Συμφωνικός Θεοδωράκης σε έξι δίσκους ακτίνας

Συμφωνικός Θεοδωράκης σε έξι δίσκους ακτίνας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λαϊκός Θεοδωράκης ή κλασικός; Τραγούδι ή όπερα; «Πολιτεία» ή Τρίτη Συμφωνία; Σύμφωνα με τον Θάνο Μικρούτσικο αυτά είναι ψευδοδιλήμματα, αβασάνιστοι διαχωρισμοί ορισμένων μουσικολόγων και κριτικών. Κατά τη χθεσινή παρουσίαση των έξι δίσκων ακτίνας της νέας ετικέτας της εταιρείας Legend (που φέρει τον τίτλο Legend Classics) με συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη, ο Θ. Μικρούτσικος, εκ των ομιλητών στο πάνελ, έκλεψε την παράσταση με μια ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία, η κεντρική ιδέα της οποίας ήταν: «Απαγορεύεται να κατακερματίζετε τον Μίκη Θεοδωράκη! Το έργο του συνιστά αδιάσπαστη ενότητα κι ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε». Μέγα σφάλμα λοιπόν να υποτιμάται ο συμφωνιστής Θεοδωράκης χάριν του τραγουδοποιού, κατά τον Θ. Μικρούτσικο, ο οποίος καταλήγοντας, στράφηκε στον δημοφιλή συνθέτη και εξομολογήθηκε δημόσια: «Μίκη, σου χρωστώ την ολοκλήρωσή μου ως μουσικού. Θα σε περιέχω μέχρι το τέλος της ζωής μου». Ο ίδιος ο τιμώμενος συνθέτης χαρακτήρισε τον παθιασμένο λόγο του Θ. Μικρούτσικου «ερωτική εξομολόγηση» και συγκινημένος αναφέρθηκε στην εξαπλή αυτή έκδοση λέγοντας, «γονατίζει ο εαυτός μου από την ευγνωμοσύνη», ενώ δεν παρέλειψε να θίξει τα κακώς κείμενα της ελληνικής κουλτούρας σήμερα. «Η δημοκρατία κατακτήθηκε με αγώνες αλλά μαζί της, δυστυχώς, έφερε τον λαϊκισμό και την κοινωνία της κατανάλωσης. Νομίζω έχετε όλοι συνειδητοποιήσει τι γίνεται σήμερα με την ελληνική μουσική. Κάποτε, κάθε εβδομάδα μπορούσαμε να ακούσουμε δημόσια ένα νέο έργο από συνθέτες όπως ο Καλομοίρης, ο Βάρβογλης, ο Ευαγγελάτος, ο Σκαλκώτας, ο Παλλάντιος κ.ά. Δυστυχώς όμως τα πράγματα άλλαξαν στον τόπο μας. Η Ελλάδα σήμερα είναι ένα μεθυσμένο καράβι, απομακρύνεται από τα Βαλκάνια και πηγαίνει κάπου αλλού».

Οι έξι δίσκοι ακτίνας καλύπτουν μια μουσική πορεία του Μ. Θεοδωράκη που υπερβαίνει τον μισό αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, τα έργα είναι τα εξής: CD I: «Ελληνική Αποκριά», σουίτα μπαλέτου. CD II: Πρώτη Συμφωνία, «Οιδίπους Τύραννος», ωδή για ορχήστρα εγχόρδων, «Ερως και Θάνατος», τέσσερα τραγούδια για τη Μυρτώ, «Το πανηγύρι της Αση-Γωνιάς», συμφωνικό σκέρτσο. CD III: Δεύτερη Συμφωνία σε ποιητικό κείμενο του συνθέτη. CD IV: Τρίτη Συμφωνία σε ποίηση Δ. Σολωμού, Κ. Π. Καβάφη και βυζαντινούς ύμνους. CD V: Τέταρτη Συμφωνία σε κείμενα Αισχύλου και Ευριπίδη. CD VI: Εβδομη Συμφωνία (Εαρινή), σε ποίηση Γ. Ρίτσου και Γ. Κουλούκη.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά εκδίδονται μαζί και οι πέντε συμφωνίες του Μ. Θεοδωράκη. Επίσης όλες οι ερμηνείες -πλην αυτής της Τέταρτης συμφωνίας- δισκογραφούνται για πρώτη φορά, ενώ το νεανικό έργο του συνθέτη «Το Πανηγύρι της Αση-γωνιάς» δεν είχε δισκογραφηθεί ποτέ πριν. Τα CD συνοδεύονται από πολυσέλιδα βιβλιαράκια με αναλυτικά κείμενα σε δίγλωσση εκδοχή (ελληνικά-αγγλικά), καθώς η σειρά προορίζεται για τη διεθνή αγορά. Τη γενική επιμέλεια είχε ο ο κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Β. Μονεμβασίτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή