Ταινίες για τον πλανήτη μας στις «Νύχτες Πρεμιέρας»

Ταινίες για τον πλανήτη μας στις «Νύχτες Πρεμιέρας»

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια σχέση μπορεί να έχει μια φάλαινα με τα πετρέλαια της Αλάσκας και τους διαλυμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές; Είναι τα θέματα τριών διαφορετικών ταινιών, που προβάλλονται στις 13ες «Νύχτες Πρεμιέρας» και ασχολούνται με το περιβάλλον, από διαφορετική σκοπιά η καθεμιά. Χθες το μεσημέρι συναντήθηκαν στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» οι δημιουργοί του «Πλανήτη Γη», μιας θεαματικής παραγωγής του BBC, ο Σωτήρης Δανέζης, δημιουργός του «Oogruk σημαίνει πετρέλαιο», και ο Γιώργος Αυγερόπουλος που παρουσιάζει τα «Ψηφιακά νεκροταφεία».

Οπως είπε ο Μαρκ Λίνφιλντ, συν-σκηνοθέτης του «Πλανήτη Γη», η ταινία «είναι ένα 90λεπτο πορτρέτο του πλανήτη. Μέχρι σήμερα υπήρχαν ταινίες και ντοκιμαντέρ που αναφέρονταν σε συγκεκριμένα ζώα ή περιοχές, αλλά όχι και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η ταινία λοιπόν είναι μια καταγραφή του τι έχει μείνει στη Γη, τι έχει χαθεί και για τι πρέπει να αγωνιστούμε προκειμένου να διατηρηθεί».

Ο Σωτήρης Δανέζης μίλησε για τη δική του ταινία, που αναφέρεται «στο αρκτικό καταφύγιο της Αλάσκας και τις απειλές που δέχεται εξαιτίας της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων πετρελαίου, τόσο η ίδια η περιοχή όσο και οι κάτοικοί της». Οπως σημείωσε, το «Oogruk σημαίνει πετρέλαιο» μιλάει και για τη διαπλοκή των εταιρειών πετρελαιοειδών με τους τοπικούς γερουσιαστές και την κυβέρνηση Μπους, που απειλεί αυτή την περιοχή. Τα ψηφιακά σκουπίδια, δηλαδή οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που πετιούνται, είναι το θέμα της ταινίας του Γ. Αυγερόπουλου. Ο ίδιος μίλησε για τις ανεπτυγμένες χώρες που πετούν τα γεμάτα τοξικά απομεινάρια των υπολογιστών τους σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση καρκίνων, αλλά και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Το συμπέρασμα και των τριών δημιουργών είναι ότι, για την ώρα, λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν σε προσωπικό επίπεδο, αν δεν προηγηθούν κεντρικές πολιτικές αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή