Οκτώβριος, ο μήνας του Γκρέκο

Οκτώβριος, ο μήνας του Γκρέκο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Οκτώβριος είναι μήνας Γκρέκο. Μια ταινία, μια έκθεση και ένα βιβλίο επαναφέρουν στο προσκήνιο τον ζωγράφο που ξεκίνησε από την Κρήτη, πέρασε από τη Βενετία και μεγαλούργησε στο Τολέδο. Στις 17 Οκτωβρίου το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Ο Ελ Γκρέκο και το εργαστήριό του», η οποία θα διαρκέσει έως τις 5 Ιανουαρίου 2008.

Δέκα έργα

Για το αφιέρωμα έρχονται δέκα σημαντικά έργα από την Ισπανία, που θα συνεκτεθούν, δημιουργίες του γιου του καλλιτέχνη, Jorge Manuel Theotocopuli (1578-1631), του Luis Tristan (1585-1624) και άλλων ζωγράφων που αποδίδονται στο εργαστήριό του. Συμπεριλαμβάνονται επίσης και έργα του Blas Muoz από τα τέλη 17ου αιώνα.

Οι πίνακες έχουν συγκεντρωθεί από πολλά μουσεία της Ισπανίας: το Μουσείο Ελ Γκρέκο και το Μουσείο Santa Cruz από το Τολέδο, το Πράδο, το Patrimonio Nacional: Palacio Real, Real Monasterio de S. Lorenzo de El Escorial της Μαδρίτης, την Εθνική Βιβλιοθήκη της ισπανικής πρωτεύουσας, το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μπιλμπάο, το Μουσείο Καλών Τεχνών της Σεβίλλης, αλλά και το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει η Carmen Garrido (Μουσείο Πράδο), ο Jose Alvarez Lopera, ιστορικός τέχνης (Μουσείο Πράδο) και ο Νίκος Χατζηνικολάου, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Την έκθεση θα συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος στα ελληνικά και τα ισπανικά.

Στις αίθουσες

Την ερχόμενη ημέρα από τα εγκαίνια της έκθεσης βγαίνει στις αιθουσες η νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή με θέμα την περιπετιώδη ζωή του ζωγράφου. Ο σκηνοθέτης του «Καβάφη», μετά από πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς, επιμονής και πίστης, ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη κινηματογραφική παραγωγή, διεθνών προδιαγραφών του ελληνικού κινηματογράφου, για τον βίο και και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο επωμίζεται ο Νικ Ασντον, που εμφανίζεται μαζί με μια ομάδα καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων ηθοποιών. Το νήμα της πλοκής ξετυλίγεται το 1566, στην ιδιαίτερη πατρίδα του ζωγράφου την Κρήτη, που βρίσκεται υπό την κατοχή των Ενετών. Ο πατέρας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου είναι αντάρτης και μάχεται τους κατακτητές, ενώ ο νεαρός καλλιτέχνης απολαμβάνει ήδη μεγάλη φήμη και επιτυχία. Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου.

Το βιβλίο

Ταυτόχρονα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη το βιβλίο του Δημήτρη Σιατόπουλου «Ελ Γκρέκο, ο ζωγράφος του Θεού», η μυθιστορηματική βιογραφία που αποτέλεσε και τη βάση για το σενάριο της ταινίας του Σμαραγδή. Μέσα από την έκδοση αναδεικνύονται άγνωστες πλευρές του χαρακτήρα του, ενώ αναβιώνουν οι κοινωνικές, πολιτικές και ιδεολογικές αντιφάσεις της εποχής που έζησε ο καλλιτέχνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή