Ο Ρατατούης ****

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αnimation

Σκηνοθεσία: Μπραντ Μπερντ

Πρωταγωνιστούν (φωνές): Πάτον Οσβαλντ, Ιαν Χολμ, Λου Ρομάνο, Πίτερ Ο’Τουλ, Τζανίν Γκαρόφαλο

Οι σωστές δόσεις χιούμορ, συγκίνησης, μελέτης και διασκέδασης και η άψογη εκτέλεση είναι κάτι που σχεδόν πάντα χαρακτηρίζει τις ταινίες της «Pixar». Η έμπνευση και η ακρίβεια όμως έχουν μάλλον ξεχωριστή σημασία σε μια ταινία που διαδραματίζεται κυρίως μέσα σε μια κουζίνα. Και ο Μπραντ Μπερντ, δημιουργός των καταπληκτικών «Απίθανων», στον «Ρατατούη» πηγαίνει με το ταλέντο του ένα βήμα πιο πέρα ή μάλλον πιο ψηλά.

Στα χνάρια του Ντίσνεϊ

Εκτός από το πλήθος διασκεδαστικών ιδεών και την ευφάνταστη εκτέλεση, ο Μπερντ σε αυτή την ταινία έχει δουλέψει με έναν τρόπο που δίνει την αυτόματη αίσθηση ενός κλασικού έργου, όπως οι ταινίες του Γουόλτ Ντίσνεϊ.

Βλέποντας τον «Ρατατούη» είχα την εντύπωση ότι κάπως έτσι πρέπει να ένιωθαν όσοι έβλεπαν για πρώτη φορά τη «Χιονάτη» ή τον «Μπάμπι». Οπως εκείνες οι ταινίες, έτσι και ο «Ρατατούης» κάνει αυτομάτως τον θεατή να αισθάνεται παιδί, και να συμπάσχει με τον αξιολάτρευτο ήρωα, έστω κι αν πρόκειται για έναν αρουραίο που θέλει να γίνει… σεφ.

Αυτή η τελευταία συνεργασία της «Pixar» με την Ντίσνεϊ ίσως να μην έχει τα ίδια εμπορικά αποτελέσματα με το «Ψάχνοντας τον Νέμο», τους «Απίθανους» ή τα -κατώτερα- «Αυτοκίνητα». Δεν έχει σκηνές δράσης, τουλάχιστον με την παραδοσιακή έννοια, ούτε ένα τόσο θεαματικό περιβάλλον, όπως ο ωκεανός και οι πίστες των ράλι. Ομως το αποτέλεσμα είναι σχεδόν ποιητικό, με το πάθος και την αγωνία αυτού του μικρού, ασήμαντου με την πρώτη ματιά ήρωα, που θέλει να κοιτάξει ψηλότερα, να γίνει καλύτερος και να αγγίξει το όνειρό του.

Ο μικρός αρουραίος Ρέμι είναι διαφορετικός. Σιχαίνεται να τρώει σκουπίδια όπως το υπόλοιπο σόι του, έχει λεπτές αισθήσεις και ήρωάς του είναι ο διάσημος σεφ Γκουστό, με το μότο «Ολοι μπορούν να μαγειρέψουν».

Ολοι, ακόμη όμως και ένας αρουραίος; Η άφιξη του Ρέμι στην κουζίνα του εστιατορίου του -μακαρίτη πλέον- Γκουστό θα είναι επεισοδιακή και θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός παράξενου ντουέτου.

Ο Ρέμι θα «διορθώσει» ένα ατύχημα που προκαλεί ο αδέξιος βοηθός Λιγκουίνι, με αποτέλεσμα ο άχρηστος να θεωρηθεί ο ήρωας που σώζει τη φήμη του εστιατορίου που κινδυνεύει να κατρακυλήσει. Αλλά ο Λιγκουίνι χρειάζεται τη βοήθεια του ταλαντούχου Ρέμι για να μπορέσει να σταθεί στην κουζίνα. Ετσι, θα χτίσουν μια ιδιόμορφη φιλία – συμμαχία ώστε να μεγαλουργήσουν…

Και για τους δύο ήρωες η φιλία αυτή θα είναι μια διαδρομή που θα τους οδηγήσει σε μια καλύτερη ζωή και στην πραγματοποίηση του ονείρου τους. Οποιο κι αν είναι για τον καθένα.

Από το πλήθος των υπόλοιπων χαρακτήρων ξεχωρίζει ο αυστηρός κριτικός γεύσης Αντον Ιγκο (με τη φωνή του Πίτερ Ο’ Τουλ). Η μετανιωμένη του στάση στο τέλος, μοιάζει να είναι ένα σχόλιο του Μπερντ και για τους κριτικούς κινηματογράφου που αντιμετωπίζουν αφ’ υψηλού τις ταινίες. Μόνο που στην περίπτωση του εύγευστου «Ρατατούη», δύσκολα θα βρεθεί κανείς να εκφράσει ξινά αισθήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή