Η TV στον κοσμο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον είκοσι διαφορετικές ταινίες γυρίζονταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στη Νέα Ορλεάνη, που έχει πάρει το παρατσούκλι «Χόλιγουντ του Νότου». Μια νέα κοινότητα κινηματογραφιστών έχει εγκατασταθεί στις ακτές του Μισισιπή, στο επιχειρηματικό κέντρο της Νέας Ορλεάνης που γλίτωσε από την καταστροφική επιδρομή του τυφώνα «Κατρίνα», στις 25 Αυγούστου του 2005, και σήμερα μοιάζει με οχυρωμένο στρατόπεδο. Οι λιμουζίνες περνούν και πάλι μπροστά από τα θεόρατα κτίρια και τα πολυτελή μπαρ είναι γεμάτα ηθοποιούς και παραγωγούς, που κλείνουν δουλειές μέχρι τα μαύρα μεσάνυχτα. Ενας διαρκής βόμβος τυλίγει τη θρυλική Bourbon Street, όπου σουλατσάρουν ταχυδακτυλουργοί και ηθοποιοί, ντυμένοι στην τρίχα. Στις παρυφές όμως του τουριστικού αυτού κέντρου εκτείνονται οι μισοκατεστραμμένες φτωχικές συνοικίες, όπου οι άνθρωποι παλεύουν ακόμα να σταθούν στα πόδια τους. Ο πλούτος που συρρέει στη Νέα Ορλεάνη τρελαίνει τους κατοίκους. Η Νέα Ορλεάνη έχει γίνει και πάλι τους τελευταίους μήνες η πιο επικίνδυνη πόλη των ΗΠΑ: περίπου 200 δολοφονίες τον χρόνο. Ανταλλαγές πυροβολισμών, επιθέσεις και ληστείες στις πλούσιες συνοικίες αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Οπως εκείνος ο τύπος που πήδηξε από την ταράτσα ξενοδοχείου αφού πετσόκοψε τη φιλενάδα του. Ενα φωτεινό πρωινό η καταδίωξη της αστυνομίας ολοκληρώνεται μπροστά στις πόρτες πολυτελούς ξενοδοχείου. Σπασμένα γυαλιά λαμπυρίζουν στον ήλιο γύρω από το πτώμα του άντρα που κείτεται στο πεζοδρόμιο. Οι Αρχές αποκλείουν το τετράγωνο. Ο κόσμος δεν συνειδητοποιεί αμέσως ότι πρόκειται για τα γυρίσματα μιας νέας σειράς. Είναι το πρώτο επεισόδιο της σειράς «K-Ville» της Fox, όπου ο Τζον Κάρολ Λιντες (ο υποτιθέμενος κατά συρροή δολοφόνος του «Zodiac») παίζει με τους αστυνομικούς. Εκατό μέτρα πιο μακριά, ομάδα νεαρών μαύρων μέσα σε ένα 4×4 επιδεικνύουν τα τατουάζ τους: βρίσκονται εκεί για τα γυρίσματα ενός βιντεοκλίπ. Λίγο πιο κάτω, σε ένα ήσυχο δρομάκι, γυρίζεται μια ταινία μικρού μήκους για το έιτζ.

Η πλειοψηφία των παραγωγών που εγκαθίστανται σήμερα στη Νέα Ορλεάνη χρησιμοποιούν την πλούσια παλέτα των ντεκόρ που προσφέρει η ρημαγμένη πόλη για να δημιουργήσουν το τυπικό πλαίσιο της αμερικανικής μεγαλούπολης. Ωστόσο, η Νέα Ορλεάνη, με την ιστορία, τα φαντάσματα και το μπαρόκ αρχιτεκτονικό της στυλ, δίνει τροφή στη φαντασία. «Εδώ βρίσκει κανείς ένα άρωμα ιστορίας μοναδικό στην Αμερική. Οι άνθρωποι του τόπου έχουν απίστευτες φάτσες, νιώθει κανείς ότι ζουν αληθινές ζωές, αληθινές ιστορίες», τόνισε ο σκηνοθέτης Γουόνγκ Καρ Βάι, ο οποίος γύρισε σε μια εγκαταλελειμμένη μπιραρία μια νουβέλα του Φ. Σ. Φιτζέραλντ. «Περίεργος τρόπος για να πει κανείς ότι είναι δύσκολο σε αυτό τον τόπο να ξεχάσει κάποιος την τραγωδία», σχολιάζει ο Ντέιβιντ Μακ Κάρθι, γέννημα-θρέμμα της περιοχής, που τώρα εργάζεται στην τοπική βιομηχανία του Χόλιγουντ. «Τρέφω όπως όλοι ελπίδες και παλεύω για να ξαναποκτήσει η Νέα Ορλεάνη το παλιό της σφρίγος και ταυτόχρονα αντικρίζω καθημερινά την άλλη όψη του ντεκόρ, διασχίζω τις συνοικίες μιας πόλης που δεν πρόκειται να ανακάμψει», συμπληρώνει με θλίψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή