Σε νέες κατευθύνσεις το Κέντρο Μετάφρασης

Σε νέες κατευθύνσεις το Κέντρο Μετάφρασης

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον κόσμο της μετάφρασης μας ξενάγησαν χθες το πρωί οι καθηγητές του, ο πρόεδρός του Θωμάς Σκάσσης και η νέα διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ), Ελένη Ζέρβα. Επειτα από πέντε χρόνια λειτουργίας, το ΕΚΕΜΕΛ απλώνεται σε νέες κατευθύνσεις, περισσότερο εξωστρεφείς. Ετσι, εκτός από τον διετή κύκλο σπουδών στη λογοτεχνική μετάφραση σε πέντε γλώσσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ισπανικά), τα οποία θα εμπλουτιστούν με επισκέπτες καθηγητές, από φέτος καθιερώνονται σεμινάρια 30 ωρών (8-10 εβδομάδες), με τον τίτλο «Μεταφράζοντας».

Αυτά τα σεμινάρια θα είναι ανοιχτά (δηλαδή δεν θα δίνουν εξετάσεις οι σπουδαστές για να γραφτούν) και τα πρώτα δύο που έχουν προγραμματιστεί είναι: «Μεταφράζοντας τέχνη και καλλιτέχνες» με τον Ανδρέα Παππά και «Μεταφράζοντας για την εφημερίδα» με την Κατερίνα Σχινά. Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και τα μαθήματα αρχίζουν στις 16/10.

Ο καθηγητής Δημήτρης Μαρωνίτης δέχθηκε να διδάξει στο σεμινάριο ενδογλωσσικής μετάφρασης, γνωρίζοντας στους σπουδαστές το πέρασμα από την αρχαία στη νέα ελληνική. Αλλωστε, στο ΕΚΕΜΕΛ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη διδασκαλία της ελληνικής, και από πέρυσι μπήκε ως πρόσθετο μάθημα σε όλα τα τμήματα.

Ομως, η διοίκηση του ΕΚΕΜΕΛ και οι διδάσκοντες δεν θα μείνουν μόνο στο κτίριο της οδού Λυκαβηττού 2. Θα βγουν και προς τα έξω, και συγκεκριμένα στο Βιβλιοπωλείο της Εστίας. Εκεί, μια φορά το μήνα περίπου θα γίνονται εκδηλώσεις με επίκεντρο τους μεταφραστές και τη δουλειά τους.

Η επόμενη δημόσια εκδήλωση του ΕΚΕΜΕΛ όμως είναι την 1η Οκτωβρίου, οπότε εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης. Στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, στις 7 μ.μ., επικεφαλής των ευρωπαϊκών κέντρων μετάφρασης (Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο) θα συζητήσουν με θέμα «Μεταφράζοντας την Ευρώπη».

Τέλος, το δίπλωμα που θα δίνεται σε όσους αποφοιτούν από το ΕΚΕΜΕΛ θα έχει το όνομα ενός καταξιωμένου μεταφραστή. Το πρώτο δίπλωμα θα έχει το όνομα «Παύλος Ζάννας».

Οι εγγραφές ολοκληρώνονται μέχρι τις 5 Οκτωβρίου και 22 Οκτωβρίου ξεκινούν τα μαθήματα. Πληροφορίες: 210-36.39.520, www.ekemel.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή