεται από τις ηθογραφικές του καταβολές και προσπαθεί να αποδώσει με ρεαλισμό, πτυχές ζωής ατόμων και ομάδων του κοινωνικού περιθωρίου, με την πρόθεση να προβάλλει άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο άμεσα τα προβλήματα που δημιουργούν οι κοινωνικές ανισότητες και να προβληματίσει τον αναγνώστη. Επηρεασμένος από τις σοσιαλιστικές του ιδέες, από τον νατουραλισμό του Γκόρκι και του Ζολά και παρακινημένος από μια ιδιάζουσα ρομαντική διάθεση, αναζητά τους ήρωές του στο χώρο του περιθωρίου με την πεποίθηση ότι «μόνο από το περιθώριο μπορεί να δημιουργηθεί ο καταλύτης της τότε κρατούσας τάξης πραγμάτων…». Αν και εκπρόσωπος της πρώτης μεταπαλαμικής γενιάς, ο Παρορίτης δεν ακολούθησε την πεπατημένη, αλλά αναλαμβάνει την εκπροσώπηση των αγαπημένων του περιθωριακών τύπων.

ΠΑΙΔΙΚΟ

Ελένη Πιτσιδοπούλου

Καλώς τον κύριο ΚΟΚ

εκδ. Κέδρος, σελ. 48 – 8,50 ευρώ

Ο κύριος ΚΟΚ είναι ο μπαμπάς του Σταμάτη και του Γρηγόρη. Είναι αυτός που λέει στους οδηγούς τι πρέπει να κάνουν. Είναι αυτός που λέει στα αυτοκίνητα, στα μηχανάκια, στα ποδήλατα και στους πεζούς πότε είναι η σειρά τους να περάσουν. Είναι αυτός που, με λίγα λόγια, ορίζει τους κανόνες για να κυκλοφορούμε όλοι με ασφάλεια στους δρόμους. Και είναι ο πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας. Στο τέλος του βιβλίου περιμένουν τους μικρούς αναγνώστες διασκεδαστικές δραστηριότητες παρέα με τον κύριο ΚΟΚ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Εmmanuel Siety

Το πλάνο

μετ. Σωτήρης Καρκανιάς

εκδ. Πατάκη, σελ. 104 – 10,50 ευρώ

Η δημιουργία μιας ταινίας περιλαμβάνει δύο σημαντικές διαδικασίες: το γύρισμα των πλάνων και το μοντάζ τους. Αν το πλάνο είναι η πρώτη πράξη στην κατασκευή κάθε ταινίας, εξίσου συχνά μπορεί να είναι η ολοκλήρωση πολλών διαδικασιών: της διαλογικής συνέχειας, του τεχνικού ντεκουπάζ, των σκίτσων κ.λπ. Πραγματοποίηση της σκέψης ενός σκηνοθέτη μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της πράξης ενός και μοναδικού ανθρώπου ή της κινητοποίησης μιας ολόκληρης ομάδας και πολυάριθμων εργαλείων. Για τον θεατή, το πλάνο συμβάλλει στην κατανόηση της αφήγησης και του χωροχρόνου της ταινίας, όπως και στην αντίληψη των μορφών, των χρωμάτων, της κίνησης. Γνώση και αισθήσεις είναι αδιαχώριστες στο εσωτερικό του. Το να μαθαίνεις να το κοιτάζεις προσεκτικά σημαίνει να ανακαλύπτεις αυτό που παίζεται στο εσωτερικό του, μέσα από την επιλογή ενός κάδρου, μιας απόστασης, μιας κίνησης της κάμερας, μιας σύνθεσης.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αρθουρ Μίλλερ

Οι μονομάχοι του Μεσοπολέμου

Τσάντρα vs Εντινγκτον

μετ. Ανδρομάχη Σπανού

εκδ. Τραυλός, σελ. 640 – 24 ευρώ

Στη βικτωριανή Αγγλία του 1930, η σύγκρουση των κορυφαίων αστροφυσικών Σουμπραμανιάν Τσαντρασεκάρ (Τσάντρα) και σερ Αρθουρ Εντινγκτον, καθυστερεί επί 30 χρόνια την έρευνα για τις Μαύρες Τρύπες του διαστήματος. Ο Εντινγκτον γελοιοποιεί τον Τσάντρα στο επιστημονικό κατεστημένο. Ο νεαρός Ινδός φεύγει για την Αμερική, όπου η θεωρία του αναγνωρίζεται και αποδεικνύεται με την κατασκευή της αστρικής δύναμης επί της Γης: τη βόμβα υδρογόνου. Περίτεχνα τοποθετημένο στην παρακμή της βρετανικής αυτοκρατορίας, αυτό το εξαιρετικά τεκμηριωμένο βιβλίο είναι μια ιδιόμορφη ιστορία για την αναζήτηση του πλέον αλλόκοτου κοσμικού «αντικειμένου» και παράλληλα ένα θρίλερ ιδεών χτισμένο στην άσπονδη φιλία, στο πείσμα και στο ασίγαστο πάθος των δύο μεγάλων μονομάχων.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Lorenzo Fischer

Κοινωνιολογία του σχολείου

μετ. Μαρία Σπυριδοπούλου,

Μαρία Οικονομίδου

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 360 – 26 ευρώ

Το εγχειρίδιο εφαρμόζει τα εργαλεία της κοινωνιολογίας στη μελέτη των σχολικών συστημάτων και καθορίζει τα βασικά χαρακτηριστικά της επαγγελματικής άσκησης μιας ενσυνείδητης και κατάλληλης διδασκαλίας. Αποφεύγοντας την κρίση των αξιών, ο συγγραφέας εξηγεί τη συνολική λειτουργία της σχολικής πραγματικότητας στις διάφορες πτυχές της: τις διαπροσωπικές, τις οργανωτικές και τις επικοινωνιακές.

ΜΕΛΕΤΗ

Richard W. Βulliet

Ισλαμοχριστιανικός πολιτισμός

μετ. Φώτης Τερζάκης

Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, σελ. 253 – 17,75 ευρώ

Σε πολεμική με τη θεωρία της «Σύγκρουσης των Πολιτισμών», ο συγγραφέας προτείνει μια νέα ανάγνωση της ιστορίας που γεφυρώνει το χάσμα Ισλάμ – Δύσης, υποστηρίζοντας πως και οι δύο πλευρές μπορούν να κατανοηθούν καλύτερα μέσα στο πλαίσιο ενός ενιαίου ισλαμοχριστιανικού πολιτισμού. Πέρα από τις κοινές κειμενικές ρίζες και ένα κοινό πολιτισμικό υπόβαθρο, οι δίδυμες κοινωνίες διέγραψαν παράλληλες τροχιές σε γεωγραφικά γειτονικές περιοχές, πέρασαν από ανάλογα στάδια εξέλιξης και αντιμετώπισαν παρόμοια εσωτερικά προβλήματα στα οποία απάντησαν με όχι ασύμβατους τρόπους. Από το 1500 όμως και μετά, μέσα στη συσσώρευση των αποκλίσεων και κάτω από την πίεση τυχαίων ιστορικών συμβάντων, οι δρόμοι τους χώρισαν. Η ιδέα ωστόσο μιας κοινής κληρονομιάς, πάντοτε παρούσας μάς επιτρέπει να φανταστούμε την προοπτική μιας συμφιλίωσης. Με φόντο τα καταστροφολογικά και δαιμονολογικά σενάρια που μας περιβάλλουν, η αισιόδοξη αλλά στηριγμένη σε πειστικά επιχειρήματα οπτική του συγγραφέα εμφανίζεται ιδιαιτέρως ενθαρρυντική.

Ορέστης Μανούσος

Οι Παλαιοί Ανωγειανοί

Τρόπος ζωής & αγώνες κατά της Τουρκοκρατίας

εκδ. Anubis, σελ. 351

Στις σελίδες του βιβλίου περιγράφονται η ζωή και η δράση των κατοίκων του χωριού Ανώγεια Μυλοποτάμου Κρήτης, κυρίως κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα. Οι ορεσίβιοι αυτοί Κρητικοί, μια ξεχωριστή κοινωνία υπερήφανων, γενναίων και σεμνών ανθρώπων, ακολουθώντας με σεβασμό τους άγραφους νόμους που διαμόρφωσαν μέσα στο χρόνο οι σοφοί γέροντες (κεφαλές του χωριού) κατόρθωσαν να επιτύχουν ένα υψηλό επίπεδο ατομικής, οικογενειακής και κοινωνικής συμπεριφοράς, να αγωνιστούν με ηρωισμό και συνέπεια και να συμβάλουν στην απελευθέρωση της Κρήτης και άλλων υποδουλωμένων περιοχών της Ελλάδας.

ΝΟΜΙΚΟ

Ευρυδίκη Μπέσιλα – Βήκα

Νέος Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

εκδ. Σάκκουλας, σελ. 1201 – 85 ευρώ

Η κοινωνία έχει μια δυναμική που την οδηγεί σε συνεχείς αλλαγές. Η τεχνολογική πρόοδος, το νέο διεθνοποιημένο περιβάλλον, η Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργούν προσδοκίες και διαμορφώνουν καινούργιες ανάγκες στους πολίτες. Χρειάζεται μια βαθιά αναγέννηση του τοπικού διοικητικού συστήματος η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις παραμέτρους του δημόσιου συμφέροντος, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, των περιφερειακών ανισοτήτων, του σεβασμού του πολίτη. Στο πνεύμα αυτό προσπαθεί να κινηθεί ο Νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων που κυρώθηκε με τον Ν. 3463/2006. Ο τόμος περιλαμβάνει ολόκληρο το κείμενο του ΝΔΚ μαζί με τα κατ’ άρθρον και καθ’ ύλην ευρετήριά του, καθώς και ένα σημαντικό τμήμα της νομοθεσίας που συμπληρώνει με τις διατάξεις της τον Κώδικα αυτόν. Περιλαμβάνει ακόμα και τον Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με όλες τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή